Gregor Pavšič

Sreda,
8. 1. 2014,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 1. 2014, 9.33

8 let

Saab JAS 39 gripen: iz Budimpešte v Ljubljano v 15 minutah

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vojska ves čas spremlja dogajanje na slovenskem nebu, ki ga dnevno preleti tudi več kot tisoč letal. Lovce gripen je leta 1987 razvil švedski Saab, model 39 pa so prilagodili potrebam zveze Nato.

Že ta mesec naj bi slovensko obrambno ministrstvo sklenilo dogovor z Madžari

Slovenski zračni prostor bodo očitno kmalu, v sklopu zavezništva Nato, začela varovati letala madžarske vojske. Gre za vojaške lovce švedske izdelave, ki prihajajo iz Saabove tovarne. Če so Švedi bankrotirali na področju svojih avtomobilskih proizvodov, so kljub majhnosti uspešen primer proizvodnje tehnološko dovršenih vojnih letal. Razvili so jih leta 1987, njihove glavne uporabnice pa so vojske na Madžarskem, Češkem, Švedskem in v Južni Afriki.

Gripen je bil oblikovno napredno in učinkovito bojno letalo

Švedska vlada je že v začetku osemdesetih let začela študije razvoja novega vojnega letala, ki bi nadomestil modela saab 35 draken in 37 viggen. Želeli so si manjšega lovca, ki bi bil primeren za akcije krajšega dosega in bil zmogel hitrost dveh machov. Ker je predhodnik zahteval veliko sredstev iz državnega proračuna, so odločitev o razvoju novega lovca leta 1982 v švedskem parlamentu sprejeli le z majhno večino.

Javno mnenje se je na Švedskem še poslabšalo zaradi začetnih okvar in nesreč med testiranjem, pozneje pa je letalo strmoglavilo tudi med letalskim mitingom v Stockholmu.

Toda gripen je s prihodom na trg vendarle dokazal smotrnost razvoja. Za svoje čase je bil oblikovno zelo napredno bojno letalo. Za doseganje visoke ravni manevriranja in kratke potrebne razdalje za vzlet in pristanek so se pri Saabu odločili za posebno obliko "delta wing" kril, pred katerimi sta nameščeni še dve manjši nepremični krili.

Po grobih ocenah je v gripnu 67 odstotkov delov iz Švedske, preostalo pa so zagotovili dobavitelji iz ZDA.

Posamezno letalo stane od 40 do 60 milijonov ameriških dolarjev.

Letalo prilagojeno zahtevam zveze Nato

Gripen je omogočal prilagodljivost posameznim naročnikom, z modelom JAS 39 pa se je prilagodil tudi zahtevam zveze Nato. Odlikuje ga predvsem zmožnost dolivanja goriva v zraku. Z modularno zasnovo (motor, radarski sistemi) in vgrajenimi elektronskimi sistemi omogoča tudi nižje operativne stroške in pogostost nadgradnje programske opreme.

Gripen ima tudi popolno informacijsko povezavo letala in vojaške baze na tleh.

Letalo poganja reaktivni motor volvo-flygmotor RM12, ki izhaja iz ameriškega motorja podjetja General Electric. Nadgradili so mu silo potiska, digitalni nadzor in zanesljivost uporabe zgolj enega motorja, ki vsebuje tudi večjo zaščito pred udarci ptic. Polovica delov motorja proizvedejo v ZDA, jih nato pripeljejo na Švedsko in tam sestavijo.

Iz Budimpešte v Ljubljano v 15 minutah

Madžarska vojska ima v najemu 12 letal gripen serije 39C in dve serije 39D. Modeli 39C imajo en sedež, model 39D pa dva sedeža. Tega Madžari uporabljajo za usposabljanja. Poleg zmožnosti dolivanja goriva v zraku ima letalo vgrajeno Natov komunikacijski sistem z merskimi enotami.

Z gripni so Madžari ob vstopu v zvezo Nato leta 1999 zamenjali svoje mige. S Saabom so sprva sklenili desetletno pogodbo, ki so jo zdaj namesto odkupa letal podaljšali še za deset let. Zadnja letala so v uporabo dobili leta 2007.

Gripen JAS 39 lahko doseže največjo hitrost 2.204 kilometrov na uro, bojni doseg letala pa je v radiju 800 kilometrov.

Pri najvišji hitrosti bi torej gripen zračno razdaljo med Mariborom in Portorožem preletel v petih minutah, Budimpešte pa bi v Ljubljano teoretično lahko priletel v 15 minutah.