Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 13.21

8 let

Z Beemvejevimi G-ji od Stične do Leskovca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trije modeli G650X so kot nalašč za raznolike poti naše trase. Naša pot namreč pelje od motokros proge do ceste, ki je gostila gorsko hitrostno dirko.

Področje okoli Ivančne Gorice se ponaša z vrsto zavitih cest in makadamskih kolovozov, ki omogočajo povsem različne pristope do istih ciljev. Še posebno zanimivo pa je zato, ker je tukaj na le nekaj kilometrih razdalje možno v kar najkrajšem času obiskati ene največjih slovenskih športnih, kulturno-arhitektonskih, duhovnih, zdravilskih, tehnoloških in naravnih znamenitosti Slovenije.

Opis poti

Začnemo na motokros progi pri Šentvidu pri Stični in se po dveh različnih poteh odpravimo na Leskovec. Asfaltna možnost nas vodi skozi Šentvid pri Stični v centru katerega zavijemo desno in takoj levo ter se kmalu priključimo glavni cesti med Trebnjem in Grosupljem. Skozi Ivančno Gorico peljemo proti Višnji Gori in pri prvem nadvozu nad avtomobilsko cesto zavijemo desno ter na drugi strani takoj levo. Pri cerkvi v Žabjeku zavijemo desno in se dvignemo skozi Vrh pri Višnji Gori ves čas naravnost do Leskovca. Makadamska bližnjica nas iz Šentvida pripelje desno v Stično kjer po južni strani obidemo samostan in se nato desno navzgor odcepimo proti Selom pri Višnji Gori. Tam zavijemo desno in ko pridemo na glavno cesto med Višnjo Goro in Leskovcem še enkrat desno.

Oris poti

Pot tokrat ni ena, ampak sta dve. Asfaltna in makadamska. Asfaltna ima dva značaja saj je sprva hitra in široka po stari cesti med Ivančno Gorico in Višnjo Goro, potem pa zavije na traso nekdanje gorsko hitrostne dirke in se v serpentinah ozko in drseče dvigne do Leskovca. Makadamska varianta vijuga nad Stično in preko Sel pri Višnji Gori, večinoma skozi prostran bukov gost. Seveda je do Leskovca mogoče priti tudi po kakšni drugi možnosti saj je ta predel prepreden s cestami, ki nam na vrhu prinesejo tudi lepe razglede. In čeprav so precej samotne ne pozabimo, da smo v odprtem prometu in si duška lahko damo le na motokros progi.

Primerno za ...

BMW-je serije G. Trije modeli G650X so kot nalašč za raznolike poti naše trase. Še posebej zato ker so lahkotni ter zabavni za vožnjo in ker predstavljajo celovito paleto med motorjem specializiranim za offroad (Challenge) in motorjem specializiranim za asfaltne serpentine (Moto). Naša pot namreč pelje od motokros proge do ceste, ki je gostila gorsko hitrostno dirko. In tako je za oba možno najti vrsto veselja in užitkov. Pa tudi za tretji model Country, ki na lahkotnejši ravni združuje lastnosti obeh "bratov". Sicer se vsi trije ponašajo z majhno maso, zmogljivim enovaljnim pogonskim agregatom, nizkim težiščem in togim okvirjem.

Motokros proga v dolini pod Kalom

Nedaleč od Šentvida pri Stični je v dolini (pod Kalom) ki se vleče na sever "skrita" motokros proga, ki je last enega naših najstarejših motokros društev. Dva kilometra dolga in razgibana proga je primerna za tudi za enduro motocikle saj nima res velikih skokov, ponaša pa se s številnimi vzponi in spusti ter zanimivimi ovinki. Odprta je v ponedeljek, torek in četrtek popoldan, cena uporabnine pa je pod desetimi evri.

Stiški samostan

Cistercijanski stiški samostan je izjemen kulturno arhitektonski pa tudi sakralni spomenik. Tu so pred skoraj šestimi stoletji nastali Stiški rokopisi, ki imajo velik pomen za naše slovstvo. V devetih stoletjih dograjevanja samostana so v njegovem okviru nastale stavbe, ki predstavljajo skoraj vse pomembne evropske umetnostne sloge. Obenem je stiški samostan tudi je najstarejše duhovno in kulturno središče v Sloveniji. Tako ne čudi, da je v njem slovenski verski muzej. Vendar pa Stiški menihi presegajo versko službo saj imajo veliko vlogo v delovanju izven svojih zidov. Predvsem so poznani na področju zdravstva. Ob velikih zaslugah patra Simona Ašiča se tako ponašajo z domačo lekarno v kateri izstopajo različni čaji, velik pomen pa se pripisuje tudi njihovemu domačemu jabolčnemu kisu.

Akrapovičeva tovarna

V Malem Hudem je na nek način slovenski center motociklizma. Tukaj namreč nastajajo morda celo najboljši izpušni sistemi, ki so ime Slovenije prinesli na motoristični zemljevid sveta. Seveda se ne moremo kar sprehoditi med proizvodnimi oddelki. Ob predhodni najavi večje skupine pa morda le uspemo videti tudi kako nastajajo prestižne cevi in prototipi, ki krasijo tudi motocikle razreda motoGP.

Koški slapovi

Potok Kosca nad Višnjo Goro, je prav nepomemben majhen potok z nekaj ne prav izrazitimi slapovi, ki se slepo končajo v strminah grape pod Kamnim Brdom. Pa vendar so njegovi slapovi nekaj posebnega. Voda bogata z apnencem namreč teče preko z mahom poraščenih skokov in s svojim nalaganjem ustvarja lehnjakove police. Voda tako ne pada navpično ampak polzi preko do 20 metrskih pregrad. Za izlet ob strugi je najbolje izbrati lažji desni pritok, prav pa nam bodo prišli nepremočljivi (motoristični) škornje.

Ne spreglejte