Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
7.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Vsebino omogoča OMV

Natisni članek

MaxxMotion 100plus OMV Slovenija OMV gorivo advertorial

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 7.00

1 mesec, 3 tedne

Višje, hitreje, močneje!

Vsebino omogoča OMV

V želji po doseganju največjih potencialov sodobnih tehnologij, ki se vse pogosteje pojavljajo na slovenskih cestah, se večajo tudi zahteve po kakovosti goriv. V začetku aprila so tako na bencinskih servisih OMV predstavili novo visokokakovostno gorivo MaxxMotion 100plus, ki med drugim zagotavlja večjo moč motorja med pospeševanjem,* bolj dinamično pospeševanje ter maksimalno zaščito motorja. Z uvedbo novega goriva najvišje kakovosti OMV postavlja nove standarde kakovosti goriv v Sloveniji.

Eno izmed glavnih vlog pri razvoju visokokakovostnega goriva ima tudi dipl. ing. Josef Nikolai Schubert, vodja inovacij in razvoja v OMV. Z njim smo se med drugim pogovarjali o novi generaciji goriv, navdihih zanje, razvoju in prednostih, ki njihova goriva ločijo od konkurence. Pri razvoju goriva, ki ga proizvajajo v rafineriji Schwechat blizu Dunaja, je sodelovalo okoli 20 raziskovalcev in strokovnjakov z oddelka za razvoj izdelkov, ki si nenehno prizadevajo izboljšati kakovost goriv.

Za doseganje najvišjih zahtev je OMV izenačil kakovost novega goriva z najvišjimi zahtevami avtomobilske industrije, ki so postavljene v peti kategoriji Svetovne listine o gorivu (Worldwide Fuel Charter).** Izpolnjevanje najvišjih zahtev avtomobilske industrije izpostavlja tudi vodilno vlogo OMV pri raziskavah in razvoju tehnologij goriv.

Nikolai Schubert | Foto:

Josef Nikolai Schubert, v vlogi raziskovalca preučujete nove generacije goriv. Kaj vas najbolj navdihuje pri raziskovanju novih dimenzij tehnologije goriva?

V skladu z našo strategijo blagovne znamke We care more je naš cilj ponuditi dodano vrednost našim gostom na bencinskih servisih. Želimo, da doživijo še boljšo uporabniško izkušnjo, kot jo v resnici pričakujejo, predvsem v smislu izdelkov, kakovosti storitev in ambienta naših servisov. Želimo jim ponuditi še več koristi, zato nenehno iščemo dodano vrednost pri vsem, kar počnemo. Ravno ta odnos nas motivira in spodbuja k velikim razvojnim napredkom in ustvarjanju goriva za bencinske motorje OMV MaxxMotion 100plus ter pri izpolnjevanju najvišjih zahtev avtomobilske industrije, postavljene v peti kategoriji Svetovne listine o gorivu. Ta resnično predstavlja najvišjo raven kakovosti v naši industriji.

Višanje oktanskega števila je lahko najcenejši način za učinkovitost porabe goriva. Kakšno bi bilo idealno oktansko število goriva z vašega vidika in gledano z vidika celotnega gospodarstva?

Najprej je treba omeniti, da je oktansko razmerje goriva indikator, znak njegove odpornosti proti spontanemu izgorevanju. Višje ko je, manjša je verjetnost za predvžig, ki spada med glavne vzroke za klenkanje.

Z višjim oktanskim številom bencina imajo motorji – še posebej tisti z večjim kompresijskim razmerjem, kot so na primer najsodobnejši motorji s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem goriva – možnost nastavitve hitrejšega vžiga pri visokih obremenitvah brez klenkanja. Posledično je mogoče doseči večjo toplotno učinkovitost pri procesu izgorevanja, s čimer pridobimo in dosežemo največjo moč motorja, boljše pospeševanje in zmanjšamo porabo goriva.

OMV MaxxMotion 100plus s svojim minimalnim 100-oktanskim številom odlično izpolnjuje potrebe  sodobne tehnologije avtomobilskih motorjev.  Na splošno lahko rečemo, da so goriva z višjim oktanskim številom ugodna za proces izgorevanja.

Proizvajalci avtomobilov in naftne družbe za prodajo potrebujete (tudi) izdelke "drugih". Kako tesno sodelujete z avtomobilsko industrijo?

