Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Volvo XC90 - švedski ponos za Slovence z dovolj prestižno denarnico in izbranim okusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prva generacija XC90 je na trgih vztrajala kar 12 let, lani pa je Volvo predstavil naslednika, ki hkrati oznanja še celovit preporod te znamke. Odslej bo pri Volvu vse drugače, tudi v Sloveniji.

Dober on-line začetek: prvih 1.927 prodali v le 47 urah

Naj spomnimo: lani je Volvo ponudil na 1.927 kosov omejeno serijo modela XC90 first edition, ki ga je bilo moč kupiti le preko spleta.

V zgolj 47 urah so prodali vse in nedvomno bodo ti nekoč posebni zbirateljski avtomobili.

Toda teh 1.927 prodanih XC90 ni v znatni meri vplivalo na rekordno prodajo avtomobilov Volvo v lanskem letu – kaže, da so se po ločitvi od Forda postavili na trdne noge, pa čeprav kitajske.

Nova platforma, nove oblikovalske značilnosti

Novi XC90 s prejšnjim nima, z izjemo imena, ničesar skupnega.

Nov je od platforme oziroma karoserije naprej in je prvi Volvo, nastal na osnovi mersko prilagodljive platforme SPA (scalable product architecture), zaradi katere je za 125 kilogramov lažji od predhodnika.

Nanjo je poveznjena karoserija, ki sicer nadaljuje dosedanjo oblikovalsko filozofijo, a hkrati prinaša veliko novega, vključno z žarometi in motorno masko.

Aluminij, les, usnje, ročna izdelava detajlov

Njegova notranjost je v celoti naravnana na prestiž in udobje, od zasnove ter izdelave do materialov (napa usnje, les, ročno izdelani materiali), prepoznavna pa je po pokončnem, tablici podobnem osrednjem zaslonu.

Zanj je značilen nov vmesnik sensus, za katerega pravijo, da je najsodobnejši nadzorni sistem v avtomobilski industriji.

Ne manjka seveda tudi 'analognih' priboljškov, od štiripodročne klimatske naprave pa do 19-zvočniškega sistema znamke Bowers & Wilkins.

Varnost: dve svetovni premieri

Ko gre za varnost, je Volvo vselej v svetovnem vrhu. Ob vseh novih, a že poznanih sistemih ponujajo tudi sistem samodejnega zaviranja v primeru, ko voznik v križišču zavija levo in spregleda nasproti vozeče vozilo, pa seveda varnostni sistem za primer, ko voznik zapelje s ceste (run-off road).

Oba sistema v XC90 doživljata svetovno premiero. Hkrati je, ko smo ravno pri premierah, XC90 tudi prvi hibridni 7-sedežnik na svetu.

Nova je tudi ponudba opreme – paketu kinetic, ki bo v Sloveniji na voljo kasneje, sledita luksuzna momentum in inscription, svojo smer pa predstavlja nekoliko športen R-design.

Slednja dva staneta približno enako in sta pri nas okoli sedem tisočakov dražja od za zdaj osnovnega paketa momentum, z izjemo pri različici T8, kjer je doplačila le za tri tisočake in pol.

Univerzalna prednja prema po dirkaškem vzoru, listnata vzmet zadaj

Tudi XC90 je opremljen s prednjo premo, ki ima dirkaške gene, a zmore ponuditi tudi dovolj udobja: dvojna trikotna prečna vodila.

Zadnja prema z več vodili, ki je tudi postala standard za dražje avtomobile, ima lahko, prečno postavljeno listnato vzmet.

Za doplačilo je vzmetenje lahko zračno z elektronskim nadzorom ter s petimi nastavitvami značaja.

Vsi doslej prodani novi XC90 v Sloveniji so dizelsko gnani

Dokler v ponudbi ne boso že omenjeni paket kinetic ter motor D4, bo najcenejši XC90 D5 momentum, ki stane 69.558 evrov, slaba dva tisočaka več stane 7-sedežna različica.

Že kar opazno dražji je T6 momentum (78.155 evrov), hibridni T8, ki je lahko zgolj 7-sedežnik, pa stane že 89.784 evrov.

Nič čudnega, da pri novem slovenskem zastopniku največ stavijo na dizelski pogon, katerih so tudi že nekaj prodali.