Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
1.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

Peter Podlunšek Red Bull Air Race

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 1.35

6 let, 7 mesecev

Red Bull Air Race: Slovenec Peter Podlunšek v San Diegu senzacionalno drugi!

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18
Peter Podlunšek Red Bull Air Race San Diego | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

Druga letalska dirka svetovnega prvenstva Red Bull Air Race je potekala v San Diegu (ZDA), kjer bi slovenski pilot Peter Podlunšek skoraj zrežiral pravo senzacijo. Prekmurec je namreč presenetil celotno konkurenco, v prvem izločilnem krogu današnje dirke odletel najhitrejši čas, v finalu pa zaostal le za izkušenim Japoncem Muroyo.

Najhitrejši let v prvem izločilnem krogu je že napovedal senzacijo

Že v našem intervjuju s Petrom Podlunškom smo pred tedni ugotavljali, da je na prvi dirki v Abu Dabiju presenetil z velikim napredkom v primerjavi z lanskim letom. Podlunšek je imel lani kot novinec v elitni kategoriji še dokaj velike zaostanke za najboljšimi, na uvodu letošnje sezone pa je dokazal konkurenčnost tudi v boju vsaj prvo osmerico najboljših pilotov tega atraktivnega prvenstva.

A če so Slovenca tam iz boja za visoka mesta izločile dotiki pilonov in najbrž neupravičena diskvalifikacija, je na drugi dirki v San Diegu udaril kot strela z jasnega. Na kvalifikacijah je bil Podlunšek soliden, a še vedno z več kot dvema sekundama zaostanka (tudi zaradi zadetih pilonov in pribitka) za najhitrejšim Matthiasom Doldererjem.

Slovenski pilot je naskakoval celo zmago

Slovenski pilot je nato svoj šov začel na nedeljski dirki. V prvem krogu izločilnih dvobojev je med vsemi 14 piloti postavil najhitrejši čas. V naslednjem krogu je premagal Michaela Gouliana in se prvič v svoji karieri uvrstil v veliki finale. Tudi tam je postavil odličen čas in v zadnjem letu dneva štirih najhitrejših pilotov zaostal le za Japoncem Jošijem Muroyo.

"Težko vam povem, kako se trenutno počutim. Seveda sem izredno vesel uvrstitve na zmagovalne stopničke. Zame je bil velik uspeh že preboj skozi prvi krog in uvrstitev med najboljših osem. Danes me na tem mestu ne bi bilo brez pomoči ekipe in prijateljev, na katere sem zelo ponosen. Izdelali smo dober načrt, kako priti do najkrajše linije in pri tem smo dobro uspeli. Treba se je bilo le držati načrta. V zadnjih dveh letih nisem želel tvegati vsega in sem letel z malo rezerve. Ko tvegaš vse, je korak do napake zelo kratek," je po koncu dirke v San Diegu povedal Podlunšek.

Njegova ekipa je že lani uvedla samosvoj tip konic na krilih (winglets), ki so za razliko od tekmecev obrnjena navzdol in ne navzgor. Letos so mu bistveno olajšali letalo in ga po Podlunškovih besedah naredili "aerodinamično bolj čistega".

Video - Povzetek dogajanja v San Diegu:

"Maso letala smo pozimi zmanjšali za 15 kilogramov, kar je ogromno. Letalo je zdaj brez pilota in goriva težko 518 kilogramov. Zdaj smo na minimumu dovoljene vzletne mase, to je pri 696 kilogramih. Lani smo imeli med 710 in 715 kilogrami vzletne mase. Videli smo, da smo s spremembami letala naredili korak v pravo smer. Letalo je postalo hitrejše in tudi sam sem ustrezno spremenil način letenja. Letalo je aerodinamično bolj čisto, kar pa vpliva na obnašanje v zraku. Treba je bilo spremeniti tehniko letenja. Letalo ima težnjo po dvigu nosu ob izhodu iz ovinka, zato moram tam vedno zmanjšati vpadni kot. Vedno po ovinku zmanjšam vpadni kot in letalo postaja hitrejše. Posledično je ta aerodinamična sprememba prinesla lažje doseganje največje dovoljene G-obremenitve. To je dobro, a to mejo lahko zdaj tudi hitreje presežem. Treba je bilo na novo nastaviti oz. ponastaviti tako imenovani "muscle memory"," je za Siol.net povedal Podlunšek. Preberite si celoten intervju s slovenskim akrobatskim pilotom ...

 

Podlunšek letošnji napredek pripisuje ekipnemu delu njegovega moštva, ki je vložilo veliko napora v optimizacijo letala in pripravo na zahtevne dirke. | Foto: Red Bull Podlunšek letošnji napredek pripisuje ekipnemu delu njegovega moštva, ki je vložilo veliko napora v optimizacijo letala in pripravo na zahtevne dirke. Foto: Red Bull

Ne spreglejte