Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2011,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Honda

Petek, 4. 11. 2011, 11.49

8 let

Je Honda v resnih težavah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Honda je v drugem četrtletju poslovnega leta, ki se je končalo konec septembra, ustvarila 563 milijonov evrov čistega dobička, kar je 57,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Glavni vzrok za slabe rezultate marčevska potres in cunami ter močan jen

Krepak padec dobička je pripisati močnemu tečaju jena in posledicam marčnega potresa s cunamijem. Prihodki od prodaje so v četrtletju znašali 1885 milijard jenov (17,6 milijarde evrov), kar je 16,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Najbolj se je znižala prodaja v Severni Ameriki, in sicer za 22,3 odstotka.

Prodaja upadla na vseh najpomembnejših trgih

Hondina prodaja je sicer v četrtletju padla na vseh najpomembnejših trgih – na domačem za 13,2 odstotka, v Evropi za 10,4 odstotka in v Aziji (brez upoštevanja Japonske) za 10 odstotkov. Prodaja na trgih Južne Amerike, Afrike in Bližnjega vzhoda se je medtem v letni primerjavi okrepila za 0,8 odstotka.

Po potresu in cunamiju še poplave na Tajskem

Honda se je tako kot drugi japonski proizvajalci šele pred kratkim uspela izkopati iz težav, v katerih se je zaradi pomanjkanja delov znašla po marčnem potresu s cunamijem.

Njeno poslovanje je dodatno načel močan tečaj jena, poslovanje pa bodo prizadele tudi poplave na Tajskem, kjer ima podjetje svoje tovarne in kjer imajo sedež tudi Hondini podizvajalci.

V Hondi zato tudi ne želijo napovedovati poslovanja za celotno poslovno leto, ki se bo končalo marca 2012, saj je posledice poplav na Tajskem za zdaj še nemogoče oceniti. Napoved za celotno poslovno leto bodo tako v družbi objavili takoj, ko bo to mogoče.

Iz Honde so dodatno sporočili, da so zaradi pomanjkanja dobave delov iz Tajske, ki so jo prizadele hude poplave, prisiljeni prepoloviti proizvodnjo avtomobilov in tovornjakov v ZDA in Kanadi. Proizvodnja bo manjša vsaj do 10. novembra, v tem času pa bo družba skušala najti druge vire za dele, ki jih sicer dobiva iz Tajske.

Novi CR-V bo na trg prišel z zamudo

Honda bo 11. novembra v ZDA in Kanadi za en dan tudi povsem zaustavila proizvodnjo, v celotnem novembru pa bo ukinila sobotno delo. Za december napovedan začetek prodaje novega terenca CR-V bo zaradi tega zamujal za več tednov.

Ne spreglejte