Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
29. 11. 2007,
18.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 18.21

8 let

Z oplom corso OPC do Dobrepolja

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avtomobilčku smo seveda morali dati priložnost, da upraviči vse: spojler, velika kolesa, školjkaste sedeže in ostale pripomočke, s katerimi se baha.

Corsa OPC je avtomobil ki pritegne pozornost, kamorkoli se pripelje. Mulci so slikali z "mobilci", punce so govorile, da je oh in sploh, prav tako smo slišali mnogo vprašan v stilu: "Pa je tudi na cesti tako hitra, kot izgleda?" Avtomobilčku smo seveda morali dati priložnost, da upraviči vse: spojler, velika kolesa, školjkaste sedeže in ostale pripomočke, s katerimi se baha. O temeljiti predanosti zavojem ni dvoma, avtomobilček nas je na kratkem izletu navdušil.

Opis poti

S corso smo se odpravili na lov za zavoji in jih našli na idilični trasi med krajem Krka in med Dobrepoljem. Od izvira reke Krke in reke Polterice, ki se nahaja v neposredni bližini pa do prvega večjega in osamljenega kraja Hočevje ne mine več kot slabih deset minut dinamične vožnje. Hočevje se nahaja nekje na prvi tretjini odpeljane trase, od tod pa smo se hitro začeli spuščati v 15 kilometrov dolgo Dobrepoljsko dolino, kjer smo v glavnem križišču Zdenske vasi zavili desno proti Predstrugam. Tam smo po nekaj adrenalinskih kilometrih v mraku končali naš športni dan.

Oris poti

Trasa, ki smo jo uporabili tokrat, je sestavljena skoraj izključno iz ozkih zavojev in kratkih ravnin. Ozka cesta, ki je praviloma bolj prazna kot polna, nudi nekaj zanimivih ovinkov, sem ter tja tudi kakšen nepregleden prevoj in osamljeno serpentino malo pred Hočevjem. Asfaltna podlaga je svoja najboljša leta že videla, zato je potreno pristopiti oziroma pripeljati s previdnostjo. Kar nekaj kilometrov pelje čez gozd, kjer je v tem času potrebna skrajna previdnost zaradi vlažnih odsekov in možne poledice. Sama "narava" ceste je odkrila tudi skoraj edino šibko točko OPC-jke, pomanjkanje zapore diferenciala.

Primerno za ...

Na takšno cesto bi bilo nespametno spraviti karkoli drugega kot avtomobil iz razreda malčkov. Testni tremin corse OPC in ideja o odlični relaciji sta se nepričakovano ujela. Ni nam preostalo drugega, kot da corso izpostavimo fotoaparatu in kameri. Fotogeničnost in samozavestna sposobnost hitrega premagovanja zaprtih ovinkov sta hitro posijala skozi sicer temne gozdne odseke. Morda bi bila zanimiva primerjava neposredna primerjava še treh ali štirih neposrednih corsini konkurentov. Projekt za naslednjič.

Postanek: Izvir Krke in Krška jama

Gre za značilen kraški izvir, ki predstavlja zanimivo izletniško točko, v neposredni bližini pa se nahaja tudi izvir Poltarice. Sicer pa se pri Krkinem izviru nahaja vhod v Krško jamo, v katero so se pred stoletji domačini skrivali pred Turškimi vpadi. Dolžina jame (dostopna vsakomur) je 150 metrov, na koncu pa izletnike "počaka" 50 metrov dolgo jezero.

Podpeška jama, Kompoljska jama, Krviška okroglica ...

Prave naravna znamenitost Dobrepolja so zagotovo jame. S Podpeško se je denimo intenzivno ukvarjal tudi Valvasor, ki je narisal načrt jame, kar je postala šele druga znana objava jamskega načrta sploh. Krviška okroglica, ki je dolga prek 250 metrov je dostopna le z jamarsko opremo, medtem ko triperesno deteljico jam zaključuje še kompoljska, ki domačinom v časih suše predstavlja zanesljiv vir vode.

Ne spreglejte