Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
12.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 12.46

7 let, 12 mesecev

Avto-salon Tokio 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokijski avto-salon je zanimiv predvsem zaradi številnih študij: Japonci so pač "friki", ko govorimo o tehnoloških inovacijah, raznoraznih "gadgetih" in idejno odštekanih avtomobilih.

V teh dneh so oči avtomobilske javnosti usmerjene na Japonsko, kjer se štiridesetič dogaja Tokyo Motor Show 2007. Glede na "daljnovzhodno" lokacijo bodo dogodek v živo večinoma spremljale tiste bolj poševne oči, svetovna javnost in slovenska malenkost pa se že "meče" po spletnih straneh, v kratkem pa še po ostalih medijih. V sedemnajstih dneh med 26. oktobrom in 11. novembrom je obiskovalcem med ostalim na voljo tudi pet posebnih testnih programov, kjer lahko preizkusijo razstavljene novosti.

Domišljija ima prosto pot

Tokijski avto-salon je zanimiv predvsem zaradi številnih študij, velja namreč, da so Japonci pravi "friki", ko govorimo o tehnoloških inovacijah, raznoraznih "gadgetih" in idejno odštekanih avtomobilih. Večina od predstavljenih konceptov luči serijske proizvodnje sicer ne bo nikoli ugledala, kar pa sploh ne pomeni, da so študije zato kaj manj zanimive. In kaj je na splošno opaziti? Pravzaprav to, kar na tem salonu opažamo ponavadi in sicer izredno prostorsko izkoriščenost predstavljenih vozil. Ta so običajno navzven majhna in oglata, potniška kabina pa se konča praktično na skrajnih koncih vozila. Prav tako prevladujejo ogromne steklene površine, ki zagotavljajo obilo svetlobe in povečujejo občutek svobode. Ugoden količnik zračnega upora pri teh študijah ni pomemben, pomembna je prostorna notranjost, ki ni namenjena le dobremu počutju med vožnjo, temveč tudi preživljanju prostega časa.

Ekologija in športen pedigre

Glede na to, da se Japonci v mestih že dolgo soočajo s prostorsko stisko in z onesnaženostjo ozračja, ne preseneča, da velik pomen namenjajo ekologiji. To je že znana tema prejšnjih let in tudi stalnica vseh ostalih salonov, zato mimo nje nikakor ne gre. Hibridi so "in" oziroma "in" je vse kar diši po čistosti, kar pa ne pomeni, da na športne avtomobile lahko kar pozabimo. To dokazuje že mitsubishi i-MIEV sport, ki ga poganja zgolj elektrika, a naj bi vseeno zagotavljal športne vozne lastnosti.

Brutalni športniki

Tudi kar nekaj superšportnikov razkriva tokijski avtomobilski salon. Glavna atrakcija v tem segmentu je nedvomno nissan GT-R, 480-konjska zverina s twinturbo šestvaljnikom in štirikolesnim pogonom. Lotus predstavlja elisa SC z 220 konjskimi močmi in le 900 kilogrami lastne mase, BMW pa je športnega M3 ponudil tudi z dvema paroma vrat.

Mini prevozna sredstva

Včasih so se najprestižnejši avtodomi pohvalili s tem, da so v sebi skrivali še kak majhen avtomobil. Po novem to ni več domena teh cestnih velikanov, ampak tudi manjših vozil. No, slednja v sebi ne skrivajo pravega avtomobila, ampak kakšen mini dvokolesnik. Pri Toyoti menijo, da pravega avtomobila sploh ne potrebujemo in kot nadomestek predstavljajo študijo i-REAL, pravzaprav nekakšen udoben naslonjač na kolesih.

Audi

Audi najavlja koncept metroproject quattro, ki naj bi bil bodoči model A1. Z njim naj bi Audi napadel predvsem BMW-jevega športno-prestižnega minija. 1,4-litrskemu TSI motorju s 150 KM pomaga 30 kW (41 KM) močni elektromotor, ki doda še svojih 200 Nm navora.

