Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2017,
13.00

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Natisni članek

Nemčija vinjeta

Petek, 31. 3. 2017, 13.00

7 let

Uradno: na nemških cestah kmalu obvezne vinjete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Nemčija je za zdaj uradno potrdila uvedbo spornih vinjet, ki bodo na nemških avtocestah predvidoma obremenile predvsem tuje voznike.

Zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, je danes potrdil zakon, ki na nemških avtocestah uvaja sporni vinjetni sistem za osebna vozila. Nemčija bo z njim obremenila predvsem tuje voznike, medtem ko bo domačim plačilo vinjete povrnila z znižanjem davka na motorna vozila. Zakon je rezultat kompromisa, ki so ga pretekli mesec dosegli z Brusljem.

Kritikom se zoperstavlja predvsem nemški prometni minister

Winfried Kretschmann iz vrst Zelenih je v bundesratu dejal, da uvajanje vinjetnega sistema v Nemčiji ni dobro znamenje za Evropo. Strinja se namreč s tistimi, ki menijo, da gre za uvajanje pristojbin za tujce, kar bo prineslo "veliko politično škodo".

S tem se je postavil na stran zveznih dežel ob meji, ki se bojijo, da bo novi zakon negativno vplival na turizem in trgovino. A konservativni nemški minister za promet Alexander Dobrindt tovrstne kritike zavrača. Kot je poudaril, se lahko tuji vozniki umaknejo na manjše ceste in izognejo nakupu vinjete.

Pritožbe tako z vrha Evropske unije kot tudi iz sosednih držav

Evropska komisija je Nemčiji zaradi predvidenih diskriminatornih cestnih pristojbin oz. načrtov, da s cestninami dodatno obremeni zgolj tuje voznike, pred časom zagrozila, da jo bo tožila na Sodišču EU. Pretekli mesec pa sta Berlin in Bruselj sklenila sporazum, da Nemci omogočijo tudi možnost nakupa cenejših kratkotrajnejših vinjet – desetdnevne in dvomesečne.

Nasprotovanje je močno tudi v nemških sosedah, predvsem v Avstriji, kjer poudarjajo, da takšen sistem diskriminira tujce.

Berlin je že moral spreminjati predlog zakona, saj mu je nasprotovala tudi Evropska komisija. V predlogu zakona je zato po novem tudi uvedba kratkotrajnih vinjet za tuje voznike.

Nemci bodo v zameno dobili nižje davke in registracijo

Vsi nemški lastniki avtomobilov bodo, če bo predlog tudi potrjen, plačali letno cestnino, ki bo v povprečju stala 67 evrov, a največ 130 evrov. Za vozila z bencinskimi motorji bo cena nižja kot za tista z dizelskimi. V zameno za plačilo cestnine pa bodo razbremenjeni plačila davka na motorna vozila, pri čemer bo za vozila s posebej do okolja prijaznimi motorji znižanje davka celo večje od plačane cestnine.

Za voznike iz tujine so poleg letne cestnine predvidene tudi kratkotrajne vinjete: za desetdnevno bo treba odšteti od 2,50 evra do 25 evrov. Vlada je za desetdnevno vinjeto sprejela rešitev s šestimi različnimi cenami in ne le tremi, kot je načrtovala sprva.

 

Ne spreglejte