SiolNET. Avtomoto Promet
3,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obljuba Darsa: mimo cestninskih postaj s 130 km/h

3,05

termometer

Dars bo prihodnji mesec začel rušiti cestninske postaje. Tam, kjer bodo po rušenju prenovili celoten plato, bo omogočena hitrost 130 in ne več le 60 kilometrov na uro.

Danes je konstrukcija platforme pred cestninskimi postajami prilagojena hitrosti 60 kilometrov na uro. Po prenovi se bodo hitrosti lahko povišale do 130 kilometrov na uro. Danes je konstrukcija platforme pred cestninskimi postajami prilagojena hitrosti 60 kilometrov na uro. Po prenovi se bodo hitrosti lahko povišale do 130 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Z elektronskim cestninjenjem tovornjakov prihaja rušenje cestninskih postaj

Začetek delovanja novega sistema DarsGo s 1. aprilom 2018 je bil še zadnji pogoj za odstranitev in preureditev cestninskih postaj. Do končne odstranitve cestninskih postaj se težka vozila še vedno razvrščajo na ločeni pas, vendar od vključno 1. aprila cestninsko postajo prevozijo brez ustavljanja.

Dars že ima sklenjen potrebno pogodbo že sklenjeno za preureditev cestninskih postaj Log, Torovo, Hrušica, Vrhnika, Nanos, Dane, Logatec, Unec-S, Unec-J, Razdrto-S, Razdrto-J, Postojna-S, Postojna-J vključno s platojem ter obnovo voziščne konstrukcije na odseku Brnik–Vodice, Razdrto–Vipava, razcepa Nanos in priključkov Vodice ter Logatec.  

Z rušenjem prvih cestninskih postaj bodo predvidoma začeli že prihodnji mesec. Z rušenjem prvih cestninskih postaj bodo predvidoma začeli že prihodnji mesec. Foto: STA

Zemljevid novih nadzornih in cestniskih portalov v Sloveniji. Zemljevid novih nadzornih in cestniskih portalov v Sloveniji. Foto: DARS/zajem zaslona

Mimo zdajšnjih cestninskih postaj tudi s 130 km/h

Pri tem projektu bodo poleg fizične odstranitve posamezne cestninske postaje izvedli tudi rekonstrukcijo ceste, ki bo po prenovi omogočala vožnjo s hitrostjo 130 kilometrov na uro. Cestninski platoji so v osnovi zgrajeni za mirujoč promet in geometrijske lastnosti v večini ne omogočajo hitrosti, višjih od 60 kilometrov na uro.

Cestninska postaja Hrušica pred predorom Karavanke v celoti ostaja, ker se tam tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja za težka vozila DarsGo s 1. aprilom letos še vedno plačuje predornina za osebna vozila/lahka vozila – tudi na avstrijski strani predora je taka cestninska postaja.

Kdaj bodo začeli rušenje, kako bo potekal promet?

"Prva dela bodo stekla že maja. Pri določitvi datumov skrbno preverjamo predvidene prometne obremenitve po posamezni lokaciji, da bomo dela izvajali v času, ko bo posamezen odsek ali priključek najmanj obremenjen. Na največjih cestninskih postajah, kot sta na primer Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti, bo ves čas izvajanja del promet tekel po dveh zoženih pasovih v vsako smer, kar omogoča največjo mogočo pretočnost prometa," pravijo  na Darsu.

V primeru cestninskih postaj Log, Vrhnika in Torovo bodo skupno obnovili še 2,8 kilometra avtoceste, na Gorenjskem pa dodatnih 1,4 kilometra avtoceste za cestninsko postajo Torovo v smeri Ljubljane. Obnovili bodo tudi 1,6 kilometra avtocestne trase na območju razcepa Nanos in dva kilometra trase priključka Logatec. Skupno bo danih v uporabo 11,9 kilometra obnovljenih smernih vozišč avtoceste.

Preostale cestninske postaje bodo rušili prihodnje leto

Razpis za sklop 2, ki obsega rušitev in preureditev cestninskih postaj Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice vključno s platojem je še v teku, zato bo več podatkov posredovanih po podpisu pogodbe.

Objava razpisa za rušitev in preureditev preostalih cestninskih postaj (šest čelnih in 12 stranskih) je načrtovana letošnjo jesen, izvedba pa v letu 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin