Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
6.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sneg promet promet vreme

Torek, 12. 2. 2013, 6.54

6 let, 6 mesecev

Nova pošiljka snega že ponoči (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ponoči bo ponovno začelo snežiti. Na vzhodu bo zapadlo od 15 do 30, na zahodu pa od 5 do 10 centimetrov snega, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

"Kar se tiče sneženja, je pred nami je dobrih 12 ur pavze. Nekje ponoči pa se bo sneženje od vzhoda proti zahodu vrnilo. Najprej bo snežilo v Prekmurju in na Štajerskem, v sredo dopoldnan pa bo sneženje spet zajelo večji del Slovenije," je za Planet Siol.net pojasnil Gregorčič in dodal, da bo v četrtek na vzhodu države zapadlo od 15 do 30, na zahodu pa 5 do 10 centimetrov snega. Izpostavil je še, da je po uradnih podatkih v zadnjih 24-ih urah največ snega zapadlo na Vojskem, in sicer 62 centimetrov.

Burja bo predvsem dopoldne še gradila snežne zamete

Po podatkih Arsa bo čez dan padlo še od 5 do 20 cm snega. Burja bo predvsem dopoldne še gradila snežne zamete. Padavine bodo od zahoda sicer čez dan postopno slabele in povečini prehodno tudi ponehale. Burja bo slabela, dopoldne pa bo veter ponekod še gradil zamete. Temperature bodo od –5 do 1, na Primorskem od 1 do 6 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno. Občasno bo še snežilo, pogosteje v vzhodni polovici Slovenije. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter. Na Primorskem bo povečini brez padavin, pihala bo burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –5 do 1, najvišje dnevne od –3 do 1, na Primorskem do 6 stopinj C.

Vozniki tovornjakov že na poti v Italijo

Tovorni promet po državi je stekel, število tovornjakov na odstavnih pasovih in počivališčih po državi pa se že zmanjšuje, je povedal vodja tehnične službe pri Družbi za avtoceste v RS (Dars) Andrej Sever. Notranji promet po državi je po njegovih besedah sproščen, vozniki pa so že na poti tudi proti Italiji.

Sever je še pojasnil, da je promet proti Hrvaški v celoti sproščen, po delih pa tovorna vozila spuščajo tudi v Slovenijo. Prav tako v intervalih spuščajo na pot voznike, ki so namenjeni proti Italiji, saj se želijo izogniti večji gneči na cestah, je še dodal Sever.

Tovorna vozila pa zaradi daljšega čakanja na mejnem prehodu pri izstopu iz Slovenije še vedno izločajo na podravski avtocesti, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

Okoli 1800 tovornjakov je še danes dopoldne stalo na odstavnih pasovih ali počivališčih po Sloveniji potem, ko so se zaradi napovedanih snežnih padavin v Italiji odločili zapreti mejo.

Zaradi snega sicer še vedno veljajo zapore na cestah Idrija - Godovič, Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič in Razdrto - Podnanos, kjer je promet prepovedan za vozila s priklopniki in polpriklopniki.

Popolne zapore veljajo na cestah Žaga - Učja, Lokve - Čepovan, Volče - Solarji in Čepovan - Most na Soči, medtem ko je prelaz Predel prevozen samo za osebna vozila.

Na pot se ne odpravite brez ustreznih zimskih gum in z dovolj goriva

V prometno-informacijskem centru voznikom svetujejo, da se na cesto ne odpravijo brez ustreznih zimskih gum in z dovolj goriva, da naj imajo v vozilih dodatna oblačila in odeje. Vozniki lahko po njihovih besedah pričakujejo, da bodo za svojo pot potrebovali več časa. Zaradi plužnih in posipalnih skupin voznike opozarjamo na strpno in previdno vožnjo.

Na Brniku odpovedali let v Pariz

Obilno sneženje povzroča daljše zamude v železniškem prometu, predvsem na progi Ljubljana-Koper. Na tej relaciji nekateri vlaki zamujajo do ene ure, na drugih relacijah pa posamični vlaki do 10 minut. Na ljubljanski avtobusni postaji avtobusi zamujajo do pol ure, letalski promet na Brniku pa z izjemo leta v Pariz prevoznika Air France, ki je bil ob 7.30 odpovedan zaradi snežnih razmer, poteka tekoče.

Ne spreglejte