SiolNET. Avtomoto Novice
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Taktika Fiata: Konec za punta, tudi za tipa?

2,07

termometer

 | Foto: Aleš Črnivec
Foto: Aleš Črnivec

Fiat bo v Evropski uniji ukinil model punto in se osredotočil predvsem še na prodajno zelo uspešna malčka 500 in panda. Dolgoročno je v EU zelo vprašljiva tudi prihodnost tipa.

Fiat je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih ena vodilnih evropskih avtomobilskih znamk, ki je danes precej oddaljena od nekdanjega blišča in slave. Lani je imel Fiat na evropskem trgu še petodstotni tržni delež.

Fiat 500 in panda sta v Evropi kralja svojega razreda

Položaj znamke se bo kmalu še dodatno spremenil, je napovedal predsednik koncerna Fiat Chrysler (FCA) Sergio Marchionne. Italijani bodo ukinili model punto, v Evropski uniji dolgoročno (po sprejemu strožjih pravil glede izpustov CO2) predvidoma ne bodo več ponujali modela tipo. Fiat bo v EU in s tem tudi v Sloveniji osredotočen predvsem na modela 500 in panda. Oba sta v EU med vodilnimi avtomobili svojega razreda.

Lani je Fiat prodal več kot 190 tisoč fiatov 500 in 187 tisoč pand. Oba sta bila zanesljivo najuspešnejša modela v svojem razredu. Na tretjem mestu je bil na primer volkswagen up z 98 tisoč prodanimi vozili.

Fiatova taktika v Evropski uniji se bo vrtela predvsem okrog malega fiata 500. | Foto: Vinko Kernc Fiatova taktika v Evropski uniji se bo vrtela predvsem okrog malega fiata 500. Foto: Vinko Kernc

Vrača se ime 500 giardinera

Fiat bo model 500 v Evropi ponudil tudi v povsem električni različici, izvedenki 500 L in 500 X pa bosta dobili 'mehki' hibridni pogon. Ti modeli bodo s svojo prodajo pokrili naložbo v električne pogone in bodo hkrati nižali povprečni izpust CO2 v Fiatovi prodajni floti vozil.

Marchionne je poudaril, da se bo Fiat osredotočil na modele z višjim potencialom dobička. Zaradi zaostrenih pravil glede izpustov toplogrednih plinov je doseganje želene dobičkonosnosti postalo vse zahtevnejše.

Novost pri Fiatu bo še model 500 giardinera, ki bo prav tako na voljo tudi v povsem električni različici. Fiat je to ime že uporabljal v sedemdesetih letih. Fiat bo prav tako v ponudbi ohranil model 124 spider, ki ga zanje izdeluje Mazda na osnovi MX-5.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin