Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 15.36

8 let

Sea-dooji za vodno zabavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi navdušenja nad novimi vodnimi skuterji znamke Sea-doo komaj čakamo, da pride novo poletje, ko bo prav po njihovi zaslugi še bolj vroče, vetrovno in divje.

Čeprav se poletje šele dobro zaključuje, smo z mislimi že pri naslednji poletni sezoni. Deloma zato ker morske zabave ni nikoli dovolj in deloma zato, ker smo na kalifornijskem jezeru Shasta že lahko preizkusili najnovejše rekvizite za vodno zabavo v letu 2008.

RXP-X, RXT-X: 255 KM

SeaDoo, ki velja za enega največjih proizvajalcev plovil na jet pogon, je ob 20-letnici svojih inovativnih rešitev predstavil najzmogljivejši vodni skuter na planetu: 255-konjski RXPX oziroma RXTX. Le poldrugi liter velik Rotaxov trivaljnik je podrprt z izdatno turbino in večjim hladilnikom vstopnega zraka ter tako zagotavlja več moči, kot jo bo večina kdajkoli potrebovala. In tudi hitrosti. Na zahtevo ameriške obalne straže je hitrost omejena na 70 milj na uro.

Adijo ferrariji in superšportni motocikli!

A to še vedno pomeni daleč najhitrejše vozilo, s katerim lahko brez, čelade, strehe ali varnostnih pasov zares svobodno in z vetrom v laseh drvimo preko 100 kmh. In kar je najlepše, to hitrost dosežemo v manj kot treh sekundah. Je treba povedati še kaj več kot adijo ferrariji in superšportni motocikli? V bistvu je: ker moč ni nič brez nadzora, so tudi maneverske sposobnosti vsaj tako osupljive. Po zaslugi hipno spremenljivega naklona izpušne šobe, dirkalnega krmila in celotne zasnove je še posebno krajši RXP-X praktično najzabavnejša stvar, ki jo je mogoče peljati. In povsem vseeno je, ali drvimo s polnim plinom preko valov, ali delamo 180 stopinjske zavoje z rameni v vodi, ali križarimo v dvoje in vlečemo za seboj smučarja ali deskarja.

Gliserji na jet pogon

Toda to je samo vrh Sea-Doojeve ponudbe, ki skrbi tudi za tiste, ki želijo preprosteje ali bolj razkošno opremljeno vodno plovilo, ne da bi se odrekli športnosti. In to velja tudi za čolne. Gliserji na jet pogon so za vse, ki želijo več kot le zabavo. Za vse, ki si želijo kanček udobja in prestiža. Za vse, ki si želijo svoj majhen rekreacijski in zabaviščni center. Športnost in zabavnost sta tudi pri čolnih na pogon z vodnim curkom v ospredju. Kako sicer razumeti 430 konjev zapakiranih v šest metrov ali 215 konjev v le 600-kilski lupinici agresivnega izgleda kot na primer pri speedsterju.

Otročje preprosti za vožnjo

Pogon z vodnim curkom prinaša kopico prednosti glede na klasični propelerski. Je veliko bolj odziven in ima boljše maneverske sposobnosti, poleg tega pretok vode skozi dno čolna prisesa plovilo na gladino, zaradi česar manj poskakuje in lepše glisira, obenem pa je zaradi le 30 centimetrov ugreza varnejši tako za čoln kot kopalce v vodi. In čeprav pri jet pogonu za velikost ni omejitev, inženirji Bombardierovih rekreacijskih produktov zagotavljajo, da vse kar presega sedem metrov ni več zabavno. Da velikost torej ne šteje. In s tem so se že ob prvi predstavitni strinjala tudi kalifornijska dekleta. Ki se jih peprosto ni dalo sneti z najmočnejšega vodnega skuterja, ki bo v prihodnji sezoni prinesel največ zabave. Dejansko je najlepše pri teh vodnih plovilih, da sicer prinašajo presežnike v moči, pospeških in radikalnih zavojih, a so obenem otročje preprosti in varni za vožnjo.

Primerni tudi za slano vodo

In obenem so tudi lepi, agresivni in kot pravijo pri celjskem Ski&Seaju tudi ne predragi. Če lahko kupiš užitek, je to vedno poceni. Le še lokacijo bo potrebno izbrati. Verjetno ne tako spektakularno, kot je bila na predstavitvi - v senci edinega kalifornijskega aktivnega vulkana. Pri nas je, v nasprotju z Zahodom, kjer naravo uporabljajo v rekreacijske namene, vožnja na jezerih načeloma prepovedana. Toda pri Sea-Doojevih čolnih to ni problem. Prvič zaradi tega ker uporabljajo zaprt hladilni sistem, zaradi katerega slana voda ne vstopa v pogonski del in mu zato ne škodi. Drugič pa zato, ker glede na zmogljivosti zaradi koncentracije in užitka tako ali tako nimamo časa gledati naokoli in nam več veselja, kot si predstavljamo, lahko nudi že Slovenska morska lužica. Sicer pa, če v teh vodnih plovilih ni omejitve, zakaj bi jo imeli v izbiri destinacije. Ne pozabite da dve tretjini planeta prekriva voda!

Ne spreglejte