Gregor Pavšič

Sobota,
2. 4. 2016,
7.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

3

Natisni članek

Sobota, 2. 4. 2016, 7.27

6 let, 7 mesecev

Spoznajte Slovenca, ki s 27 let starim yugom potujeta do Portugalske in Maroka

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

3

Slovenjgradčana sta kupila in obnovila 27 let starega zastavo yuga in se odpravila na okrog osem tisoč kilometrov dolgo potovanje po zahodni Evropi in severni Afriki. Včeraj sta bila na Portugalskem, zdaj ju čaka še Maroko.

Z yugom dosegla skrajno zahodno točko celinske Evrope, čaka ju še pot v Maroko

Pred dvema letoma smo poročali o dveh Norvežanih, ki sta na Rabu na Hrvaškem kupila stoenko in se nato z njo odpeljala dobrih tisoč kilometrov daleč do znamenitega dirkališča Nordschleife. Še korak dlje sta se odločila narediti pogumna in avanturistična Slovenca, ki te dni po Evropi potujeta z zastavo yugom.

Prihajata iz Slovenj Gradca in včeraj sta z yugom obiskala Cabo da Roca, najbolj zahodno točko celinske Evrope na Portugalskem. Njuna končna destinacija pred vrnitvijo je Maroko.

"Nikoli nisva imela yuga. Nato sva ga kupila za 450 evrov, v njegovo obnovo vložila še tri tisoč evrov in zdaj se voziva. Pot sva začela v Slovenj Gradcu, se peljala do Pariza in naprej proti Španiji in Portugalski. Na cesti sva tri dni. Za zdaj nisva imela resne težave in upam, da bo tudi naprej tako. Med San Sebastianom in Vigom sva sicer vozila tudi po zasneženi cesti," pravi Dejan Smonkar, ki potuje s svojim kolegom in sodelavcem Marjanom Nabernikom.

Yugo ob najbolj zahodni točki celinske Evrope na Portugalskem. Foto: Dejan Smonkar | Foto: Yugo ob najbolj zahodni točki celinske Evrope na Portugalskem. Foto: Dejan Smonkar

Lani sta z yugom že prečesala Balkan

Na afriških tleh bosta dan ali dva, nato pa se bosta začela vračati. Čaka ju vožnja do Barcelone, od tam se bosta s trajektom odpeljala v italijanski Livorno, nato pa domov v Slovenj Gradec. Do zdaj sta prevozila 3.500 kilometrov, celotna pot bo dolga okrog osem tisoč kilometrov.

Smonkar dodaja, da sta lani z yugom 55 letnik 1989 že uspešno prepeljala zanimivo traso po Balkanu. Na njej sta se odpeljala tudi v Grčijo in Bolgarijo.

Yugo v dobri družbi med postankom v San Sebastianu. Foto: Dejan Smonkar | Foto: Yugo v dobri družbi med postankom v San Sebastianu. Foto: Dejan Smonkar