Gregor Pavšič

Četrtek,
20. 4. 2017,
8.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Natisni članek

Red Bull Air Race Peter Podlunšek

Četrtek, 20. 4. 2017, 8.10

6 let, 7 mesecev

Vzlet s katapultom z letalonosilke: tako ga je občutil pilot iz Slovenije #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Vzlet z letalonosilke, kjer letalo do potrebne hitrosti v približno dveh sekundah požene katapult, doživijo le redki izbranci. Na lastni koži je ta pospešek občutil tudi slovenski akrobatski pilot Peter Podlunšek, ki je bil dva dni gost na letalonosilki Theodor Roosevelt.

Slovenski pilot Peter Podlunšek, ki je prejšnji konec tedna navdušil z drugim mestom na letalski dirki Red Bull Air Race v San Diegu, se je imel priložnost za dva dneva priključiti aktivni ameriški letalonosilki Theodor Roosevelt. Ta spada v razred letalonosilk Nimitz, ameriška vojska pa jo uporablja od leta 1984.

Do 200 kilometrov na uro v dveh sekundah

Kot posebno doživetje Prekmurec, ki mu v soboto v Murski Soboti pripravljajo pravi sprejem po odmevnem rezultatu v ZDA, izpostavil predvsem pristanek in vzlet z letalonosilke. Ogledate si ga lahko na zgornjem videoposnetku, kjer je Podlunšek sedel ob zmagovalcu nedeljske dirke Tošiju Muroyi.

"Direktor dirk v Red Bull Air Race je Jim diMatteo, ki je nekdanji poveljnik Top Gun. Osmerici pilotov je uredil obisk letalonosilke in zdaj lahko rečem, da sem res vesel tega doživetja. Bilo je nepozabno. V dveh sekundah smo pospešili do 200 kilometrov na uro in vzleteli. Z akrobatskim letenjem težko primerjam, ker obremenitve tu drugače občutiš, vseeno pa gredo obremenitve na telo pri takem vzletu tja do 18 G," je za Siol.net povedal Podlunšek.

Jim DiMatteo je nekdanji vojaški pilot in poveljnik Top Gun, zdaj pa v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race opravlja vlogo direktorja dirk. V svoji tridesetletni vojaški karieri je letel z letali, kot so F-14 tomcat, F/A-18 hornet, A-4 skyhawk, F-5N tiger II in F-16N. | Foto: osebni arhiv Jim diMatteo Jim DiMatteo je nekdanji vojaški pilot in poveljnik Top Gun, zdaj pa v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race opravlja vlogo direktorja dirk. V svoji tridesetletni vojaški karieri je letel z letali, kot so F-14 tomcat, F/A-18 hornet, A-4 skyhawk, F-5N tiger II in F-16N. Foto: osebni arhiv Jim diMatteo

Specializirano letalo za dostavo na letalonosilke

Piloti so iz San Diega na letalonosilko poleteli z letalom grumman C2 greyhound, ki je specializirano za dostavo na letalonosilke. Zasnova tega turbopropelerskega letala izvira že iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Letalo sprejme dva pilota, dva člana posadke in do 26 potnikov. Dobrih 17 metrov dolgo in 24 metrov široko letalo (razpon kril) lahko vzleti z največjo maso 24 ton. Poganjata ga dva turbopropelerska motorja, vsak od njiju ima moč 3.400 kilovatov. Letalo lahko brez dolivanja goriva leti do 2.400 kilometrov daleč.

Video - Vzlet dostavnega letala grumman C2 greyound z letalonosilke:

 

Video - Ogled vzleta vojaškega lovca s krova letalonosilke razreda Nimitz