Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2011,
19.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Porsche 911 Miami

Natisni članek

Petek, 11. 2. 2011, 19.10

8 let, 3 mesece

S porschejem po Miami South Beachu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vožnja še tako prestižnega avtomobila ne more biti vrhunec življenjskih sanj, toda doživetja za volanom porscheja 911 turbo v Miami South Beachu ni mogoče opisati drugače kot sanjsko.

Perverzna popolnost

Zamislili smo si sanjsko kombinacijo: toplo floridsko sončno vreme, najbolj pozersko ulico na svetu, živo rumen superšportni avtomobil, ki skoraj trga gate, in pornozvezdnico, ki dobesedno trga gate. Zazdelo se nam je, da bi to po brezštevilnih testiranih avtomobilih, na vseh mogočih lokacijah sveta, kot nekakšna pika na i prineslo morda celo dokončni odgovor o zabavnosti avtomobilske vožnje, smislu življenja in sploh vsega. Zato smo se vse to odločili preizkusiti za volanom enega najnovejših porschejev v južnem Miami Beachu.

Obljuba raja

V južnem Miami Beachu je nekaj čutiti v zraku. Vonj obmorskega vetra se meša z vonjem krem za sončenje na sprehajalkah v bikiniju in vzdušje toplega poletja sredi evropske zime zasanja z obljubo, da je tukaj res vse mogoče. In potem je tu še rohnenje. Pravzaprav grgranje motorjev v avtomobilih, ki v eni sami nikoli prekinjeni koloni vzburjajo domišljijo na ulici Ocean Drive, tik ob zelenem karibskem morju.

Ocean Drive

Med številnimi ulicami sveta ena izstopa. Ni najdaljša niti najprometnejša, prav nasprotno, je majhna uličica, stisnjena med plažo in lokale. Toda to je tudi ulica, ki je največja vsakodnevna "plehnata" parada. Vsakdo, ki ima v južnem delu Floride kaj pokazati, to počne tukaj. Na Ocean Drive v južnem Miami Beachu, prav ob mizah brezštevilnih restavracij, kraljujejo 28-colska kolesa gigantskih SUV-ov in najhitrejši superšportniki. Zato niti prestižni športni avtomobili tu ne izstopajo, mogoče prej zelo majhni, če imajo prave voznice. No ja, razen če so kričeče rumeni, rohneče glasni in s seksi sopotnico.

Porsche 911 turbo

Porsche turbo ni najhitrejši, ne najboljši, niti ne najdražji, še posebej ne največji, pa tudi najmanjši ni. Osnovne oblikovalske poteze so stare desetletja, ampak vseeno ta avtomobil ostaja ikona. S petsto konjiči in le drobec nad tremi sekundami do 100 kilometrov na uro morda celo bolj kot kdajkoli poprej. Kakšni zavistneži, ki ga gledajo s pločnika, morda o njem menijo, da je grd, a za volanom je tak porsche lahko le lepotec.

Lepotica in zver

Bolje rečeno podivjana zver. 3,6-litrski bokser je podprt z dvema turbinama pri prenosu na vsa štiri kolesa, ki avtomobil dobesedno lepijo na podlago. Kljub temu se je pri lagodnem križarjenju avtomobil izkazal za uglajenega, ampak pravo naravo je pokazal šele, ko smo ga spustili z verige. Seveda, uglajenih avtomobilov je dovolj tudi za precej manjši denar. Smisel tega avtomobila je v perverznem izstopanju, slastnem užitku in drvenju proti robu. Zelo podobno, kot bi lahko rekli za Monique Fuentes.

Ko se svet zavrti hitreje

Ko pohodiš plin, se ti najprej zazdi, da se je svet začel vrteti z večjo hitrostjo. Potem pa svet tako ali tako izgine. Zoži se na nekaj metrov asfalta in se raztopi v užitku in koncentraciji. Avtomobil rohni, kot da se res bliža konec sveta, in iz omame te zbudi šele pisk radarskega detektorja. Obvoznice Miamija so pri hitrosti nad 200 kilometrov na uro kot velikanska steza vlakca smrti v zabaviščnem parku, ampak za policiste tukaj takšna vožnja ni zabava, ampak poskus naklepnega umora. In prav je tako! Pravzaprav ni nič narobe z dvajsetimi kilometri na uro v koloni preostalih prestižnežev zapeljati po Ocean Drivu.

Subjektivno mnenje

Kaj reči za konec? Avto je vrhunski, Miami v pomladi skoraj pravljičen. Oboje prinaša kopico odgovorov o smislu in sploh vsem, a tudi nekaj vprašanj. Na primer kaj početi z avtomobilom, ki preseže 300 kilometrov na uro v državi, kjer nikjer ne moreš legalno peljati več kot 90 kilometrov na uro. Ampak to v tem avtu niti ni najpomembnejše. Joj, ko bi se dala sneti še streha ...

Ne spreglejte