Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 12. 2016,
10.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

4

Natisni članek

vinjeta DARS Markovec predor

Torek, 6. 12. 2016, 10.37

6 let, 7 mesecev

Skozi predor Markovec kmalu brez vinjete?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

4

Če bi koprska in izolska občina zaprli priobalno cesto mimo Žusterne, bodo lahko skozi predor Markovec domačini vozili tudi brez veljavne vinjete, sporočajo na ministrstvu za infrastrukturo. Soglasje za takšno preusmeritev prometa bodo morali še podpisati na Darsu.

Bodo domačini skozi dobra dva kilometra dolg predor Markovec vendarle lahko vozili brez vinjete? | Foto: Ana Kovač Bodo domačini skozi dobra dva kilometra dolg predor Markovec vendarle lahko vozili brez vinjete? Foto: Ana Kovač

Novela uredbe je namenjena predvsem predoru Markovec

Ministrstvo za infrastrukturo je sprejelo novelo Uredbe o cestninskih cestah in cestnini, s katero so v primeru obvoza razširili možnost preusmeritve prometa z necestninske na cestninsko cesto. Čeprav je novela splošna, predstavlja predvsem pravno podlago za preusmeritev prometa zaradi obvoza skozi predor Markovec v Kopru. V tem primeru bi lahko skozi predor peljali tudi avtomobili brez veljavne vinjete, predor pa bi ostal del vinjetnega cestnega sistema.

To bi se zgodilo v primeru, če bi na vzporedni obalni cesti omejili promet in s tem zadostili ciljem, ki so zapisani v državnih razvojnih programih. Do preusmeritve prometa torej ne bi prihajalo v primeru klasičnih zapor obalne ceste (vzdrževalna dela, prireditve …), temveč v primeru spremembe namembnosti obalne ceste.

Z odprtjem predora Markovec so upravljanje nad cesto dobile občine, ki pa si že leta želijo to cesto zapreti za promet in na tem področju narediti turistično-rekreativne površine. Koprski in izolski župan sta bila glasna kritika infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, ki je zavračal možnost lokalnih vinjet.

Upravitelja obalne ceste med Žusterno in Izolo sta koprska in izolska občina.  | Foto: Gregor Pavšič Upravitelja obalne ceste med Žusterno in Izolo sta koprska in izolska občina. Foto: Gregor Pavšič

Soglasje bo moral dati Dars

Občine bodo morale sicer pred prejetim soglasjem prepričati Dars, da obvoza prometa ni mogoče speljati skozi naselja prek hriba Markovec. Med razlogi, ki jih bodo na Darsu upoštevali, so poslabšanje prometne varnosti, slabša pretočnost prometa in poslabšanje bivalnih pogojev stanovalcev ob tej cesti.

Domačini so že večkrat ostro nasprotovali povečani količini prometa po cesti čez hrib, ki povezuje Koper in Izolo. Cesta je tudi z vidika pretočnosti neprimerna za večje količine avtomobilov.

Ne spreglejte