Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
12. 7. 2011,
18.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Torek, 12. 7. 2011, 18.12

7 let, 12 mesecev

V Revozu na pot pospremili karavano katrc

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred novomeško tovarno Revoz so s čestitkami na pot pospremili pisano karavano katrc iz Slovenije, Hrvaške in BiH, ki potuje v francoski Thenay na uradno rojstnodnevno proslavo.

Zadnja katrca na svetu je bila narejena ravno v Novem mestu

Legendarni renault 4 oziroma katrca, ki sodi med enega največjih uspehov v svetovni avtomobilski industriji, letos praznuje 50-obletnico. Z več kot 8 milijoni prodanih primerkov v več kot 100 državah sveta po vsem svetu se katrca skupaj s hroščem, minijem, spačkom in fiatom 500 uvršča med 5 nesmrtnih avtomobilskih ikon. Pred novomeško tovarno Revoz, ki ima za katrco še poseben pomen, saj je ravno v Novem mestu leta 1992 s proizvodnih trakov zapeljala zadnja katrca na svetu, so poleg uradnih čestitk izbrali tudi najlepšo katrco v karavani. Miss "balkanske karavane" je postala športna lepotica -najhitrejša katrca v tem delu Evrope – slovenskega zbiratelja in restavratorja tovrstnih vozil Jana Mlinarja, ki ima doma skupaj z bratom kar 53 katrc.

R4 je plod genialne ideje

Renault 4, ki je eden prvih iz Renaultove družine 'avtomobilov življenja', je plod genialne ideje: ponuditi vsestransko vozilo, s katerim se lahko pripelješ kamorkoli in v kakršnih koli okoliščinah. Prodaja "katrc" stekla leta 1961 oz. ravno v času, ko je proizvajalec avtomobilov Renault vzpostavil svojo komercialno mrežo izven Francije. Renault 4 je bil prvi model, s katerim je družba nastopila izven francoskega tržišča, njegov uspeh pa je bil takojšen. V Sloveniji oziroma takratni Jugoslaviji se je zgodba renaulta 4 začela pisati marca 1969, ko je Renault sklenil pogodbo o proizvodnji "katrce" z Litostrojem in jo leta 1972 prenesel na novomeški IMV oz. današnji Revoz.

Ob sprejemu karavane katrc v Novem mestu je zbrane lastnike nagovoril tudi predsednik uprave Revoza Aleš Bratož, ki je obudil spomine na začetke te velike slovenske tovarne, ki jo katrca seveda močno zaznamuje: "V začetku je šlo le za sestavo, površinsko zaščito in montažo vozil za jugoslovansko tržišče, kjer je renault 4 doživel velik uspeh ter dobil priljubljeno ime 'katrca'. V naslednjih letih se je proizvodni proces skupaj z objektom posodobil in že leta 1979 je IMV začel izdelovati 'katrce' za izvoz." V 19 letih je bilo v novomeški tovarni izdelanih 575.824 vozil tega modela: "Šele letos so bile skupne proizvodne količine katrce presežene", je tudi povedal prvi mož Revoza. "To je uspelo twingu in to le v treh letih in pol proizvodnje, medtem ko smo katrco proizvajali kar 19 let," je še dodal Bratovž.

Ne spreglejte