Sodelujemo s partnerji, ki spadajo v vrh avtomobilske industrije, pa tudi z znanimi in uglednimi raziskovalnimi inštituti in univerzami. In prav to sodelovanje vodi k optimalnim izdelkom za naše goste, saj lahko ponujamo visoko razvita goriva, ki popolnoma ustrezajo zahtevam in specifikacijam motorja. Pa ne samo to, polega tega s sodelovanjem spremembe na tehnološkem področju prepoznavamo že zelo zgodaj. Vse ugotovitve lahko nato smelo in učinkovito upoštevamo pri razvijanju novih generacij goriv.

Vsaka avtomobilska družba ima najverjetneje svoje zahteve. Imamo prav? Kako se spoprijemate z raznolikimi zahtevami različnih avtomobilskih proizvajalcev?

Jasno, proizvajalci originalne opreme se seveda razlikujejo, a gledano iz naše perspektive in z vidika goriva so zaščita motorja in procesi izgorevanja pri številnih proizvajalcih popolnoma enaki.

omw | Foto:

 

Gorivo mora izpolnjevati najvišje zahteve avtomobilske industrije in ustrezati najvišjim kriterijem. Kako dolgo traja testno obdobje novega motorja?

Testiranje s pogonskimi agregati in vozili uporabljamo v dveh fazah razvoja goriv. Prva faza, običajno daljša, je namenjena kemičnim metodam, katerih namen je definirati in izbrati optimalno formulacijo goriva, predvsem z vidika boljšega izgorevanja, manjših emisij ipd. Ko je enkrat formulacija goriva definirana in potrjena, se osredotočimo na potrošnika. Na vse relevantne koristi, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo in potrošniku koristijo, na primer manjša poraba, boljša čistoča. Ker lahko kompleksnost novih formulacij goriva znatno variira, ni mogoče dati splošnega odgovora o času trajanja preskusnega obdobja.

Gorivo MaxxMotion 100plus, ki je zdaj dostopno na trgu, smo ustvarili tako s klasičnimi, certificiranimi metodami testa kakovosti kot tudi z oceno in preizkušanjem motorjev priljubljenih srednje velikih vozil. Dodatno so bile izvedene raziskave na dunajski tehniški univerzi, kjer so ugotavljali predvsem tehnološki potencial goriva. Poleg tega smo opravili številne motorne teste v skladu z zahtevami svetovne listine o gorivu in uspešno opravili zahtevane preskuse najvišje kakovosti (kategorija 5).

Zakaj je ohranjanje čistoče motorja tako pomembno za podaljšanje njegove življenjske dobe?

Ogromno truda smo vložili v optimizacijo naših goriv, ki izboljšajo zaščito motorja. S testi, ki so jih izvedli neodvisni in certificirani testni laboratoriji, lahko prikažemo očitne prednosti v smislu čistoče, zaščite proti koroziji in manjši obrabi pogonskih delov.

Očitno je, da čistejši agregat deluje učinkoviteje in proizvede manj emisij. Motorni deli, kot so ventili ali brizgalne šobe, ostanejo čisti, kar zagotavlja nemoteno delovanje motorja tudi po več kot sto tisoč prevoženih kilometrih. Naše gorivo ima še dodatno komponento Friction modifier, ki znatno zmanjša notranje trenje in posledično pripomore k boljši učinkovitosti motorja in manjši obrabi pogonskih delov. Gledano v celoti je povsem jasno, da je življenjska doba motorja odvisna od vozniškega profila in kakovosti servisnih storitev. Kakorkoli, zaščita motorja s pomočjo naših goriv pomeni velik doprinos k brezskrbni uporabi in daljši življenjski dobi motorja.

OMV | Foto:

Kako je kakovost bencina povezana z učinkovitostjo avtomobila? Ali postane močnejši le v fazi pospeševanja ali skozi celotno območje delovanja motorja?

OMV MaxxMotion 100plus predstavlja standarde najvišje kakovosti goriva, kar se odraža v številnih prednostih: maksimalna zaščita motorja, podaljšana življenjska doba in izboljšana zmogljivost. Glede na trenutno stanje razvoja motorjev novi MaxxMotion 100plus v fazi pospeševanja in v primerjavi z nizkooktanskim gorivom omogoča do 14 odstotkov hitrejše pospeševanje in do pet odstotkov večjo moč motorja.

