SiolNET. Avtomoto Novice
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef Volkswagna: Ne smemo postati nova Nokia

0,34

termometer

Herbert Diess
"Ključno vprašanje je, ali smo pri preobrazbi dovolj hitri. Če bomo nadaljevali z zdajšnjo hitrostjo, nam bo težko uspelo," je opozoril Herbert Diess, predsednik koncerna Volkswagen. Foto: Volkswagen

Predsednik Volkswagna je svoje menedžerje opozoril, da se morajo hitreje prilagoditi spremembam v avtomobilski industriji in se izogniti usodi nekdanjega telekomunikacijskega giganta Nokie.

"Obdobje tradicionalnih avtomobilskih proizvajalcev je končano," je Herbert Diess, predsednik koncerna Volkswagen, dejal svojim vodilnim kadrom. Izpostavil je predvsem potrebo po prilagoditvi digitalnim platformam. Največji avtomobilski proizvajalec v Evropi je lansko leto preživel uspešno, a po Diessovi oceni se notranja preobrazba dogaja prepočasi.

"Ključno vprašanje je, ali smo pri preobrazbi dovolj hitri. Če bomo nadaljevali z zdajšnjo hitrostjo, nam bo težko uspelo," je opozoril Diess. Pri tem je spomnil na usodo finske Nokie, ki se ji ni uspelo dovolj hitro prilagoditi trendom pametnih telefonov in izzivov ameriškega Appla.

Dostop do tehnologije koncerna imajo tudi druge znamke. Škoda bo na primer prenovljenega superba ponujala tudi v priključno hibridni različici. Dostop do tehnologije koncerna imajo tudi druge znamke. Škoda bo na primer prenovljenega superba ponujala tudi v priključno hibridni različici. Foto: Gašper Pirman

Avtomobilski svet najhitreje spreminja ameriška Tesla

V avtomobilskem svetu je Apple postala Tesla, ki jo kot glavni izziv na področju elektrifikacije, digitalizacije in izjemne vrednosti podjetja vidi tudi Diess. Tesla je danes tisti najbolj očitni primer, kjer se usmerjenost s strojnega dela avtomobila preusmerja na programskega.

"Imeti moramo pravo programsko podporo in elektroniko avtomobilov, proizvajati bomo morali tudi dovolj električnih vozil in baterij ter biti tako v skladu z okoljevarstvenimi predpisi. Volkswagen se v zgodovini najbrž še ni spopadel z večjimi izzivi," je še dejal Diess.

Dobičkonosnost pred visokimi prodajnimi številkami z nizkimi zaslužki

Volkswagen bo za zdaj ustavil razvoj pogona z vodikovimi gorivnimi celicami, ki po oceni Diessa ne bo konkurenčna še vsaj desetletje. Poenostavili bodo proizvodnjo, ponudbo različnih modelov in poskušali predvsem v Nemčiji tudi znižati stroške.

Koncern Volkswagen je danes vreden okrog 91 milijard evrov, vodstvo pa želi to vrednost povečati na okrog 200 milijard evrov. Po mnenju Diessa se bo moralo podjetje usmeriti v dobičkonosnost avtomobilov in ne toliko na visoke prodajne številke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin