Petek,
6. 1. 2023,
12.36

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

12

Natisni članek

električni avtomobili CES 2023 ZDA Carlos Tavares Stellantis

Petek, 6. 1. 2023, 12.36

1 leto, 3 mesece

Hude napovedi direktorja: visoke cene krčijo trg, posledice ne bodo dobre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

12

Carlos Tavares | Carlos Tavares je prevzel vodenje koncerna Stellantis po združitvi dveh podjetij – Fiat Chrysler Automobiles in PSA. | Foto Reuters

Carlos Tavares je prevzel vodenje koncerna Stellantis po združitvi dveh podjetij – Fiat Chrysler Automobiles in PSA.

Foto: Reuters

Carlos Tavares, izvršni predsednik avtomobilskega koncerna Stellantis, je napovedal, da bodo primorani zapreti še več avtomobilskih tovarn, če bodo visoke cene električnih vozil poskrbele za krčenje avtomobilskega trga in padca kupne moči.

Tavares je spregovoril na sejmu potrošniške elektronike CES 2023 in poudaril, da bodo proizvajalci avtomobilov tvegali izgubo cenovne moči, ko se bodo težave z dobavo čipov umirile. S tem je želel opozoriti na dvigovanje cen električnih vozil zaradi visoke inflacije v ZDA ter posledičen padec kupne moči. Nedavna raziskava Deloitte je namreč pokazala, da si veliko Američanov želi kupiti električni avtomobil, a jih skrbijo vse višje nakupne cene teh avtomobilov.

Visoke cene električnih vozil krčijo krog kupcev

Raziskava, ki so jo opravili med septembrom in oktobrom, je namreč pokazala, da sedem izmed desetih kupcev za svoje novo vozilo namerava plačati največ 50 tisoč dolarjev. Stellantis je namreč zaradi visokih cen proizvodnje električnih vozil prekinil proizvodnjo v tovarni Belvidere v zvezni državi Illinois. Tavares je zbranim novinarjem povedal, da bodo sledili podobni ukrepi povsod drugje, če bo inflacija variabilnih stroškov tako visoka. Avtomobilska industrija se namreč spopada s kar 40 odstotkov višjimi stroški za izdelavo električnih vozil.

Naraščajoči stroški so največja težava avtomobilske industrije. Tavares je še povedal, da če se bo trg skrčil, se ne bo potrebovalo več tako velikega števila tovarn. Sprejeti bodo morali nekaj neprijetnih rešitev.