Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nissan Nemčija

Torek, 5. 7. 2011, 14.06

8 let

Nissan leaf in micra DIG-S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vozili smo prvi "pravi" električni avtomobil in "stokonjskega" malčka, ki namesto športnih zmogljivosti ponuja okoljevarstvo. Občutki? Pozitivni.

Prvi električni avtomobil, ki je "pravi avtomobil"

Pri Nissanu ne trdijo, da so izdelali prvi velikoserijski električni avtomobil. Pravijo pa, da je leaf prvi električni avtomobil, ki je "pravi avtomobil". S tem namigujejo na neuporabno majhne mere japonsko-francoskega trojčka, peugeota iona/citroëna C-zero/mitsubishija i-miev. Pravijo, da avtomobil s tako "micro merami" ne more služiti kot osnovni avtomobil neke družine, leaf pa je dovolj velik, da lahko. Mi se s tem strinjamo, v leafu je spodobno veliko prostora, primerljiv je z največjimi kombilimuzinami spodnjega srednjega razreda.

Pozitivni občutki med kratko predstavitveno vožnjo

In občutki? Zelo pozitivni, avtomobil je udoben, seveda povsem tih, pri vožnji še kar lahkoten, varen za pet Euro NCAP-ovih zvezdic. V šali so se nissanovci na tiskovni konferenci pohvalili celo, da je leaf primeren tudi za vožnjo v tako močnem nalivu, kot je padal v času konference. Motita sicer preveč plastična armaturna plošča in visok nakladalni rob pričakovano velikega prtljažnika, pritožb pa je deležna tudi "vesoljska" zunanja oblika, za katero sumimo, da se bo čez nekaj let zdela nekako "smešna".

Potovalne mere, a samo mestna avtonomija

A glavna pripomba mora pasti na zmogljivost leafovih baterij. Avtonomija meri samo teoretičnih 175 kilometrov oziroma praktičnih 120 kilometrov, kot so na primer izmerili pri britanski reviji Autocar in kot je kazal potovalni računalnik, ko sem sedel za volan preizkusnega leafa. Glede na to, da ionu/C-zeru/i-mievu zaradi neznosno majhne kabine zmoremo odpustiti nezmožnost vožnje od Ljubljane do Maribora, pa je ta nezmožnost pri leafu bolj nerazumna. A vse napake se da odpustiti, saj gre za začetke elektrifikacije voznega parka.

Leta 2016 nissani v povprečju na 122 gramih

Nissan bo leafovo zgodbo nadaljeval z električnim dostavnikom NV200, električnim infinitijem in z Renaultovim twizzyjem, opremljenim z Nissanovimi značkami. Smer je jasna, nižanje povprečnih izpustov znamk Nissan in Infiniti z letošnjih 140 na 122 gramov CO2 na kilometer do leta 2016.

Dobra polovica nissanov z značko pure drive

V tem cilju so električna vozila sicer zelo pomembna, a glede na globalne cilje te znamke bodo glavno vlogo vseeno še odigrali nissani z motorji z notranjim izgorevanjem, še posebno tisti z značkami pure drive, teh naj bi bilo že od leta 2014 naprej kar 60 odstotkov. Značka seveda označuje avtomobile, optimizirane tako, da so izpusti čim čistejši. Pogoj za namestitev te značke bo takrat potreben izpust manj kot 120 gramov CO2 na kilometer, danes je meja 140.

Bencinski motor s porabo dizelskega

Ponudba modelov pure drive se seveda vztrajno veča, obsega modele pixo, micra, note, juke in qashqai, v katerega so Japonci ravnokar namestili tudi novo motorno različico 1,5 dCi-ja. Pomembnejša novost v ponudbi pure drivov pa je micra DIG-S, bencinsko gnana micra s porabo dizelskih motorjev. Novi motor je zasnovan na osnovi že znanega 1,2-litrskega bencinskega trivaljnika s 60 kilovati moči, a po zaslugi kompresorja in direktnega vbrizgavanja ponuja za 13 kilovatov več moči, skupno torej skoraj sto "konjičev".

Varovanje okolja namesto športnosti

Pa vendar prisilno polnjenje pri tej micri ne pomeni športnih zmogljivosti, ampak varovanje okolja, micra namreč kljub višji moči porabi skoraj liter manj goriva na vsakih 100 kilometrov, emisije pa so nižje za dvajset gramov na kilometer. To so inženirji dosegli s povečanjem kompresijskega razmerja na 13,1 namesto običajnih 10 : 1, zmanjšali so trenja v motorju, vgradili start&stop sistem, ki se vklaplja silno nežno. No, na predstavitveni vožnji tovarniško izmerjene štirilitrske porabe nisem dosegel, 4,7 pa je bilo relativno preprosto doseči. Dizelska poraba goriva hkrati pomeni, da ta micra pomeni predvsem tržni boj z dizelskimi različicami majhnih avtomobilov, od katerih naj bi bila po Nissanovih preverjanjih nekoliko cenejša.

Ne spreglejte