Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 19.16

8 let

Avto-salon Ženeva 2008 - trendi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
So ženevske novosti povedale kaj novega? So tehnični dosežki že na voljo ali pa so še vedno stvar študij? Katere tehnične rešitve bodo dvignile varnost na cestah in ohranile čisto ozračje?

Nič novega!

No, Ženeva res ni povedala posebej novega. Pravzaprav tako nezanimivega salona že dolgo ne pomnimo. Tudi trendi se niso od zadnjega, ah kaj od zadnjega, od zadnjih štirih ali petih salonov skoraj nič spremenili. Je sicer nekaj novih tehničnih rešitev, a se mi zdi, da v gori okoljevarstvenih besed kar nekako niso prišle do izraza. Pa ne samo to: pravkar smo si v uredništvu razbijali glave in tuhtali, kaj je sploh takega, da bi tokrat prvič videli. Odgovor je nič! Prav noben avtomobil. Pa čeprav je Ženeva te dni polna novosti.

Celo nobene prave premiere

Volkswagen scirocco? Že videno, avto je praktično enak konceptu iroc. Lancia delta? Že videno. Avto je praktično enak konceptu. Ford fiesta? Ja, a koncept verve je povedal bolj ali manj vse. Volvo XC60? Ja, a tudi tega so razkrili s študijo. Honda accord? Zdaj vemo, da so jo pokazali že v Frankfurtu (serijski avto je enak študiji). Dacia sandero? Ah, dajte no, lani smo pisali o renaultu sandero. Ford kuga, renault koleos? Le uresničitev napovedi. Hyundai i10 - videli v Bologni. Mercedes GLK? Viden v Detroitu. Nissan GT-R? Tokio 2007! Subaru forester. Menda ga Američani že poznajo. Ostane nam samo še Toyota: urban cruiser je pravi novinec, serijski iQ pa je pravzaprav tak kot študija, kar pa je po svoje tudi presenečenje, saj nismo pričakovali, da bomo kdaj lahko zares sedli v ta avto.

Ni idej?

Ja, se boste vprašali, kaj smo pa pričakovali. Imate prav, a obetali smo si vsaj kakšno noro študijo, ki bi povedala, kaj si lahko obetamo na prihodnjih salonih. Pa tudi tega ni bilo. No ja: seat bocanegra. V roku parih mesecev bomo vozili serijski avto, ki bo izgledal skoraj tako. Isto velja za opel merivo. Ali pa za Kiine soule. Zakaj je bilo tako malo študij, ne vemo. So se avtomobilske znamke "ustavile"? Nimajo več idej? Ali pa so tako zelo v iskanju tehničnih rešitev, da kar ne najdejo časa za pripravo novosti? Kaj pa, če je zadostitev zahtevam okoljevarstvenikom zares tako trd oreh? Namreč, že nekaj let pišemo, da gre zares. Da bodo hibridi prodrli na evropski trg.

Se premika, ampak počasi

No, mogoče smo res malce preveč neučakani in preveč pričakujemo. Mogoče pričakujemo revolucijo, a nove okoljevarstvene tehnične rešitve na trg prihajajo počasi. Prvi serijski Mercedesov hibrid bo sicer res na voljo šele naslednje leto, a na trgu je že cel kup bluemotionov, bluetecov, econeticov, greenlinov ... Očitno se da tudi z optimizacijo obstoječih motorjev veliko doseči. Tega se zavedajo tudi proizvajalci superšportnikov, Bentley je napovedal, da bo do leta 2012 celotna paleta vozil v zrak spustila za 15 odstotkov manj emisij kot danes. S pomočjo bioetanola, o katerem pri nas ni ne duha ne sluha. Po drugi strani se da hibride, pri katerih baterije za elektromotor napajamo kar preko običajne električne vtičnice (plugin-hibridi), tudi kupiti. Na primer Toyotinega priusa.

Dvojne sklopke, 4-kolesno krmiljenje

Pa tudi na tehničnem področju smo videli novosti. Opazili smo vse več avtomobilov z menjalniki z dvojno sklopko, doslej najbolj znan tovrstni menjalnik je Volkswagnov DSG. No, predstavili so ga pri Volvu, Mitsubishiju, Fordu, BMW-ju ... 4-kolesno krmiljenje je tudi ena od manj običajnih zadev v sodobnih avtomobilih, pa čeprav so 4-kolesno krmiljenje v prejšnjih desetletjih že ponujali (honda prelude, mitsubishi galant, v manjši meri tudi peugeot 306).

Preprečevanje manjših trkov

Pa še tale sistem se zdi sila mikaven. Volvov sistem city safety preprečuje manjše trke, recimo v mestih. Ko se voznik vozi po mestu in se zagleda v mimoidočo lepotico, in tako spregleda, da se je vozilo pred njim ustavilo, sistem city safety prepreči trk. Samodejno zavre. Do ustavitve. Več o tem sem se razpisal v posebnem člnaku v rubriki tehnika.

Ne spreglejte