Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
30. 9. 2014,
11.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto Ciril Komotar

Torek, 30. 9. 2014, 11.48

7 let, 12 mesecev

Mercedes AMG C63 – grmenje v C-duru

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mercedes je predstavil AMG izvedbo modela C z osemvaljnim turbo strojem in 476 oziroma 510 "konji". Zver naj bi pokurila le 8,2 litra bencina na sto kilometrov.

Avtomobilski praznik vizualnih in tehničnih presežkov

Kadarkoli Mercedes-Benz predstavi katerega od svojih športnih favoritov, to pomeni avtomobilski praznik vizualnih in tehničnih presežkov, ki smo ga, mimogrede, z našimi bralci delili tudi v sodelovanju z grmečim velikim bratom – E 63 AMG S.

Športnik iz Affalterbacha, podobno kot drugi AMG-izdelki, izziva s športno uglajenim videzom, značilnim za sodobne Mercedesove športnike, v tekmovalnem segmentu srednjega razreda, kjer se bo udaril predvsem z BMW-jem M3 in audijem RS4.

Zunaj njegovega dosega pa bržkone ni niti kupejevska elita na čelu z BMW-jem M4 in lexusom RC F. Že v začetku prodaje bo na voljo v karavanski ali limuzinski karoserijski izvedbi.

Brez blokade do 320?

Statusu in zmogljivostim primerno je opremljena tudi njegova kabina, ki športnost in prestiž podpira v enaki meri.

Prisekan trikraki volanski obroč, okrašen z napisom AMG ter odet v usnje in alkantaro, kliče po primerjavi z dirkaškimi izdelki, zadnja številka na merilniku hitrosti je 320 in če Mercedes C-jevih hitrostnih apetitov ne bi omejil z elektronsko blokado, bi bila verjetno dosegljiva.

Štirilitrski stroj z osemlitrsko porabo trideset odstotkov varčnejši kot prej

Oddelek AMG obljublja vozne lastnosti na ravni najboljših. Podvozje, podprto z elektronsko krmiljenimi blažilniki, bo ponujalo tri izhodiščne nastavitve, ki bodo svoje delovanje usklajevale tudi s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Tega je Mercedes z mehanskimi in elektronskimi prilagoditvami približal specifičnim zahtevam in voznim karakteristikam C-ja, deloval pa bo pod nadzorom treh programov: cotrolled efficiency (nadzorovana učinkovitost), sport in sport+.

V primerjavi s predhodnikom, ki je zadnje pnevmatike "zlorabljal" s 6,3-litrskim atmosferskim osemvaljnikom, bo za pogonsko moč tokrat skrbel štirilitrski stroj enake V-oblike z dvema turbopolnilnikoma, nameščenima v zavetju valjev.

Podobno kot pri E AMG bosta na voljo dve različno zmogljivi izvedbi s 476 oziroma 510 "konji" (različica S). Prva bo do sto pospešila v 4,1 sekunde, druga še desetinko hitreje.

Jadral bo v slogu hibridov

Mercedes je izdatno količino truda vložil tudi v izboljšanje ekonomične plati rohnečega stroja, ta pa v primerjavi z motorjem, ki ga nadomešča, porabi kar 30 odstotkov manj goriva.

Tovarniški podatki obljubljajo povprečno porabo 8,2 litra na sto kilometrov.

Varčevanje litrov in decilitrov je poudarjeno tudi z rešitvami, kot je tako imenovano jadranje, ko C med 60 in 160 kilometri na uro ob odmiku noge s stopalke za plin motor in menjalnik odklopi od pogonske gredi in silaka prepusti zgolj kinetični nabrani energiji in silam težnosti.

Čeljusti bodo grizle v karbonsko keramične zavore

Ker je kratica AMG sinonim za odlične vozne lastnosti in drsenje skozi zavoje, je manj zmogljiva izvedba opremljena z mehansko, različica S pa z elektronsko krmiljeno mehansko zaporo zadnjega diferenciala, ki uravnavata mejo zdrsa in zagotavljata optimalnejše vozne lastnosti, ko se zakoni fizike začnejo ukrivljati.

Temelj njegove široko razvejane stabilnostne elektronike, ki s pasivno in aktivno varnostnega stališča spada v avtomobilski vrh, ostaja izpopolnjen sistem ESP, katerega delovanje so strokovnjaki razdelili v tri stopnje, prilagojene različnim vozniškim znanjem.

Ne spreglejte