Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
15.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault

Četrtek, 15. 3. 2012, 15.36

7 let, 12 mesecev

V Revozu bodo odpuščali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V novomeškem Revozu, kjer v zadnjih mesecih beležijo zmanjšanje naročil z evropskega trga, bodo predvidoma 26. aprila ukinili polovično nočno izmeno. Brez dela bo ostalo 330 ljudi.

Nočna izmena naj bi se vrnila s projektom Edison

Z omenjenim ukrepom bodo odpustili skoraj 80 redno zaposlenih in nekaj več kot 50 zaposlenih za nedoločen čas, hkrati pa bo ob delo 200 agencijskih delavcev, so sporočili iz Revoza. Revozov sindikalist Slavko Pungeršič je pojasnil, da to pomeni konec Revozove nočne izmene predvidoma vse do konca prihodnjega ali začetka leta 2014, ko bodo v novomeški tovarni začeli s projektom Edison oziroma z izdelavo naslednika twinga ter štirisedežnega smarta na novi, skupni konstrukcijski osnovi. Po Pungeršičevih besedah bodo redno zaposleni Revozovi delavci dobili vse, kar jim zakonsko pripada, za nekatere pa bodo skušali najti prezaposlitve ali prekvalifikacije. Pri zaposlenih za določen čas in agencijskih delavcih pa naj bi po dogovoru z upravo, ki pa ga še niso potrdili, prvi odšli delavci, ki so v podjetje prišli med zadnjimi, je še povedal Pungeršič.

Dosedanji ukrepi niso zadostovali za ublažitev posledic padca naročil

Iz Revoza so še sporočili, da vsi dosedanji organizacijski ukrepi - ustavitev proizvodnje konec leta in nato še februarja - niso zadostovali za ublažitev posledic padca naročil. Ker razmere na trgu še vedno ne kažejo na izboljšanje, pa so, da bi zagotovili nemoten proizvodni proces, primorani sprejeti dodatne ukrepe prilagajanja obsega proizvodnje. V Revozu z nočno izmeno obratujejo od maja 2007, ko je stekla proizvodnja twinga. V tem obdobju so dosegali najvišjo raven obsega proizvodnje in v dveh letih presegli proizvodni rekord - leta 2007 so izdelali 200.164 vozil in leta 2009 212.860 vozil. Do krajše prekinitve nočne izmene je zaradi težav z oskrbo, ki so bile posledica potresa na Japonskem, prišlo le konec maja lani.

Čez približno poldrugo leto naj bi ponovno zaposlovali

Ob vnovični vzpostavitvi polovične nočne izmene septembra lani so pričakovali, da bodo to lahko obdržali le do konca leta, a jim je enak obseg proizvodnje uspelo nadaljevati še v začetku leta, so dodali. Ker je v kriznih razmerah še toliko bolj pomemben nadzor zalog izdelanih proizvodov, bodo konec marca proizvodnjo zaustavili za tri dni in si tudi s tem prizadevali zagotoviti nadaljevanje proizvodnje v dveh izmenah in pol še v aprilu. Nova zaposlovanja pa v Revozu pričakujejo čez približno poldrugo leto, ko bodo začeli z omenjenim partnerskim projektom zveze Renault-Nissan in nemškega Daimlerja, so še sporočili iz Novega mesta.

Ne spreglejte