Ali je koristno uporabljati višje oktanske vrednosti tudi pri starejših motorjih ali celo starodobnikih?

Prednosti visokooktanskih goriv ne pridejo do izraza le pri avtomobilih z najnovejšo motorno tehnologijo in visokim kompresijskim razmerjem, temveč obstaja več dodatnih učinkov, ki pripomorejo k zmanjšanju klenkanja pri avtomobilih z vžigom na vžigalno svečko.

Na primer, obstaja povezava med temperaturo zraka in zahtevano oktansko vrednostjo goriva. Višja ko je temperatura vstopnega zraka, večja je potreba po oktanih, da motor ne začne klenkati. Še več, motorji z veliko prevoženimi kilometri so zaradi oblog v zgorevalni komori še bolj podvrženi temu pojavu. Te obloge spodbujajo nastanek klenkanja, saj je zmanjšan prenos toplote, kar povzroča vroče točke v zgorevalni komori.

Rečemo lahko, da so opazni številni nezaželeni vplivi pri motorjih z vžigalno svečko, ki se jim lahko izognemo s točenjem goriva z višjim oktanskim številom ter jih seveda lahko uporabljamo pri starejših motorjih ali celo starodobnih vozilih.

Kaj bi izpostavili kot svoj največji dozdajšnji karierni uspeh na področju tehnologije goriva?

Nekoč sem za proizvajalca avtomobilov iz Nemčije raziskoval in razvijal motorje. Moje delo je zadnjih devet let prežeto z razvijanjem optimalnega izkoristka goriv tako za dizelske kot bencinske motorje. Na tej točki kariere je resnično navdihujoče združevati izkušnje iz preteklosti z zdajšnjimi priložnostmi in izzivi v razvoju goriva. Moja največja strast je iskati ideje ter razvijati izdelek. S tega vidika je odgovor na vaše vprašanje povsem preprost – eden izmed mojih največjih uspehov je zagotovo gorivo MaxxMotion.

Vžig motor | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Gorivo OMV MaxxMotion 100plus zagotavlja naslednje prednosti:

• višjo zmogljivost motorja,
• boljše pospeševanje,
• več moči,
• daljšo življenjsko dobo motorja,
• manj notranjega trenja,
• manj emisij,
• učinek že po prvem točenju,
• avstrijsko proizvodnjo.

 

Svetovna listina o gorivu (Worldwide Fuel Charter) je listina, ki jo je pripravilo Združenje evropskih, ameriških in japonskih proizvajalcev avtomobilov. Goriva na podlagi njihove kakovosti razvršča v pet kategorij, pri čemer upošteva njihove sestavine in lastnosti. Namen publikacije je predstaviti najvišjo kakovost in prilagoditi specifikacije različnih vrst goriva najvišjim pričakovanjem proizvajalcev avtomobilov in motorjev.

Goriva, ki dosegajo standarde pete kategorije Svetovne listine o gorivu, med drugim ključno pripomorejo k:

•zmanjšanju emisij, kar pomeni manjši vpliv motornih vozil na okolje, in

•povečanju zadovoljstva kupcev, saj goriva najvišje kakovosti zmogljivost vozil ohranjajo dlje časa (vir: www.oica.net).

Kategorija 5 služi kot referenčna točka in opredeljuje več zahtev, ki jih mora gorivo izpolnjevati. OMV s svojim novim gorivom MaxxMotion 100plus izpolnjuje zahteve najvišje, pete kategorije.

Več podrobnosti o novem gorivu najdete na spletni strani www.omv.si.

*Zmogljivost in učinkovitost izgorevanja sta izboljšani zaradi višjega oktanskega števila (min. 100 RON) in učinka čiščenja sesalnih ventilov. Prednosti se lahko razlikujejo glede na vozilo, način vožnje in tehnično stanje motorja ter se nanašajo na primerljivo gorivo, ki izpolnjuje minimalne lokalne zahteve po standardu EN 228.

**Gorivo OMV MaxxMotion100plus izpolnjuje najvišje zahteve (kategorija 5) Svetovne listine o gorivu (WWFC).

Več podrobnosti o novem gorivu najdete na spletni strani www.omv.si.

Ne spreglejte