Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
25. 2. 2008,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 2. 2008, 11.23

8 let

Saab 9-3 XWD

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Saab ga je preizkušal na mrazu, vročini in na Nurburgringu. Mi smo se zadovoljili "le" z okolico Marseillesa in nekaj krogi z omejeno serijo turbo X na verjetno najmodernejšem dirkališču na svetu.

Milijon testnih kilometrov

Ko človeku zaidejo misli k znamki Saab (Švedi izgovarjajo "Soob"), se v glavi praviloma narišeta dve prevozni sredstvi. Letalo in avtomobil, in ne vedno v enakem vrstne redu. Če smo natančnejši, lovsko letalo in črni saab 900 turbo, ki je po ulicah strašil v osemdesetih. Slednji se je moral kljub obilici podivjanih "turbo-konjev" znajti le s sprednjim pogonom, enaka je bila tudi usoda vseh ostalih saabov. Švedi so staknili glave in po po več kot milijonu testnih kilometrov predstavili nov štirikolesni pogon imenovan XWD, vzporedno pa so v čast tridesetletnega jubileja njihovega prvega turba (model 99), predstavili njegovega duhovnega naslednika turba X.

Boj za oprijem

XWD je prišel ravno ob pravem času. Privilegij popolnoma na novo razvitega štirikolesnega pogona bo rezerviran le za najmočnejši različici modela 9-3, aero in turbo X. V boju za oprijem niso odkrivali tople vode. V osnovi se 90 do 95 odstotkov navora prenaša na prednji kolesni par. V korist Saabovemu izdelku, ki situacijo pod kolesi preveri stokrat v sekundi govori dejstvo, da sistem XWD ne čaka, da bo prednjim kolesom začelo zmanjkovati oprijema, preden se dodaten navor prenese tudi na zadnjo os, kamor se lahko prenese do osemdeset odstotkov razpoložljive moči. Zaradi štirikolesnega pogona je bilo nekaj manjših sprememb deležno tudi vzmetenje, v prid boljšemu prenosu informacij pa so se "znesli" tudi nad krmilnim mehanizmom. Različica turbo X bo serijsko opremljena še z delno elektronsko zaporo zadnjega diferenciala eLSD za tiste z dodatnimi športnimi apetiti ali celo za vikende na dirkališču. Za ostale bo diferencial na voljo kot opcija.

Saab turbo X

Barva "jet black metallic" je ta trenutek "in", pravijo pri Saabu. Izdelati nameravajo le 2000 avtomobilov in prav vsak od njih bo črne barve. Turbo X se na videz razlikuje od sicer najpotentnejših aerov. Posebna platišča, ogromni zavorni diski, znižana karoserija, še bolj čvrsto vzmetenje, znotraj črno usnje, karbonski dodatki, napis: "ready for take-off" ob zagonu motorja, in kar je seveda "zelo" pomembno, merilnik tlaka v turbini je natančna kopija originala iz konca sedemdesetih. Pa sploh še nismo prišli do motorja. Šestvaljnik (podprt s turbino seveda) črnega zlodeja zalaga z 280 konji, kar je 25 več kot pri aeru. Navora je 400 Nm, največ ga je na voljo med 2150 in 4500 vrtljaji. Rezultat vsega skupaj je več kot živahna pot do stotice v 5,7 sekunde.

Ne spreglejte