Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
8.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Volkswagen

Četrtek, 14. 4. 2011, 8.36

8 let, 5 mesecev

Volkswagen eos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Volkswagen eos je še zadnji od "Lešnikovih" volkswagnov, ki je izgubil značilno kromirano masko motorja. Prenova pa ni zgolj kozmetične, ampak tudi tehnične narave – novi motorji, menjalnik …

Komu in zakaj?

Eos se bo že jeseni spopadel s konkurenco znotraj lastne hiše – na trg bo namreč prišel novi golf cabrio. A ta spopad bo le navidezen. Pri Volkswagnu zatrjujejo, da so si kupci teh dveh avtomobilov precej različni in si modela zato ne bosta skakala v zelje. Eos ima namreč trdo, kupejevsko streho, golf pa bo imel klasično platneno. Zastopnik nekako računa, da mu bo v letošnjem letu uspelo prodati 65 eosov (v letu 2010 se je s prodanimi 11 primerki uvrstil na četrto mesto med konkurenco). Osnovna cena eosa se giblje od 25.153 do 29.788 evrov.

Kozmetični popravki

Najbolj opazna je seveda sprednja maska z dvema vzporednima linijama vstopnikov za zrak in novo, manj prefinjeno obliko sprednjih luči. Zadnje luči so prav tako nove. Ne bomo pisali, da imajo zdaj LED-svetila, ker jih je imel že predhodnik, a ta ni imel svetlobe razporejeno po celotni površini s pomočjo optičnih vlaken, kar pa je novost.

Tehnične novosti

Jutranja zarja (boginja Eos) ima še vedno petdelno zložljivo streho z vgrajenim strešnim oknom, ki se odpira ločeno. Novost je tudi sistem start&stop, ki pa je na voljo le v različicah s tehnologijo Bluemotion. Druge tehnične novosti so še sistem za samodejno parkiranje, samodejno zasenčenje dolgih luči, prilagodljivo podvozje (DDC) in "cool leather" - usnjeno oblazinjenje, ki zaradi posebnega premaza odbija sončno sevanje (toploto) in je sedež zaradi tega lahko tudi za do 20 stopinj Celzija hladnejši.

Trije motorji

Eos je na voljo z dvema bencinskima in enim dizelskim agregatom. Ljubitelji bencina bodo lahko izbirali med 90- in 118-kilovatnima 1,4-litrskima TSI-motorjema, od katerih bo šibkejši na voljo tudi s tehnologijo Bluemotion. Za pristaše dizlov pa je na voljo dvolitrski TDI s 103 kilovati moči. Bencinska motorja sta lahko kombinirana s sedemstopenjskim, dizelski pa s šestopenjskim menjalnikom DSG. Pa še to: zastopnik zagotavlja, da bi na željo kupca v Slovenijo lahko pripeljali tudi eosa z dvolitrskim motorjem TSI. Tega sicer "uradno" ni v ponudbi, a ker se avtomobil v tujini prodaja, ga je možno naročiti tudi pri nas.


Ne spreglejte