Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 11. 2016,
13.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Dieselgate Volkswagen

Torek, 1. 11. 2016, 13.19

6 let, 6 mesecev

Konec šampionskega programa za Volkswagen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Najvišji člani uprave Volkswagna so neuradno danes že sprejeli odločitev o umiku največjega evropskega proizvajalca avtomobilov iz svetovnega prvenstva v reliju. Nemci so tam v zadnjih štirih letih osvojili naslove svetovnih prvakov med vozniki in proizvajalci.

Volkswagnovi dirkalniki so v zadnjih štirih sezonah dobili 41 relijev svetovnega prvenstva, od tega svetovni prvak Sebastien Ogier kar 30. Bodo to šampionsko bero lahko prihodnje leto še povečali? | Foto: Volkswagen Volkswagnovi dirkalniki so v zadnjih štirih sezonah dobili 41 relijev svetovnega prvenstva, od tega svetovni prvak Sebastien Ogier kar 30. Bodo to šampionsko bero lahko prihodnje leto še povečali? Foto: Volkswagen

Audijev odhod iz vztrajnostnih dirk, kaj pa Volkswagen?

Volkswagen je pretekli konec tedna v Veliki Britaniji potrdil še četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka med proizvajalci v reliju, s katerim so dopolnili prav tako četrti naslov svojega prvega vozniškega asa Sebastiena Ogierja. Takoj po koncu relija pa so postale glasne govorice, da bi lahko uprava največjega evropskega proizvajalca avtomobilov izglasovala rdečo luč za športni program v svetovnem reliju. To je bil nadaljnji korak po umiku Audija iz svetovnega prvenstva vztrajnostih dirk. Po 18 letih se bodo zdaj povsem posvetili projektu električne formule e.

V nedeljo je naslov svetovnih prvakov z moštvom slavil tudi Frank Welsch (na sredini), član uprave znamke osebnih vozil Volkswagen, ki je od 1. novembra 2015 zadolžen za njihov razvoj. | Foto: Volkswagen V nedeljo je naslov svetovnih prvakov z moštvom slavil tudi Frank Welsch (na sredini), član uprave znamke osebnih vozil Volkswagen, ki je od 1. novembra 2015 zadolžen za njihov razvoj. Foto: Volkswagen

Umik bi bil neposredna posledica dizelske afere

Oba primera sta neposredno povezana z varčevalnimi ukrepi, ki jih Volkswagen sprejema kot odgovor na reševanje posledic svoje dizelske afere. Samo v ZDA jih bo ta stala najmanj 11,5 milijarde evrov. Uprava koncerna je danes zjutraj izglasovala umik iz svetovnega relija že po koncu letošnje sezone, pravijo viri britanskega Autocarja. Volkswagen tega uradno še ni objavil, saj bodo namere najprej predstavili 200 zaposlenim v Volkswagen Motorsportu. Odpuščanj predvidoma ne bo, saj bodo zaposlene usmerili v ostale športne programe koncerna.

Tudi Sven Smeets, novi direktor moštva Volkswagen Motorsport, med zadnjim relijem ni želel odgovarjati na govorice iz zakulisja Volkswagnove športne prihodnosti.

Del Volkswagnove uprave je bil do zdaj velik podpornik športnih aktivnosti v reliju, kjer so Nemci zmagovali z dirkaško različico pola. Tudi v nedeljo je naslov svetovnih prvakov z moštvom slavil Frank Welsch, član uprave znamke osebnih vozil Volkswagen, ki je od 1. novembra 2015 zadolžen za njihov razvoj.

Volkswagen čaka na prestižni športni spopad s Toyoto, Citroënom, Hyundaiem, Fordom …

Morebitni odhod Volkswagna bi bil velik udarec za svetovno prvenstvo v reliju, kamor se prihodnje leto s svojima tovarniškima moštvoma vračata Citroën in Toyota. Resen kandidat za vrh bo tudi ekipa Hyundaia. Nadaljnji uspehi v konkurenci neposrednih tekmecev iz avtomobilskega trga bi povečali kredibilnost uspehov Volkswagna, ki v zadnjih štirih letih ni imel enakovredne konkurence.

Volkswagen je že razvil nov dirkalnik za naslednjo sezono, ki so ga tudi že obsežno testirali. Neuradno bodo razvoj dirkalnika ustavili in ga ne bodo ponudili zasebnim moštvom.

Umik iz relija odpira tudi vprašanje, kje bodo prihodnje vozili njihovi trije dirkači Sebastien Ogier, Jari Matti Latvala in Andreas Mikkelsen. Vsi trije imajo z Volkswagnom še veljavno pogodbo.

Ne spreglejte