Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 5. 2017,
9.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

1

Natisni članek

Tesla

Petek, 5. 5. 2017, 9.26

6 let, 7 mesecev

Tesla postala nočna mora borznih špekulantov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

1

Tesla je v prvem četrtletju sicer prodala za svoja merila veliko avtomobilov, a spet poslovala z več kot 300-milijonsko izgubo. Njihova delnica je pred dnevi dosegla nov vrh, največ izgube pa je prinesla borznim špekulantom, ki so jo označili za precenjeno in jo prodali.

Tesla je v prvem četrtletju kupcem dostavila 25.051 avtomobilov, že prihodnje leto pa želijo s prihodom novega modela 3 proizvodnjo povečati na kar 500 tisoč vozil letno. Prihod novega modela 3 je tudi osnova visoke vrednosti njihove delnice na borzi v New Yorku. | Foto: Reuters Tesla je v prvem četrtletju kupcem dostavila 25.051 avtomobilov, že prihodnje leto pa želijo s prihodom novega modela 3 proizvodnjo povečati na kar 500 tisoč vozil letno. Prihod novega modela 3 je tudi osnova visoke vrednosti njihove delnice na borzi v New Yorku. Foto: Reuters

Tesla je v prvem četrtletju zabeležila svoje rekordno visoke prihodke (2,7 milijarde dolarjev), a pričakovano spet poslovala z izgubo. Ta je bila večja od pričakovanj analitikov in je znašala 330 milijonov ameriških dolarjev. V torek je bilo podjetje na borzi vredno 53 milijard dolarjev, približno tri milijarde več kot ameriški avtomobilski koncern General Motors. Kljub temu pa nasprotje visokoletečih napovedi in milijonskih izgub tvori tudi nasprotja med borznimi posredniki.

Kaj pomeni prodaja delnic "short sale"?

Na borzi v New Yorku je Teslina delnica postala prava mora naložbenikov, ki se ukvarjajo s tako imenovanim preprodajanjem short sale. Ko naložbenik meni, da je delnica precenjena, se lahko odloči tudi za tako imenovani short sale.

To je prodaja delnice, ki je nima v lasti. Proda jo z namenom, da jo čez čas kupi nazaj po nižji ceni, saj pričakuje padec njene cene. Naložbenik si prek svojega posrednika delnico izposodi od drugega investitorja, jo proda na trgu in kasneje kupi nazaj ter vrne izposojevalcu.

Elon Musk: Proizvodnja novega modela 3 se bo res začela julija.  | Foto: Reuters Elon Musk: Proizvodnja novega modela 3 se bo res začela julija. Foto: Reuters

Vrednost delnice Tesle je v štirih mesecih narasla za okrog 50 odstotkov

Zgolj v aprilu je vrednost takih delnic zrasla na več kot 10 milijard dolarjev, tovrstni naložbeniki pa so v tem času zabeležili 1,3 milijarde dolarjev izgube, kažejo podatki analitične družbe S3 Partners. Njihova predvidevanja so bila napačna, saj je Teslina delnica presenetila vse. Aprila je zrasla za 17 odstotkov, od začetka leta pa že za okrog 50 odstotkov. V začetku leta je bila delnica vredna 216, pred dnevi pa je dosegla vrh pri 327 dolarjih.

V letošnjem letu so "short sale" naložbeniki na račun Tesle izgubili 3,7 milijarde dolarjev. Podobno veliko so špekulanti izgubili tudi na račun delnic Appla (1,5 milijarde), Amazona (1,1 milijarde) in Netflixa (776 milijonov).

Visoko vrednost delnice drži obljuba o julijskem začetku proizvodnje novega modela 3

Tesla visoko vrednost delnice drži z obljubo, da za julij napovedanega začetka proizvodnje novega modela 3 ne bodo prestavili. To so ob predstavitvi poslovnih rezultatov prvega četrtletja svojim delničarjem spet zagotovili.

Kot smo že večkrat poudarili, je prihodnost Tesle odvisna od uspešnosti novega avtomobila. Ta bo predstavljal manjšo in cenejšo različico modela S, ki bo v ZDA na voljo od 35 tisoč dolarjev naprej.

Elon Musk jih želi že prihodnje leto izdelati kar 500 tisoč, čemur so prilagodili tudi enostavnost proizvodnje. Temelj tako obsežne proizvodnje je tudi lastna tovarna litij-ionskih baterij Gigafactory, Musk pa je nedavno napovedal gradnje še novih podobnih tovarn.

Teslin ključni avtomobil čaka zaostrena konkurenca

Konkurenca na trgu električnih avtomobilov se bo v naslednjih letih zaostrila, kar bo izziv tudi za Teslo. Ta je z modelom S pri svojih privržencih postavila določene standarde opremljenosti in digitalnih vmesnikov, novi model 3 pa bo imel v primerjavi z modelom S vendarle nekoliko manjši doseg, manj dodatkov in bo gledano v celoti predstavljal cenejšo izvedbo avtomobila. Prvi izdelani serijski primerki bodo na voljo zaposlenim v podjetjih Tesla in Space X.

Ne spreglejte