Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2011,
18.43

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ducati Honda KTM Yamaha Husqvarna BMW Akrapovič Aprilia Vespa Harley-Davidson Kawasaki

Torek, 1. 11. 2011, 18.43

1 leto, 10 mesecev

Pogled v motociklistično prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Motocikli, ki jih bomo vozili v prihodnjem letu, večinoma ne bodo prinašali revolucionarnih novosti ali prirastkov moči, bodo pa prijaznejši vozniku in bolj vsestransko uporabni.

Kaj lahko pričakujemo v letu 2012?

Milanski motociklistični salon 2011 je rekordno velik po površini, ampak recesija se pozna. Novosti za leto 2012 so brez revolucionarnih pretresov. Kljub temu pa lahko glede na razmere v motoristični industriji vidimo presenetljivo število novosti, dodelav in konceptov. Največ se dogaja na področju križancev, ki so širše uporabni in zanimivi večjemu številu uporabnikov, vozniško in cenovno prijazni. Obenem je vse več cenovno ugodnih in za vožnjo v mestu uporabnih majhnih motorjev in skuterjev. Seveda tudi električnih.

Nič več višje, hitreje, močneje?

Nekaj je jasno na prvi pogled: superšportniki so v zatonu. No, seveda ne v dokončnem v zatonu, ampak vsaj večjega napredka tokrat ni videti. Vsi japonski proizvajalci so v glavnem le oblikovno dodelali svoje najzmogljivejše dvokolesnike. Nekoč paradni modeli, s katerimi so proizvajalci dokazovali svoje zmožnosti, večinoma ostajajo vsaj v grobem in v zmogljivostih nespremenjeni.

Ob prenovi BMW-ja S1000RR so edini, ki izstopajo, Italijani. Ducati 1199 panigale je za mojstre iz Bologne prav revolucionaren, saj je prvi ducati z aluminijastim okvirjem, obenem pa z agregatom s skoraj kvadratno obliko giba in vrtino omogoča vrhunske zmogljivosti in predstavlja najzmogljivejši dvovaljnik na planetu s 180 "konjiči" v petmestnem številu vrtljajev.

Superšportna zmernost

Še ena večja športna novost je že lani napovedana MV agusta F3, ki kaže na to, da je tudi pri superšportnikih razum vse pomembnejši in da se ljudje zavedajo, da v današnjem svetu prometnih in finančnih omejitev superzmogljivost večinoma ni najpomembnejša. To sicer ne pomeni, da se bodo na velika vrata vrnili čoperji, vendar pa je jasno, da so retro in predelani motorji vse bolj "in". Konec koncev tudi Akrapovič dela izpušne sisteme za Harleyja Davidsona.

Maksi skuterji še bolj maksi

Zdi se, da se je borba za prestiž med proizvajalci preselila med maksi skuterje. Honda je na trg poslala integro s tričetrtlitrskim varčnim dvovaljnikom in avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko, vendar bo imela težko delo, predvsem zaradi vstopa BMW-ja v segment skuterjev z zelo sodobnim C 650, in Piaggiove nadgradnje modela X9 z modelom X10. Obenem pa je je Yamaha temeljito prenovila svojega velikega skuterja T-max, Aprilia pa izstopa z 850-kubičnim pogonskim agregatom.

Zdi se, da je bistveno iskanje novih tržnih niš in promocija tistega, česar še ne vemo, da potrebujemo. Z vsestranskimi motocikli, ki so manj zahtevni za vožnjo, se skuša doseči nove kupce in tudi tiste, ki morda še niso motoristi. Še posebej če pri tem proizvajalci lahko uporabljajo svoje že obstoječe dele in tako zmanjšajo stroške. V tej luči lahko vidimo majhnega, lahkega in vsestranskega ter manj zahtevnega terenca KTM freeride 350 in pa SUV-jevsko hondo crosstourer, ki je naslednica vsestransko potovalne varaderke. Uporablja tričetrtlitrski agregat V4 z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko.

Honda z veliko novostmi na osnovi enega koncepta

Hondin malo potraten in nezahteven dvovaljnik iz integre, ki ponuja tudi možnost menjalnika z dvojno sklopko DTC, je našel pot tudi v modela NC. Naked NC700S in vsestranski potovalnik NC700X, bosta ena najzanimivejših vsestranskih in uporabniku prijaznih motociklov, tudi zaradi predvidene zelo nizke cene.

Kaj je še novega?

Ena večjih letošnjih novosti je triumph explorer 1200, ki prinaša trivaljno videnje velikih potovalnih endur in neposredno napad velikega BMW-jevega GS-a. Bavarci bi naj odgovorili s povsem novim in menda tekočinsko hlajenim GS-om, a še ne prihodnje leto. Že letos pa je na ceste pripeljala Husqvarna nuda 900, KTM pa je pokazal novega duka 690.

Elektrika in elektronika nadaljujeta pohod

Elektronska pomagala in nastavitve vzmetenja se vse bolj širijo. Toda prave revolucije ni, razen pri Husqvarni, ki je izdelala prvi praktično uporaben terenski protiblokirni sistem. Ta omogoča tudi drzne blatne spuste in le za poldrugi kilogram poveča maso motocikla. Pri električnem pogonu ni nobene revolucije, so preveč do okolja neprijazna izdelava in elementi, majhen doseg in nevarna neslišnost, pa tudi cena in predvsem imidž še ne prepričajo večine uporabnikov, čeprav Husqvarnin električni prototip supermoto motocikla in KTM-ov terenski električni freeride nakazujeta, da bo tudi električna prihodnost zabavna.

Ne spreglejte