Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
3. 5. 2016,
14.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Volkswagen Terenski Avtomoto

Torek, 3. 5. 2016, 14.21

6 let, 7 mesecev

Volkswagen amarok – adijo, 2,0 TDI

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Volkswagen amarok - prenova modela | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen je prenovil poltovornjaka amaroka, ga pripravil na prihodnjih nekaj let lomastenja po brezpotjih in vanj umestil tudi zmogljivejše, šestvaljno dizelsko srce, ki bo ponujalo tri različne zmogljivosti – 163, 204 ali 225 "konjev" oziroma 120, 150 ali 165 kilovatov.

Adijo, 2,0 TDI

Dvolitrski dizel bo za evropske kupce amaroka le še spomin. Nadomestil ga bo šestvaljnik v treh različno zmogljivih različicah. | Foto: Volkswagen Dvolitrski dizel bo za evropske kupce amaroka le še spomin. Nadomestil ga bo šestvaljnik v treh različno zmogljivih različicah. Foto: Volkswagen

Trilitrski dizelski šestvaljnik je v evropski pokoj poslal dvolitrski dizelski motor. Volkswagen si ga je izposodil pri Audiju (poganja tudi športnoterenskega touarega) in bo v najzmogljivejši različici že pri zelo nizkih, 1.500 motornih vrtljajih, ponudil 550 njutonmetrov največjega navora, kar je 130 njutonmetrov. več kot je najmočnejša izvedba štirivaljnika zagotavljala pred prenovo. Skladno s povečanjem moči je Volkswagen na najzmogljivejšo izvedenko namestil tudi zmogljivejše zavore in v ponudbo dodal celo posebna, 20-palčna platišča.

Tekmecev je vse več. Pripravlja ga tudi Mercedes-Benz

Volkswagen amarok - prenova modela | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Amarok bo med neposrednimi tekmeci, kamor štejemo še Nissanovo navaro, Toyotinega hiluxa, Mitsubishijevega L200 in Fordovega rangerja, edini lahko opremljen s šestvaljnim motorjem. Po zmogljivosti in moči se mu bo najbolj približal ranger s 3,2-litrskim dizelskim petvaljnikom (147 kW, 470 Nm). Naj spomnimo, da se bodo robustni igri za terensko in uslužnostno nadvlado kmalu pridružili še novi igralci segmenta – fiat fullback (narejen na osnovi mitsubishija L200), Renault s svojim adutom na navarini zasnovi, poltovornjaški segment pa zelo diši tudi Mercedesu in koncernu PSA, ki se bo za uresničitev pickup projekta najverjetneje povezal s Toyoto (hilux).

Omenjeni motor bo na voljo v povezavi s tremi pogonskimi kombinacijami – z zadnjim pogonom, priključljivim štirikolesnim in stalnim štirikolesnim pogonom. Samodejni menjalnik bo razpolagal z osmimi stopnjami, v prid večje natančnosti pa bodo (evropski) amaroki bogatejši tudi za optimiziran sistem servokrmiljenja.

2,5 "kvadrata" za več kot tono tovora

Volkswagen amarok - prenova modela | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Zunanjost se od predhodnikove bistveno ne bo razlikovala, oko pa se bo najprej ustavilo na navideznem podaljšku dvojne kabine, poskusu poudarjanja dvojnosti značaja vozila. Nakladalna površina meri 2,52 kvadratnega metra, sprejme lahko več kot tono tovora, nekatere izvedbe amaroka pa bodo v prihodnosti (Volkswagen podrobnosti ne navaja) omogočale vlečno moč do 3,5 tone. Nissanova navara, na primer, to zmore že zdaj.

Kokpit je prenovljen, oblika sodobnejša (manj je okroglih in več ravnih ter ostrejših potez) in spremljajoča multimedijska in navigacijska tehnologija v koraku s tekmeci. Koliko je amarok napredoval na področju aktivnovarnostne elektronike, uradno poročilo ne navaja. Neznanka ostajajo tudi cene. Pričakujemo, da bo Volkswagen več informacij in fotografij razkril najpozneje junija.

Ne spreglejte