Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 9. 12. 2014, 12.41

8 let

Škoda fabia meri na slovenske mlade družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Škoda je v Slovenijo pripeljala fabio s tri in štirivaljnimi bencinskimi in dizelskimi motorji. Medtem ko je petvratna fabia že na voljo, bo fabia combi dobavljiva marca 2015.

Zares nova generacija

Če se kdaj pri kakšni znamki iz koncerna, v katerega spada Škoda, sprašujemo, ali je to sploh nova generacija ali zgolj prenova, nam tega pri fabii res ni treba. Tretja generacija fabie ima spremenjenih 90 odstotkov sestavnih delov.

Pri uvozniku navajajo, da staro in novo generacijo fabie družijo le rezervoar za gorivo, dno karoserije, sedeži in še nekateri tako imenovani preizkušeni elementi.

Da je v kabini in prtljažniku nove fabie več prostora, ni čudno, saj gre za širše vozilo. So pa Čehi iz skrajšanega novega vozila ustvarili daljši potniški prostor. Sicer gre za malenkosti, ki pa dokazujejo, da bodo tudi v prihodnje pri avtomobilih vedno obstajale še boljše rešitve, čeprav je vse videti že maksimalno izkoriščeno. To misel zgolj dodajamo popolnemu opisu tega vozila s prve vožnje.

Fabia takoj, combi marca

Skupaj z domačo predstavitvijo nove fabie so pri uvozniki razkrili, da so trenutno posodobili 60 odstotkov trgovske mreže, do konca leta 2015 pa bo projekt prenove v celoti končan. Tudi glede 1.400 vozil, ki naj bi jih prodali leta 2015, so se izrazili v odstotkih: 55-odstotni delež bo pripadel petvratni fabii, 10 odstotkov prodanih fabij naj bi bilo dizelskih, 60 odstotkov lastnikov bo fizičnih oseb, enak odstotek kupcev naj bi izbral opremo ambition, po 20 odstotkov pa style in active.

Šest let garancije ali 200 tisoč kilometrov

Vse fabie ne glede na vgrajene motorje (vsi Evro 6), ročne ali samodejne menjalnike in stopnjo opremljenosti so opremljene s šestimi varnostnimi blazinami, elektronskim servovolanskim sistemom in nadgradnjo prečne zapore diferenciala XDS+.

Verjamemo, da so za podaljševanje garancijske dobe v veliki meri krivi Korejci, dejstvo pa je, da si šestletno garancijo oziroma kar 200 tisoč kilometrov ne bi privoščila nobena tovarna, ki ne bi bila stoodstotno prepričana o kakovosti svojega izdelka.

Active, ambition, style in možnosti

Novih tehnologij, ki so v fabio prišle od večjih koncernskih vozil, ne bomo znova opisovali, poglejmo pa, kaj čaka slovenske kupce. Osnovna oprema že vključuje klimatsko napravo, električni pomik ogledal in sprednjih stekel, potovalni računalnik, sistem za nadzor tlaka v gumah, sistem start&stop, radio in daljinsko odklepanje.

Radio z zaslonom na dotik in povezava Bluetooth spadata k 1.300 evrov dražji opremi ambition, pa tudi lita platišča, samodejno zaviranje v sili, pomoč pri speljevanju v klanec in usnjen večfunkcijski volan z usnjeno prestavno ročico. Še tisočaka več stane najvišja stopnja opreme style s tempomatom, zagonom motorja brez ključa, samodejno klimatsko napravo, meglenkama, ki posvetita v ovinek, priročnim paketom simply clever in ozvočenjem Škoda surround.

Vtise s prve vožnje bomo seveda nadgradili

Počakajmo na test, pri čemer nas zanimajo predvsem vozne lastnosti zaradi širših kolotekov, malo daljše medosne razdalje in elektronsko nadziranega diferenciala. Pričakovanja skoraj vseh članov našega uredništva so brez dvoma usmerjena k najmočnejši različici, vendar se najde tudi kdo, ki bi rajši počakal na prihod fabie greenline. Ta bo na voljo prihodnje leto, porabila pa naj bi le 3,1 litra na sto kilometrov.

Ne spreglejte