SiolNET. Avtomoto Reportaže
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avtomobilski salon New York 2012

4

termometer

Avtomobilski salon v New Yorku je letos privabil več pomembnejših proizvajalcev, ki jim ugajajo tudi zadnji prodajni rezultati trga v ZDA. Nekaj predstavljenih modelov bo zanimivih tudi za Evropo.

Salon se letos ne prekriva s Šanghajem

Organizatorji avtomobilskega salona v New Yorku so letos spremenili svoj termin, saj se je salon lani prekrival z veliko pomembnejšim salon v Šanghaju. Zato so se lani New Yorku izognili vsi pomembnejši proizvajalci, letos pa so z novim terminom prišli tudi pomembnejši avtomobili. Čas za njih je bil pravi, kajti prodaja avtomobilov se je v ZDA v zadnjem letu povečala za 13 odstotkov, zadnji mesec pa so z 1,4 milijona avtomobilov zabeležili tudi najboljšo prodajo v zadnjih petih letih.

Kdo je bil glavna zvezda salona?

Zato prek New Yorka na tržišče v ZDA stopajo tudi evropski proizvajalci. Svoje nove modele je predstavil BMW (tudi prenovljenega X1), Mercedes-Benz je pripeljal svoja nova SUV-ja GLK-ja in GL-a, ob vseh ameriških avtomobilih pa je veliko pozornosti požela tudi Jaguarjeva napoved, da se bo njihov novi športnik imenoval F-type. Imel bo platneno streho in dva sedeža.

Za evropski trg je bila pomembna tudi predstavitev nove generacije hyundaia santa fe, ki je dobil svežo podobo in ga bomo v Evropi videli še letos. Volkswagen je v New York prišel z jetto in študijo passata alltrack.

Jaguar bo serijskega F-type predstavil jeseni na avtomobilskem salonu v Parizu. V New Yorku so podobno namero napovedali tudi pri Mazdi, ki je na Manhattnu pokazala študijo takeri, torej novo mazdo 6. Subaru je na svoj najpomembnejši trg pripeljal novega križanca XV in prenovljenega foresterja in outbacka.

V New Yorku tudi novi taksi in avtomobil, ki zna leteti

V New Yorku pa ni manjkalo niti zanimivosti. Tako je lahko javnost videla končno podobo novega taksija na osnovi nissana NV200, ki bo na ulice mesta zapeljal konec prihodnjega leta. Terrafugia pa je na ogled pripeljala enega od dveh testnih primerkov križanca med avtomobilom in letalom. Vozilo poganja Rotaxov motor, pogon ima na zadnji par koles, z njim pa se lahko peljeta dve osebi. Krila se lahko iztegnejo in spravijo v pol ure, kolikor torej traja preobrazba iz avtomobila v letalo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin