SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se Fiat spogleduje z Mazdo?

2

termometer

Fiat in Mazda naj bi se po nekaterih podatkih pogovarjala o mogočem partnerstvu, ki bi obema olajšalo preživetje na zahtevnem svetovnem avtomobilskem trgu.

Fiatov prvi mož Marchionne je že v Ženevi dejal, da sta Mazda in Suzuki dva od glavnih kandidatov za prihodnje partnerstvo z Italijani. Po njegovem mnenju mora namreč koncern, ki množično proizvaja avtomobile, na leto prodati vsaj šest milijonov vozil, če hoče preživeti. Fiat jih je v letu 2010 v sodelovanju s Chryslerjem prodal 3,7 milijona in po Marchionnejevi teoriji bi jim prav prišlo dodatnih 1,3 (Mazda) oziroma 2,6 milijona (Suzuki) avtomobilov, s katerimi bi uspešno konkurirali največjim.

Tudi prvi mož Mazde Jamanouči je že februarja dejal, da Mazda dejavno išče partnerja za boj z vse večjimi finančnimi izzivi, s katerimi se srečuje. Mazdi namreč že nekaj let pada prodaja. Prav zato tudi veliko stavijo na "skyactiv tehnologijo", ki so jo predstavili z novo mazdo CX-5 in za katero upajo, da jo bodo prodali tudi kakšnemu izmed avtomobilskih proizvajalcev. Konkretnih načrtov o partnerstvu (tudi s Fiatom) še ni izdal, je pa dejal, da v lastniške naveze (kot je bila s Fordom) ne nameravajo vstopati. Povedal je, da jih bolj kot to zanima sodelovanje pri konkretnih primerih (na Japonskem recimo prodajajo mazdo 5 v Nissanovi preobleki).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin