Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 15.14

8 let

Mercedes C T in C 63 AMG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Karavana razreda C in C 63 AMG-ja smo preizkušali po cestah med nemškima mestoma Frankfurt in Mainz. Ob reki Maini torej.

Model T razreda C tretjič. Različica AMG razreda C petič. Prve vtise sem nabiral v Nemčiji, na avtocestah brez hitrostnih omejitev, na z gozdom obdanih podeželskih cestah, v strogo urejenih naseljih ter v mestnem vrvežu, ki ga ustvarjajo frankfurtski taksisti s svojimi rumenimi mercedesi. Karavan vabi s tiho notranjostjo, praktičnim prtljažnikom in sploh umirjenim karakterjem, AMG je temu pravo nasprotje. Vleče s hrupom, takim, ki zasvoji!

Najbolj prostoren premium karavan

Za T-ja Mercedes-Benz trdi, da je to najbolj prostoren premium karavan svojega razreda. Govorimo seveda o razredu, kjer ni mondeov, lagun, passatov in podobnih, ampak zgolj audi A4 avant, BMW 3 touring, kvečjemu še alfa, volvo, jaguar in saab. Najbolj prostoren v tem primeru pomeni 485 litrov v osnovi in 1500 litrov pri podrti zadnji klopi. Slednji podatek hkrati pove, da lahko novi CT vase pospravi kvader s prostornino 827 litrov, tega tekmeci recimo ne morejo. Še eno številko navedem: 282 centimetrov je lahko dolga palica, ki jo lahko prepeljemo s tokratnim karavanom. Mercedes navaja, da novi C T ni prostoren le v številkah, ampak tudi v praksi: v prtljažnik gredo lahko štirje standardni kompleti za golf (vključno z vozički) ali pa 44 zabojčkov vsak s po šestimi buteljkami.

Prostornost že, kaj pa praktičnost?

Predvidevamo, da zgornje številke kljub impresivnosti ne bodo "prodajale" teh karavanov, lastniki bodo veliko bolj cenili zanke v prtljažniku, predale v stenah, zložljiv zabojček v dvojnem dnu, sistem pregrajevanja ter električno zapiranje in odpiranje prtljažnih vrat. Za vleko prikolice je tudi prikladen: ponaša se s samodejnim uravnavanjem višine zadka, ESP pa upošteva dodatno obremenitev zaradi prikolice.

Običajni C tih, AMG prijetno hrupen

Glede motorjev, opreme in vseh tehničnih priboljškov je karavanski C enak limuzinskemu. To pomeni, da zanj veljajo vse vrline, ki so nas navdušile med testiranjem C-ja 280. Na tem mestu izpostavljam tiho in umirjeno počutje v kabini. To hvalim. A hvalim tudi popolno nasprotje: hrup, ki ga nudi različica C 63 AMG. Osemvaljnik takega kova vsekakor zasvoji ...

6208 cm3, 457 KM, 600 Nm je več kot ...

Govorim o atmosfersko gnanem V8 motorju, s katerim AMG neposredno kljubuje tekmecema iz Bavarske, audiju RS4 in BMW-ju M3. Če naredim hitro primerjavo: Mercedesovih 457 KM največje moči je več kot audijevih in beemvejevih 420 KM. Mercedesovih 600 Nm največjega navora je tudi več kot audijevih 430 Nm in beemvejevih 400 Nm. In jasno: 6208 kubičnih centimetrov prostornine Mercedesovega motorja je za dva deci več kot meri Audijev 4,2 FSI in še malo več kot BMW-jev 4,0 V8. Najvišja hitrost je pri vseh treh 250 km/h, torej enaka, Mercedesov zadnji pogon pa je "manj" kot Audijev quattro. In nenazadnje: "manj" (a hkrati "več") je tudi mercedesov pospešek do 100 km/h - 4,5 sekunde namesto 4,8 pri audiju in BMW-ju.

Tako izbirajo bogataši?

A to so podatki, ki jih bogataši verjetno ne upoštevajo kaj dosti, ko izbirajo med temi tremi superšportniki. Predvidevam, da pri izbiri bolj šteje zvok, ki ga nudijo izpušne cevi. Če bi se mogel odločati jaz, bi torej namesto audija RS4 raje izbral tega mercedesa, tokratni "cestni dirkalnik" mi je glede zvoka bolj ugajal. Bi pa rekel, da sem v audiju nekoliko bolje sedel.

Speedshift plus 7G-Tronic

V našem testu mercedesa C 280 smo za samodejni menjalnik 7G Tronic zapisali, da bolj navduši med umirjeno vožnjo. No, v AMG-ju je v osnovi enak menjalnik prestavljal zares impresivno! Hitro. Ah kaj hitro ... Hipno! V vseh treh programih: v comfort, sport (za 30 odstotkov hitrejše prestavljanje) in v položaju "M", v katerem prestavljamo ročno z obvolanskima stikalom. Ročni program za povrh prestavlja za 50 odstotkov hitreje kot avtomatski način.

Ne spreglejte