SiolNET. Avtomoto Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercedes AMG C63 – grmenje v C-duru

1

termometer

 | Foto:
Mercedes je predstavil AMG izvedbo modela C z osemvaljnim turbo strojem in 476 oziroma 510 "konji". Zver naj bi pokurila le 8,2 litra bencina na sto kilometrov.

Avtomobilski praznik vizualnih in tehničnih presežkov

Kadarkoli Mercedes-Benz predstavi katerega od svojih športnih favoritov, to pomeni avtomobilski praznik vizualnih in tehničnih presežkov, ki smo ga, mimogrede, z našimi bralci delili tudi v sodelovanju z grmečim velikim bratom – E 63 AMG S.

Športnik iz Affalterbacha, podobno kot drugi AMG-izdelki, izziva s športno uglajenim videzom, značilnim za sodobne Mercedesove športnike, v tekmovalnem segmentu srednjega razreda, kjer se bo udaril predvsem z BMW-jem M3 in audijem RS4.

Zunaj njegovega dosega pa bržkone ni niti kupejevska elita na čelu z BMW-jem M4 in lexusom RC F. Že v začetku prodaje bo na voljo v karavanski ali limuzinski karoserijski izvedbi.

Brez blokade do 320?

Statusu in zmogljivostim primerno je opremljena tudi njegova kabina, ki športnost in prestiž podpira v enaki meri.

Prisekan trikraki volanski obroč, okrašen z napisom AMG ter odet v usnje in alkantaro, kliče po primerjavi z dirkaškimi izdelki, zadnja številka na merilniku hitrosti je 320 in če Mercedes C-jevih hitrostnih apetitov ne bi omejil z elektronsko blokado, bi bila verjetno dosegljiva.

Štirilitrski stroj z osemlitrsko porabo trideset odstotkov varčnejši kot prej

Oddelek AMG obljublja vozne lastnosti na ravni najboljših. Podvozje, podprto z elektronsko krmiljenimi blažilniki, bo ponujalo tri izhodiščne nastavitve, ki bodo svoje delovanje usklajevale tudi s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Tega je Mercedes z mehanskimi in elektronskimi prilagoditvami približal specifičnim zahtevam in voznim karakteristikam C-ja, deloval pa bo pod nadzorom treh programov: cotrolled efficiency (nadzorovana učinkovitost), sport in sport+.

V primerjavi s predhodnikom, ki je zadnje pnevmatike "zlorabljal" s 6,3-litrskim atmosferskim osemvaljnikom, bo za pogonsko moč tokrat skrbel štirilitrski stroj enake V-oblike z dvema turbopolnilnikoma, nameščenima v zavetju valjev.

Podobno kot pri E AMG bosta na voljo dve različno zmogljivi izvedbi s 476 oziroma 510 "konji" (različica S). Prva bo do sto pospešila v 4,1 sekunde, druga še desetinko hitreje.

Jadral bo v slogu hibridov

Mercedes je izdatno količino truda vložil tudi v izboljšanje ekonomične plati rohnečega stroja, ta pa v primerjavi z motorjem, ki ga nadomešča, porabi kar 30 odstotkov manj goriva.

Tovarniški podatki obljubljajo povprečno porabo 8,2 litra na sto kilometrov.

Varčevanje litrov in decilitrov je poudarjeno tudi z rešitvami, kot je tako imenovano jadranje, ko C med 60 in 160 kilometri na uro ob odmiku noge s stopalke za plin motor in menjalnik odklopi od pogonske gredi in silaka prepusti zgolj kinetični nabrani energiji in silam težnosti.

Čeljusti bodo grizle v karbonsko keramične zavore

Ker je kratica AMG sinonim za odlične vozne lastnosti in drsenje skozi zavoje, je manj zmogljiva izvedba opremljena z mehansko, različica S pa z elektronsko krmiljeno mehansko zaporo zadnjega diferenciala, ki uravnavata mejo zdrsa in zagotavljata optimalnejše vozne lastnosti, ko se zakoni fizike začnejo ukrivljati.

Temelj njegove široko razvejane stabilnostne elektronike, ki s pasivno in aktivno varnostnega stališča spada v avtomobilski vrh, ostaja izpopolnjen sistem ESP, katerega delovanje so strokovnjaki razdelili v tri stopnje, prilagojene različnim vozniškim znanjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin