Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault

Petek, 11. 7. 2008, 9.42

8 let

Renault koleos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Renaultova štiripogonska vozila do sedaj niso bila posebej izpostavljena. Spomnimo se kangooja in scenica, koleos pa je prvi renault, ki je že ob svojem rojstvu opremljen s pogonom 4x4.

"Bolje pozno kot nikoli", pravijo pri Renaultu. Križanec ali "crossover" lovi štiripogonske konkurente, ki se že lep čas vozijo naokrog in tvorijo že pet odstotkov celotne prodaje osebnih vozil po svetu. Sinergijski učinki mednarodnih povezav delujejo tako, da je koleos zasnovan oziroma oblikovan pri Renaultu, razvili so ga pri Nissanu, za proizvodnjo pa skrbi Renault Samsung Motors iz Južne Koreje.

Terenski poudarek

Čeprav je koleos na voljo tudi s prednjim pogonom, mu kot crossoverju pripada 4x4. Le-ta je povzet po nissanu X-trailu. Lahko deluje samo s prednjim pogonom, za preklop do 50 odstotkov nazaj poskrbi samodejno, razdelitev pogona pa se lahko tudi "zaklene". Vozilo je od tal odmaknjeno 188 milimetrov, bencinar celo 206. Skupaj s kratkima previsoma pomeni to tudi terensko ugodna kota vstopanja in izstopanja. Na naklonih nad deset stopinj delujeta sistema za pomoč pri speljevanju in spuščanju v strmini.

Enoprostorska notranjost

Notranje mere zagotavljajo dovolj prostora za potnike, zaradi mehkejšega vzmetenja je vožnja udobna. Za 70 litrov prostora so namerili v vseh odlagalnih mestih, potnikoma zadaj so namenili avionski mizici. Posebnost 450-litrskega prtljažnika je dvojno odpiranje vrat, spodnji del lahko na postankih prenese dva hkrati počivajoča "stokilca". Druga posebnost je enostavno polaganje zadnjega naslonjala z vzvodom, ki istočasno postavi sedali navpično in nastane ravno dno.

Tri stopnje opreme

Osnovna oprema expression, ki je na voljo samo pri različicah 4x2, sploh ni špartanska, če naštejemo samo nekaj elementov: ABS, lita 17-palčna platišča, šest varnostnih blazin, klimatska naprava s hlajenim predalom pred sovoznikom, radio CD z upravljanjem na volanu ... Pri dynamiqu je klimatska naprava dvopodročna, vgrajen je tempomat z omejevalnikom, parkirni senzorji in samodejni brisalci, parkirna zavora je električna, volanski obroč in prestavna ročica sta odeta v usnje. Še več opreme je v dražjem privilegu zaradi nadzora stabilnosti, nadzora vožnje navzdol, bi-ksenonskih žarometov in velikega panoramskega stekla s pomičnim prednjim delom.

Motorna ponudba

2,5-litrski bencinski motor (4x2 ali 4x4) je povezan s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, na nekaterih tržiščih tudi s CVT-jem. Dizelska motorja s 6-stopenjskim menjalnikom razvijata 150 oziroma 175 KM. Šibkejši lahko žene tudi prednji kolesi, v 4x4 različici pa je na izbiro s 6-stopenjsko avtomatiko.

Prva dobava: 15. september

V nekaterih evropskih državah so že pričeli s prodajo, v Sloveniji pa zaenkrat sprejemajo prednaročila oziroma rezervacije. Vzrok je predvsem v oddaljenosti proizvodne lokacije. Informativne cene segajo od 20.900 evrov (koleos 2,5 16V 4x2 expression) do 31.900 evrov (koleos 2,0 dCi 175 KM 4x4 privilege). Zanimivo: preskok iz 4x2 na 4x4 velja 1.900 evrov, iz dynamique na privilege pa 2.000 evrov. Po predvidevanjih, za katera pa je morda le malo prezgodaj, naj bi letos dobavili kupcem 200 vozil.

Ne spreglejte