BMW

BMW nastopa v športnem duhu in sicer s študijo športne enke tii (gre samo za športno šminko, ne za močnejši motor) ter zmogljive štirivratne "emtrojke". Slednja se ponaša s skoraj identičnimi voznimi lastnostmi kot kupe, pospešek do stotice še vedno znaša manj kot pet sekund, obenem pa ponuja še več praktičnosti.

Daihatsu

Daihatsu v blato in ostalo neurejeno okolje vabi z majhnim a kompaktnim mud masterjem C. Za atraktiven izgled skrbi visoka oddaljenost od tal in terenske pnevmatike, v notranjosti pa potnike razvajajo zanimivi sedeži in ogromen LCD zaslon. Druga novost je tanto custom - oglati mestni malček s prostorno notranjostjo.

Honda

Honda je vsem ljubiteljem znamke nakazala morebitnega naslednika priljubljenega CRX-a. Zaenkrat gledamo šele študijo s podobnim imenom CR-Z in tudi podobno športno obliko. Njeno pravo nasprotje pa je koncept puyo, ki v sebi nima niti malo dirkaških genov, njegove prednosti so v prijetni in prostorni notranjosti.

Mazda

Mazda s konceptom taiki predstavlja športnika s spredaj nameščenim motorjem, zadnjim pogonom ter atraktivno obliko. Manj futuristična je nova mazda premacy hibrid, pokazali pa so tudi novo generacijo renesis motorja, po novem s prostornino 1600 kubičnih centimetrov.

Mitsubishi

Mitsubishi dokazuje, da s pomočjo elektrike gnanemu vozilu ni treba pripenjati oznake "počasne". Malček zanimive oblike naj bi namreč ponujal precej športne zmogljivosti, obenem pa bi bil prijazen do okolja. Druga študija je manj futuristična, gre pa za limuzino ZT, ki je opremljena z 2,2-litrskim dizlom in povezana z menjalnikom z dvojno sklopko.

Nissan

Nissan je brutalni model GT-R dolgo skrival, sedaj pa tega 480-konjskega športnika končno le pokazal. Poleg njega se na odru razkazuje še študija round-box, po kateri naj bi posegali predvsem mladi, in pa druga generacija piva. Ta odpravlja vse tegobe vzvratne vožnje, saj kabino lahko preprosto zavrtimo okoli svoje osi na drugo stran.

Subaru

Subaru brez dirkaško nastrojene impreze WRX STi nikakor ne more, razkrili pa so tudi s kakšno konjenico se bo bohotila. 308 konjskih moči bo zmogla, precej visok pa je tudi navor, ki znaša kar 422 Nm. Druga novost je bolj umirjena, gre pa za študijo exiga, sedemsedežnik s štirikolesnim pogonom in prostorno notranjostjo.

Suzuki

Suzuki predstavlja študijo kizashi 2, morda bolj zanimiva pa je študija pixy. Gre za ajhen dostavnik, ki v sebi skriva še manjše vozilce. Torej idealno kombinacijo za zaprta mestna središča, kjer večjih vozil ni mogoče parkirati. Takrat namreč lahko zadnja vrata povsem razpremo in se z mini vozilcem (za eno osebo) zapeljemo po nakupih.

Toyota

Toyota je na tokijski salon prišla dodobra oborožena. Na njihovem razstavišču je večinoma mogoče opaziti študije, nekaj pa je tudi serijskih avtomobilov. Med prvimi velja omeniti koncept 1/X, ki se ponaša z nizko lastno maso in prostorno notranjostjo, študija RiN pa z velikimi steklenimi površinami zagotavlja prijazno bivalno okolje. Za tiste, ki ne marate vožnje z avtomobili, je Toyota pripravila posebno, naslanjaču na kolesih podobno, osebno prevozno sredstvo. Potem je tu še oglata študija Hi-CT, pa prestižen enoprostorec FT-MV ter hibridna študija crows in SUV lexus LF-Xh s hibridnim pogonom.

Volkswagen

Volkswagen je po uspehu študije up na razstavišče tokijskega avto-salona pripeljal drugega prostornega malčka. Ta se imenuje space up in kljub majhni dolžini ponuja precej prostora, štiri ločene sedeže pa je mogoče poljubno obračati in tako celo ustvariti prijeten prostorček za preživljanje prostega časa.

Ne spreglejte