Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
8.33

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča MOL

Foto: Thinkstock in MOL

Natisni članek

MOL bencin dizel gorivo advertorial

Petek, 16. 6. 2017, 8.33

2 meseca

Športniki in starodobniki: z novo generacijo goriv bodo predli še lepše

Vsebino omogoča MOL

Foto: Thinkstock in MOL

Od goriva, ki ga uporabljamo za svojega konjička, je odvisno več, kot si upa priznati povprečen voznik. Pogonska goriva lahko sčasoma povzročijo nastajanje oblog v motorju, zaradi česar imamo z avtom več stroškov, predvsem pa ga moramo hitreje zamenjati. Ste prepričani, da je vaša izbira optimalna?

mol | Foto:

Oktanska dilema

Vozniki smo včasih v dilemi, katero gorivo je pravo za naš avtomobil. Seveda pri izbiri dizel ali bencin ni nobenega dvoma. Pri oktanskem številu pa se že pojavijo vprašanja, koliko oktanov potrebujemo, da bo motor v avtomobilu lepše predel.

Vsak avtomobil zahteva svoje gorivo. Zahtevo o oktanskem številu predpiše proizvajalec motorja, ki pri tem upošteva njegovo najnižjo dovoljeno vrednost. Voznik informacijo o pravem gorivu tako dobi z nakupom in pri strokovno podkovanem osebju na bencinskih črpalkah. Oktansko število nam pove, koliko je bencin odporen proti samovžigu oz. klenkanju. Ta pojav motorju jemlje moč in lahko povzroča okvare.

Sto ali manj, to je zdaj vprašanje

gorivo bencin cesta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vedno več voznikov se sprašuje, ali naj točijo kar 100-oktansko gorivo. Sto oktanov bomo uporabljali za zadnjo generacijo motorjev visokih moči s turbinskim polnilnikom. Sicer ni nobene škode, če svojemu avtomobilu privoščimo malce več oktanov, kot jih zahteva njegova konstrukcija.

Od goriva je odvisno tudi "zdravje" avtomobila

vožnja par cesta promet avtomobil | Foto:

Goriva se med seboj razlikujejo tudi po različnih dodatkih oziroma komponentah.

Z izbiro visokokakovostnega goriva lahko preprečimo nabiranje saj v odprtinah šob za vbrizg goriva, kar povzroči veliko in občutno izgubo moči, nastanek oblog na sesalnih ventilih in oblog na valjih. Čistejši sistem vbrizga zagotavlja optimalno doziranje količine goriva in s tem stabilno delovanje.

To so tudi glavni ukrepi, če želimo imeti čim manj okvar na motorju vozila, saj čistejši sistem vbrizga zagotavlja optimalno doziranje količine goriva in s tem stabilno delovanje.

Inovativna goriva za boljši učinek čiščenja in večjo zmogljivost

Goriva MOL so bila že od nekdaj znana po svoji kakovosti. Zahvaljujoč naložbam v rafiniranje je skupina MOL leta 2005 vsebnost žvepla v svojih gorivih znižala pod 10 ppm oziroma delčkov na milijon. Tako je njihovo gorivo že takrat ustrezalo zahtevam EU, ki so začele veljati leta 2009.

Nove vrste premium goriv EVO, ki so jih razvili inženirji skupine MOL, z izboljšanim paketom dodatkov poskrbijo za odlično izkušnjo vožnje, napredno zmogljivost vozila z vidika izgorevanja, moči in pospeševanja ter daljšo življenjsko dobo motorja.

Inovativni dodatki namreč zmanjšujejo nastajanje oblog in pomagajo čistiti motor ter ga ohranjajo čistega dlje časa, dele motorja pa ščitijo pred korozijo.

Z uporabo goriv EVO veliko pridobijo tudi vozila, ki že dlje časa uporabljajo standardna goriva ter so posledično lahko nastale že obloge. Goriva EVO bodo že nastale obloge zmanjšale.

Generacija EVO: 95, D in 100 PLUS

V družbi nove generacije goriv EVO so 95-oktanski in 100-oktanski bencin PLUS ter dizelsko gorivo.

Starodobniki in športniki, pozor!

starodobni avtomobil cesta promet vožnja | Foto:

Uporaba goriva EVO 100 PLUS je obvezna za določena visoko zmogljiva športna vozila, priporočajo pa jo tudi starodobnikom, saj gorivo EVO 100 PLUS poskrbi za manj korozije na občutljivih motornih delih avtomobila.

Prav tako je uporaba goriva EVO 100 PLUS priporočljiva za vse voznike, ki želijo zagotoviti boljše pospeševanje in odzivnost motorja.

EVO Dizel, EVO 95 in EVO 100 PLUS imajo:

  • nov, izboljšan paket dodatkov,
  • povečan delež dodatkov za večjo moč motorja,
  • odlično moč čiščenja in vzdrževanja čistosti motorja,
  • EVO 100 PLUS pa zagotavlja tudi boljše pospeševanje in odzivnost motorja.

Za vse, ki želijo najvišjo kakovost

EVO izhaja iz imena "evolution", ki predstavlja razvoj najvišje kakovosti vseh goriv in dosega najvišje standarde.

 

Več kot sto let izkušenj

mol bencin gorivo | Foto:

MOL Slovenija je članica Skupine MOL, mednarodne naftne in plinske družbe s sedežem v Budimpešti, ki je aktivna v več kot 30 državah. Zaposluje več kot 25 tisoč ljudi in ima več kot sto let izkušenj v industriji.

Ima štiri lastne rafinerije in dve petrokemijski enoti ter skoraj dva tisoč bencinskih servisov v desetih državah.

V Sloveniji že 46 servisov MOL

V Sloveniji je MOL prisoten že vse od leta 1996, deluje na področju maloprodaje in veleprodaje ter je s svojimi prodajnimi mesti dostopen po vsej Sloveniji. Maloprodajna mreža trenutno vključuje že 46 bencinskih servisov MOL po Sloveniji.

Ne spreglejte