Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2015,
8.17

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta promet promet advertorial

Torek, 8. 12. 2015, 8.17

2 meseca

Bodite strpni in zbrani na poti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav pravilno vedenje na cesti določa zakon, smo Slovenci vse prej kot uvidevni in strpni vozniki, a se izboljšujemo. Strokovnjakinjo za prometno varnost pri DARS smo vprašali, kje najbolj grešimo.

Stroga pravila vedenja v cestnem prometu niso namenjena samo visoki vozniški kulturi, s katero bi v svetu veljali kot zaupanja vredni vozniki. Osnovni namen pravil vedenja na cesti je zagotavljati varnost vseh udeležencev v prometu. Če jih seveda vsi udeleženci upoštevajo.

Vozniki na slovenskih avtocestah bi se po besedah prometne strokovnjakinje z družbe DARS d.d., mag. Nataše Kovše, lahko v marsičem izboljšali. Tako bi vsak po svoje pripomogli, da bi s cest pregnali vsaj malo kaosa, ki nam vsak dan streže po življenju.

Vožnja po avtocestah in hitrih cestah je v primerjavi s preostalim cestnim omrežjem še vedno najbolj varna, saj se na njih, čeprav so najbolj prometne, zgodi najmanj prometnih nesreč. Po nekaterih izračunih so avtoceste med 7- do 9-krat varnejše od drugih cest nižje kategorije. Na povečanje prometne varnosti sta v zadnjih letih vplivali pospešena zgraditev avtocestnega sistema, kontinuirane aktivnosti družbe DARS v smislu osveščanja, obveščanja in izobraževanja uporabnikov avtocest, v splošnem pa tudi uvedba vinjetnega načina cestninjenja.

Deset nujnih pravil, na katere radi pozabljamo

Pravilo #1: voznik mora voziti po tistem delu ceste, ki mu je namenjen. Napaka: vožnja po odstavnem pasu je prepovedana, prav tako vožnja po prehitevalnem pasu. Ta je namenjen prehitevanju, kar nakažemo s smernikom, prehitimo in se vrnemo nazaj na vozni pas.

Pravilo #2: ko nas nekdo prehiteva, ga ne smemo ovirati in začeti pospeševati. Napaka: veliko voznikov se malce razjezi, ko jih nekdo začne prehitevati, in predrzno stopijo na plin.

Pravilo #3: voznik mora voziti po desnem, voznem pasu. Smerniki so predpisani, a se zelo malo uporabljajo. Napaka:: v Sloveniji smo pozabili, da zakon zahteva uporabo smernika in vožnjo po desnem, voznem pasu.

Pravilo #4: voznik mora voziti po sredini svojega voznega pasu. Napaka: ne smemo voziti po skrajnem desnem ali levem robu svojega voznega pasu. S tem tvegamo bočni trk. Teh je veliko v jutranjih konicah, potem pa takoj pride do naleta, saj vozniki zadaj nimajo dovolj varnostne razdalje.

Dve sekundi za pravilen odziv na dogajanje spredaj

Pravilo #5: varnostna razdalja je predpisana s pravilom dveh sekund. Za sprednjim vozilom moramo voziti tako daleč, da nas med seboj loči razdalja, ki jo prevozimo v dveh sekundah. V eni sekundi, kolikor potrebujemo, da reagiramo, pri visokih hitrostih naredimo veliko razdaljo. Potem imamo samo še eno sekundo časa, da avtomobil res ustavimo. Napaka: Varnostna razdalja je problem slovenskih cest številka ena.

Pravilo #6: hitrost vožnje je predpisana, dodatne omejitve so v predorih ali če je na cesti neka ovira. Napaka: ljudje se premalo zavedajo dejstva, da mora po zakonu vsak voznik na katerikoli cesti prilagoditi vožnjo vremenskim in drugim razmeram. "To pomeni, da lahko vozimo bistveno počasneje, kot določa predpis. Če sneži ali dežuje, lahko vozimo tudi 40, če je to edina varna hitrost," je pojasnila mag. Nataša Kovše.

Pravilo #7: prepovedano je sunkovito speljevanje, zaviranje in ustavljanje. Voznik ne sme voziti tako počasi, da bi ovirali druge udeležence. Na avtocesto lahko zapelje samo tisto vozilo, ki je sposobno voziti več kot 60 kilometrov na uro v normalnih razmerah.

Pravilo #8: tovor na vozilu je treba pravilno naložiti. Napaka: na avtocestah se včasih zgodi, da kolesa padajo s streh, problematični so bili tudi magnetni prtljažniki za smuči. Če bi bilo prepovedano kolesa voziti na strehi, bi bilo veliko bolj varno za vse udeležence. Sunki vetra so namreč zelo nevarno za slabo pritrjen tovor.

Pravilo#9: na odstavnem pasu se ustavljamo samo, ko je vozilo v okvari. Takrat ga moramo zapustiti, in obleči odsevni jopič, ter se odpraviti za varnostno ograjo. Nezaslišano: včasih se na odstavnem pasu ustavi voznik in telefonira, čeprav 90 odstotkov ljudi ve, da s tem ogrožajo sebe in druge.

Pravilo #10: pri vožnji ob nesreči je treba na sredini pustiti reševalni pas za intervencijska vozila. Napaka: V večini primerov to pravilo funkcionira, se pa žal zgodi tudi, da se intervencijskemu vozilu zadaj priključi naključno vozilo in izkoristi prazen reševalni pas.

"Na cestah na splošno manjka uvidevnosti do drugih," je še povedala mag. Nataša Kovše in poudarila, da je na cesti generacija 80 in 20 let starih voznikov, ki prav gotovo niso hodili v isto šolo. Vseeno bi bilo prav, da bi vsi upoštevali minimalna pravila lepega vedenja, ki so nujna za zagotavljanje varnosti.

"Slovenskega voznika bo gotovo mogoče 'prevzgojiti', skrbijo pa nas tuji vozniki, ki po naših cestah res slabo vozijo – ker vedo, da jim ni treba upoštevati pravil. To pa je že druga težava," je povedala sogovornica. V preventivnih akcijah za zagotavljanje večje prometne varnosti na avtocestah v družbi DARS tesno sodelujejo tudi s Policijo, Agencijo RS za varnost cestnega prometa ter ostalimi udeleženci cestnega prometa.

Ne spreglejte