SiolNET. Avtomoto Novice
2,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francozi proti e-skirojem z drastičnimi globami

2,52

termometer

Francoska vlada po številnih nesrečah in smrtnih žrtvah uvaja nova pravila za uporabo električnih skirojev v mestih in s sprejetimi ukrepi povečuje varnost pešcev. Voznik električnega skiroja, ki ne upošteva novih pravil, lahko dobi 1.500 evrov kazni.

Nič več vožnje po pločnikih

Od 26. oktobra električnega skiroja ne smejo voziti mlajši od dvanajst let, hkrati pa je francoska vlada prepovedala vožnjo po pločnikih. Julija prihodnje leto bo začel veljati še zakon, ki bo električnim skirojem omejil najvišjo hitrost na 25 kilometrov na uro.

Jean-Baptiste Djebbari, francoski minister za promet, je izjavil, da želijo z novimi ukrepi povečati odgovorno uporabo električnih skirojev in vrniti mir na ulice. Meril je predvsem na varnost pešcev, ki jim zdaj ne bo treba skrbeti za švigajoče skiroje. Vožnja s skiroji po pločnikih bo dovoljena le na določenih območjih, na skiroju je lahko le ena oseba, med vožnjo pa ne sme uporabljati mobilnega telefona ali slušalk. Na prometnih ulicah mora voznik imeti še čelado in biti oblečen v dobro vidna oblačila.

Kazni za neupoštevanje pravil se gibljejo od 135 pa vse do 1.500 evrov.

Kako je pri nas?

V Sloveniji uporaba električnih skirojev ni jasno opredeljena, statistike za prekrške voznikov ne vodi niti policija. Predlog ureditve novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki naj bi ga državni zbor sprejel do konca letošnjega leta, tako predlaga 40 evrov kazni za ogrožanje pešcev, kazen za prekoračitev hitrosti pešcev bo znašala 80 evrov, za uporabo mobitela in drugih naprav 120 evrov, če boste peljali hitreje kot 25 kilometrov na uro, pa boste plačali 500 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin