Gregor Pavšič

Petek,
5. 10. 2018,
7.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

4

Natisni članek

izpusti CO2 Evropska komisija

Petek, 5. 10. 2018, 7.51

5 let, 6 mesecev

Odziv evropske avtomobilske industrije na predlog zniževanja CO2

Svarilo: Dražje "zelene" avte bo plačal voznik

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

4

izpusti CO2 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsedniki največjih avtomobilskih proizvajalcev svarijo, da so nove želje znižanja izpustov CO2 do leta 2030 nerealne in da bodo končno ceno zanje plačali potrošniki. Dokončen predlog glede zahtevanega znižanja sledi prihodnji teden.

Renault Captur EDC Initiale Paris
Avtomoto Začetek konca? Tudi Renault bo prepolovil število dizlov.

Avtomobilski proizvajalci so se pričakovano burno odzvali na predlog Evropske komisije, da bi povprečni avtomobilski izpust CO2 do leta 2030 znižali kar za 40 odstotkov.

"Taka odločitev postavlja zaposlitve v avtomobilskem sektorju pod velik vprašaj, saj bi prisilila proizvajalce v hitre in dramatične spremembe. Upamo lahko, da bodo prihodnji teden predstavniki držav članic prilagodili te cilje," je v odzivu zapisal Erik Jonnaert, generalni sekretar Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

Nas čaka obdobje vse več priključno-hibridnih pogonov? Pri ACEA poudarjajo, da je za vzpon prodaje električnih vozil infrastruktura po Evropi še preslaba, subvencije pa so znotraj držav članic povsem neusklajene. | Foto: Gregor Pavšič Nas čaka obdobje vse več priključno-hibridnih pogonov? Pri ACEA poudarjajo, da je za vzpon prodaje električnih vozil infrastruktura po Evropi še preslaba, subvencije pa so znotraj držav članic povsem neusklajene. Foto: Gregor Pavšič

Dokončen predlog bo znan prihodnji teden

Okoljevarstveni komite pri Evropskem parlamentu je sprva predlagal 45-odstotno zniževanje izpustov CO2 do leta 2030, gledano na povprečni izpust CO2 leta 1990. Parlamentarci so nato izglasovali 40-odstotno znižanje, Evropska komisija je zagovarjala 30-odstotno znižanje izpustov CO2. Pri ACEA so zagovarjali zgolj 20-odstotno znižanje.

Evropski svet se bo sestal prihodnji teden in postavil skupno stališče do zahtevanih ciljev. Do konca leta bodo ta tri ključna telesa znotraj EU pripravila dokončen predlog prihodnje zakonodaje. Stališča znotraj držav članic niso enotna. Nemčija kot največji avtomobilski trg zagovarja 30-odstotno znižanje do leta 2030, Francija na drugi strani kar 40-odstotno.

Kdo bo plačal nove razvojne stroške?

"V redu, EU želi znižati izpuste CO2. Toda električni avtomobili so kot ekološka hrana. So dražji in Azija ima trenutno monopol nad baterijami. To je treba pošteno povedati," je na avtomobilskem salonu v Parizu za francoske medije dejal Carlos Tavares, predsednik koncerna PSA Peugeot Citroen.

Predsednik BMW Harald Kruger je izpostavil, da je 30-odstotno znižanje izpustov CO2 do leta 2030 največji mogoč dosežek avtomobilske industrije in da 40-odstotnega ne bodo sposobni doseči. Predsednik Renaulta Carlos Ghosn je poudaril, da težava ni v tehnologiji, temveč v končni ceni. Ne le za proizvajalce, temveč tudi za končne kupce.

"Nerealne zahteve bodo ogrozile konkurenčnost evropske avtomobilske industrije. Strožji predpisi niso brezplačni. Na koncu dneva bo potrošnik plačal dodatne stroške, skupaj z nekaj kolateralne škode na ravni avtomobilskih podjetij," je dodal Ghosn.

Številni avtomobilski proizvajalci so po letu 2020 že napovedali širitev ponudbe električnih avtomobilov. Med njimi tudi Volkswagen, največji evropski avtomobilski proizvajalec. Renault in PSA sta prav tako napovedala več priključno hibridnih pogonov.