Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tehno Avtomoto Petrol Agencija za varnost prometa

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

4 leta, 11 mesecev

Wake-up bus: Na cesti ostanite budni!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaspanost za volanom lahko rešijo postanek, kavica in elektronika, toda pogosto je zaspanost posledica bolezni. Zamisliti se morajo vsaj preobremenjeni debeli moški srednjih let, ki smrčijo.

Elektronika lahko prepreči nesrečo, ne more pa odpraviti vzroka!

Problematiki zaspanosti za volanom smo se na Avtomotu že posebej posvetili, pripravili smo delavnico Elektronika v službi varnosti.

Takrat smo opozorili, da so za nesreče krivi kar vozniki sami. Osredotočili smo se na elektronske varnostne pripomočke, ki skrbijo, da voznikove napake vsaj ne bi bile usodne, če jih že ne bi uspeli v celoti preprečiti. Govorimo o opozorilniku pred naletom, pomočniku pri ohranjanju na voznem pasu, sistemu prepoznavanja utrujenosti ...

A naj bodo avtomobili še tako varnostno dobro opremljeni in naj bo cestna infrastruktura še tako dobra, za varnost je nujno potrebno tudi odgovorno ravnanje vsakega posameznika, ki sede za volan. Vožnja v zaspanem stanju je vprašanje ozaveščenosti, torej zavedanja posledic, ki jih takšna "neprištevna" vožnja lahko povzroči.

Utrujenost ubija!

Zaspanost za volanom je kriva za 20 odstotkov prometnih nezgod!

Če spite manj kot 5 ur na noč, se tveganje za prometno nezgodo poveča za 4,5-krat!

V polovici prometnih nezgod zaradi zaspanosti so krivi vozniki mlajši od 25 let!

10 do 20 odstotkov voznikov je med vožnjo že zaspalo za volanom!

Vožnja po 17-ih urah budnosti je podobna vožnji pod vplivom alkohola 0,5 g/l!

Zaspanost je lahko posledica bolezni

Pri tem je najbolj strašljiv podatek, da nesreče zaradi zaspanosti niso vedno posledica enkratnega pomanjkanja spanca, ampak je krivo dalj časa trajajoče stanje. V današnjih časih se namreč zaposleni soočamo s preobremenjenostjo, spanje manj kot pet ur na noč je pri mnogih postala navada, v katero nas večinoma sili preobilica dela. Izgorevanje na delovnem mestu je pogosto krivo tudi za dejstvo, da se prometne nesreče zaradi zaspanosti za volanom vse pogosteje pojavljajo v popoldanskem času, med 14. in 16. uro, torej med vožnjo iz službe.

A še bolj strašljivo je dejstvo, da so na cestah tudi bolniki, ki trpijo za apnejo v spanju. Za to boleznijo trpi vsaj 4 odsotkov moških in 2 odstotka žensk.

Najbolj pogosta je pri ljudeh s prekomerno telesno težo, z obsegom vratu nad 43 centimetrov in povišanim krvnim tlakom. Značilno je, da ponoči glasno smrčijo. Podnevi so ti ljudje tudi podnevi zelo zaspani, pozabljajo. Ponoči so nemirni, pogosto urinirajo, ko se zbudijo, so utrujeni, jih boli glava.

K sreči je bolezen ozdravljiva s pripomočki za dihanje, je pa nujno tudi znižanje telesne teže.

Ko si zaspan ...

Ko med vožnjo zagrabi spanec, se raje čim prej ustavite. Spijte kavo ali kako drugo energijsko pijačo in zaspite za kakih 15 minut. Približno toliko časa potrebuje kava, da vas poživi. Nato nadaljujte vožnjo, zavedajte se, da bo učinek kave trajal največ 90 minut.

Po tem sicer postopek lahko ponovite, a ponavljati ne morete v nedogled, ne glede na to, da pri Petrolu hudomušno vabijo s sloganom, da je postanek pomemnbnejši od poti. To vabilo sicer v Sloveniji dnevno upošteva 170.000 voznikov, 15.000 teh si privošči kavo!

Wake-up Bus v Ljubljani

Na problem zaspanosti med vožnjo je tokrat opozorila tudi Slovenska skupina za spanje. Priključili so se namreč projektu Wake-Up Bus, v katerem se ustrezno polepljen avtobus vozi po Evropi. Tokratni postanek v Ljubljani je že šesti, popotovanje, katerega namen je ozaveščati o tovrstni problematiki, bodo zaključili v Bruslju.

Kot pomoč pri raziskavi, služi tudi spletna anketa z naslovom Zaspal sem za volanom" Vabimo vas, da z izpolnitvijo pomagate pri raziskavah.

Ne spreglejte