Gregor Pavšič

Torek,
3. 9. 2019,
5.57

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2019, 5.57

5 let

Prvič prek magične meje 300 milj na uro

Nor rekord: "serijski" bugatti s hitrostjo 489 km/h #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

3

bugatti chiron | Bugatti chiron med postavljanjem novega hitrostneg rekorda.  | Foto Bugatti

Bugatti chiron med postavljanjem novega hitrostneg rekorda.

Foto: Bugatti

Bugatti je z nekoliko predelanim chironom na Volkswagnovi testni stezi v Nemčiji dosegel osupljivo hitrost 489 kilometrov na uro. To je tudi nov Guinnessov rekord za serijske avtomobile.

Bugatti je hitrostni rekord že imel z veyronom, nato jim ga je prevzel Koenigsegg s svojo agero RS. Zdaj so si ga spet pridobili nazaj. Z nekoliko predelanim chironom so na znameniti Volkswagnovi testni stezi Ehra-Lessien v Nemčiji dosegli hitrost 489 kilometrov na uro in tudi presegli magično mejo 300 milj na uro.

Kolesa so se vrtela 4.100-krat v minuti

Testni voznik Andy Wallace ni vozil povsem serijskega chirona, ki ima najvišjo hitrost omejeno na 420 kilometrov na uro. Avtomobil je imel nekoliko večjo moč svojega osemlitrskega motorja W16 (1.578 namesto 1.479 "konjev"), daljšo sedmo prestavo menjalnika, varnostno zaščitno kletko in tudi posebne Michelinove gume pro pilot cup 2.

Pri rekordni hitrosti so se te zavrtele 4.100-krat v eni minuti in prav gume so bile najbolj kritični del postavljanja hitrostnega rekorda. Vse uporabljene gume so preverili z rentgenom in iskali najmanjše napake. Za izboljšan aerodinamični paket je poskrbela italijanska Dallara.

Bugatti bo predvidoma chirona s temi mehanskimi izboljšavami predstavil v omejeni različici, tako da bo vsaj teoretično lahko imel hitrostni rekord "serijskega" avtomobila.

Rekord so postavili na Volkswagnovi testni stezi Ehra-Lessien v Nemčiji. | Foto: Bugatti Rekord so postavili na Volkswagnovi testni stezi Ehra-Lessien v Nemčiji. Foto: Bugatti

Video - z avtomobilom do hitrosti 489 kilometrov na uro