Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
3. 12. 2013,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault Formula 1 Tehno Avtomoto

Torek, 3. 12. 2013, 11.07

8 let

Formula 1 se je poslovila od V8 motorja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihodnjo sezono bodo dirkalnike formule 1 poganjali 1,6-litrski turbomotorji. Obdobje V8 motorjev pa je s 60 zmagami kot eden najuspešnejših proizvajalcev zaključil Renault s svojim motorjem RS27 V8.

Zakaj so se morali iz kraljice motošporta posloviti 2,4-litrski osemvaljniki?

FIA želi z zmanjševanjem prostornine dirkaških motorjev povečati energijsko učinkovitost dirkalnikov in tako zmanjšati porabo goriva ter znižati količino izpustov ogljikovega dioksida. Prisilno polnjenje in 1,6 litra prostornine bo v naslednji sezoni postala nekakšna osnovna enota pogonskega sistema tudi v formuli 1.

Da pa bodo tudi novi dirkalniki pospeševali na ravni zdajšnjih, z motorji V8 opremljenih bolidih, pa Mednarodna avtomobilistična zveza dovoljuje še zmogljivejše elektromotorje in sisteme za energijsko rekuperacijo.

V primerjavi z aktualnim sistemom KERS bo recimo sistem pogonskega sklopa ERS za leto 2014 ponujal dvakrat tolikšno moč (120 kilovatov namesto 60 kilovatov) in desetkrat tolikšen učinek v zmogljivosti (čas kroga).

Pri Renaultu so obdobje V8 motorjev zaključili z zmago in zavidljivo statistiko uspehov

Potem ko je novi in stari prvak Sebastian Vettel (Red Bull Racing - Renault) zmagal še na zadnji letošnji dirki in na najvišji stopnički sklenil dobo V8 pogonskih agregatov, so se pri Renaultu v zgodovino zapisali kot proizvajalec, ki je zmago začel (2006 VN Bahrajna) in končal obdobje teh motorjev.

Francoski proizvajalec pa je poleg tega z letošnjo zmago v Braziliji že tretjič zapored obdobje določenega tipa motorja zaključil na najvišji stopnički.

Renaultova pogonska stroja sta namreč zmagala v zadnjih dirkah, ko so bolide formule 1 poganjali 3,5-litrski (leta 1994) in 3-litrski (leta 2005) desetvaljniki.

Renault je v zadnjem obdobju tehničnih predpisov formule 1 najuspešnejši izdelovalec motorjev. V pravkar končanem, osem sezon (2006–2013) trajajočem obdobju V8 motorjev je Renault s svojim agregatom vknjižil 60 zmag, kar predstavlja 40 odstotkov vseh dirk v obdobju motorjev V8. Za povrh vsega pa je Renault s svojimi motorji osvojil 213 najboljših štartnih mest, kar je rekordni dosežek med proizvajalci motorjev.

Renaultovo V8 dirkaško srce je razvijalo 250 inženirjev, skupaj so naredili 1271 strojev

V Renaultovi glavni dirkaški delavnici, oddelku na sedežu Renault Sport F1 v Viry-Chatillonu je 2,4-litrski motor za formulo 1 razvijalo 250 inženirjev. V celotnem obdobju so sestavili 1271 teh motorjev, med katerimi je bilo 588 takih, ki nikoli niso videli steze.

Ti so dušo spustili na testnih mizah, v laboratorijih, saj so na njih inženirji dodelovali najrazličnejše optimizacije, preizkušali nove materiale in jih seveda tudi preobremenjevali, da je preostalih 683 njihovih strojnih bratov na dirkališčih lahko z rezkim zvokom nizalo uspehe in dihalo s polnimi pljuči.

Vsi ti Renaultovi F1 osemvaljniki so v celotnem obdobju v dirkalnikih prevozili okoli dva milijona kilometrov.

Tehnični direktor Rob White: Spominjam se Alonsove prve zmage z motorjem V8

Po zadnji letošnji dirki formule 1, s katero se je zaključila era V8 motorjev, pa je dosežek svoje ekipe, ki je sestavila ta zmagoviti stroj seveda komentiral tudi Rob White, tehnični direktor oddelka Renault Sport F1. O obdobju motorja V8 je povedal: "Zaključek obdobja nekega motorja omogoča izdelavo zaključnega razmisleka in zelo sem ponosen na to, kar smo dosegli. Rojstvo motorja V8 je bila priložnost in hkrati ogromen izziv. Leta 2005, ki je bilo zadnje za motor V10, smo se borili za naslov svetovnega prvaka. Ko smo ga tudi osvojili, nam je ta uspeh prinesel tudi breme večjih pričakovanj. Ekipa v Viryju je opravila izredno delo, saj ji je uspelo vzporedno voditi razvoj dveh motorjev in z obema tudi zmagati.

Med vsemi zmagami se najbolje spominjam prve zmage z motorjem V8, to je dirke za VN Bahrajna, ki jo je osvojil Alonso. Olajšanje zaradi spoznanja, da so bili z našim delom in našimi odločitvami na pravi poti, je bilo fantastično. V razvojni fazi smo šli proti toku in sprejeli nekaj odločitev, ki so takrat presenetile naše tekmece in opazovalce.

Tako smo se odločili za zelo pozen preskus na dirkališču – medtem ko so drugi s prehodnimi različicami dirkalnikov že opravljali preskuse na stezah, smo mi nadaljevali z laboratorijskimi testni na preskusnih mizah!"

Ob slovesu atmosferskih osmevaljnikov se najhitrejša karavana seveda že pripravlja na zagon skoraj liter manjših in prisilno polnjenih motorjev V6, ki bodo del hibridnega pogona opremljenega zmogljivimi električnimi sistemi za obnovo energije.

Ta svojevrsten tehnični izziv nove sezone svetovnega prvenstva formule 1 pa je prvi mož Renaultovega dirkaškega razvoja pospremil z naslednjimi besedami:

"Zmagali smo v številnih dirkah, ob tem pa močno napredovali na vseh področjih. Izziva, ki za ekipo v Viryju prihaja z letom 2014, ne smemo podcenjevati. Pretekli uspehi niso nikakršno jamstvo za uspehe v prihodnosti. Vendar če bomo ohranili enako stanje duha in isto doslednost pri delu, bo to že dober znak za prihodnja leta."

Ne spreglejte