SiolNET. Avtomoto Novice
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pia Šumer - Slovenka na evropskem prvenstvu v reliju v Latviji

Največji izziv tudi zanjo: Mariborčanko čaka "skandinavski" šov

1,29

termometer

Pia Šumer | Pia Šumer se je preizkusila že v več športih, doštudirala na medicinski fakulteti (specialist radiolog) in zdaj se v prostem času vse resneje ukvarja še z relijem. | Foto: Uroš Modlic
Pia Šumer se je preizkusila že v več športih, doštudirala na medicinski fakulteti (specialist radiolog) in zdaj se v prostem času vse resneje ukvarja še z relijem. Foto: Uroš Modlic

Nekoč je v moški konkurenci zmagovala z vodnim skuterjem, vmes doštudirala na medicinski fakulteti, zdaj je po spletu okoliščin postala sovoznica avstrijskega reli prvaka. Pio Šumer že ta konec tedna čaka debi na evropskem prvenstvu v reliju v Latviji.

Nekoč se je potegovala za miss športa, že pri petih letih je začela trenirati alpsko smučanje. Enajst let je švigala po belih strminah, a po nekaj poškodbah končala ta del športne poti. "Dišal" ji je bencin in zato je pred 20 leti nekaj sezon vozila tudi v državnem prvenstvu v kartingu. Potem ko je poleti bolj za šalo na morju preizkusila vožnjo vodnega skuterja, jo je zasvojil tudi ta. In to tako resno, da je začela tekmovati in bila leta 2013 celo svetovna prvakinja v disciplini krožnih dirk v stoječem načinu vožnje.

Med nedavnim relijem Delta na Hrvaškem. | Foto: Uroš Modlic Med nedavnim relijem Delta na Hrvaškem. Foto: Uroš Modlic Mariborčanka kot sovoznica avstrijskemu reli prvaku

Danes se zdi ta del športne poti Pie Šumer že kar oddaljen. Prejšnji konec tedna ji je bilo spet vroče, pa je tekmovala daleč od morskih valov. Oblečena v negorljiv dirkaški kombinezon je bila v konkurenci relija Delta na Hrvaškem, kjer je kot sovoznica brala zapiske Avstrijcu Simonu Wagnerju.

Ta je avstrijski prvak in tudi letos prvi favorit za naslov državnega prvaka pri naših severnih sosedih, ki je letos nase opozoril tudi že na relijih za evropsko prvenstvo. Letos je bil na reliju po Azorih že odličen tretji skupno.

Wagner je avstrijski državni prvak v reliju, ki dirkalnik najema na Madžarskem, ima pa tudi neposredno podporo inženirjev iz Škoda Motorsporta. | Foto: Red Bull Wagner je avstrijski državni prvak v reliju, ki dirkalnik najema na Madžarskem, ima pa tudi neposredno podporo inženirjev iz Škoda Motorsporta. Foto: Red Bull

Pia Šumer | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic "Ne, strah me še ni bilo …"

Prvič sta bila skupaj konec leta 2021 na reliju Santa Domenica na Hrvaškem. "Bilo je kar malo prekratko in sem želela, da še poizkusiva. Ni me bilo strah, saj je Simon odličen voznik in vse do danes nisva bila v takem položaju, da bi se zaradi česarkoli prestrašila," se spominja 32-letna Šumerjeva iz Slivnice pri Mariboru.

Kar se je sprva začelo kot sodelovanje bolj za zabavo, saj je Wagner v Avstriji nastopal z drugim sovoznikom, je nato preraslo v resnejše tekmovanje. Do zdaj sta odpeljala štiri relije, in sicer tako z dvokolesno gnanima peugeotom 208 rally4 in opel corso rally4 kot tudi z vrhunsko škodo fabio rally2. S tem avtomobilom sta spomladi zmagala na reliju Opatija.

Ker tekoče govori nemško, težav s komunikacijo ni

Omenjeni reli Delta v Zagrebu, kjer sta v nedeljo dobila pokale za drugo mesto v skupni razvrstitvi in prvo med dvokolesno gnano konkurenco, je bil za Wagnerja in Šumerjevo dejansko le trening pred veliko pomembnejšim tekmovanjem ta konec tedna. Pia v dirkalniku zapiske bere v nemščini. Ker je študirala v Avstriji, tekoče govori nemško in zato je komunikacija nemotena. Kot sama priznava, ji določeni zelo tehnični izrazi celo bolj ustrezajo v nemščini. Njeno delo je v Zagrebu pohvalil tudi Wagner. Ni se tako enostavno usesti zraven prvaka, ki bo na dirkah brezkompromisno napadal najvišja mesta. V Opatiji sta do zmage peljala s hitrostjo 110 kilometrov na uro, v Zagrebu je ta znašala 91 kilometrov na uro.

Avstrijec in Slovenka se pripravljata na prvi skupni nastop na reliju za evropsko prvenstvo. | Foto: Uroš Modlic Avstrijec in Slovenka se pripravljata na prvi skupni nastop na reliju za evropsko prvenstvo. Foto: Uroš Modlic

Wagner je bil letos na reliju po Azorih odličen tretji v skupni razvrstitvi. | Foto: Red Bull Wagner je bil letos na reliju po Azorih odličen tretji v skupni razvrstitvi. Foto: Red Bull

Slovenska zastava spet na reliju za EP

Toda zdaj Wagnerja in Šumerjevo čaka najtežja skupna preizkušnja do zdaj. Že v začetku tedna sta namreč z letalom odletela v Latvijo, kjer se bo v petek začel letošnji peti reli za evropsko prvenstvo. Ta reli slovi po zelo hitrih makadamskih cestah, ki spominjajo na tiste iz skandinavskih dežel. Sedela bosta v fabiji rally2 in imela na vratih štartno številko 7. Konkurenca je seveda odlična, samo v njunem absolutnem razredu RC2 vozi kar 22 posadk.

Že včerajšnji 70-kilometrski test je pokazal, kako zahteven in drugačen bo latvijski reli. Povprečje je bilo na testu kar 130 kilometrov na uro. Danes posadke čaka prvi del popisa hitrostnih preizkušenj.

Med prvo dvajseterico na štartu tri sovoznice

V konkurenci so vozniki in sovozniki iz 20 različnih držav. Med njimi bo na reliju za evropsko prvenstvo, v ta koledar želi prihodnje leto vstopiti tudi slovenski reli v Novi Gorici, spet tudi slovenska zastava. Med prvimi dvajsetimi posadkami najdemo tri sovoznice. Poleg Šumerjeve sta to še Sara Fernandez v dirkalniku številka 1 (Efren Llarena, škoda fabia rally2) in izkušena Avstrijka Ilka Minor (Žala Vaidotas, škoda fabia rally2).

Latvijski reli bo imel dvanajst hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 181 kilometrov. Najdaljša med njimi je dolga dobrih 20 kilometrov. V zadnjih letih sta v Latviji po trikrat oziroma dvakrat zmagala Nikolay Gryazin, letošnji zmagovalec relija Vipavska dolina, in Oliver Solberg. Lani je povprečna hitrost zmagovalca Gryazina znašala kar 118 kilometrov na uro, kar dokazuje skandinavsko podobnost latvijskega makadama.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin