Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2012,
11.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fiat

Petek, 30. 11. 2012, 11.50

7 let, 12 mesecev

Fiat 500L - prostornejši, kot je videti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fiat 500L, ki ga izdelujejo v Kragujevcu, je zdaj na voljo tudi pri nas. Kupci lahko izbirajo med tremi različnimi motorji, cene pa se gibljejo od 14.500 do 18.900 evrov.

Fiat je na našem trgu že nekaj časa brez manjšega enoprostorca. Multiple in idee že nekaj časa ne prodajajo več in vprašanje časa je bilo, kdaj pride kakšen spodoben naslednik. Fiat 500 L je dobil nalogo, da tiste, ki so prerasli model 500, zadrži pri tej italijanski znamki. Glede na vse karakteristike avtomobila bi si upali trditi, da bo to nalogo tudi uspešno opravil.

Kriza je Italijane kar pošteno oplazila in zato so pri napovedih o prodaji precej previdni. V tem trenutku napovedujejo, da bodo v letu 2013 Sloveniji prodali okrog 220 avtomobilov z oznako 500L na zadku.

Eden od objektivnih kriterijev za nakup avtomobilov je cena in ta se pri osnovno opremljenih avtomobilih začne pri 14.490 evrih za model s šestnajstventilskim atmosferskim 1,4-litrskim bencinskim motorjem in najnižjo stopnjo opremljenosti – pop. Dva tisočaka dražji je najcenejši dizelski model. Cenik pa se zaključi pri 18.890 evrih, za ta denar pa dobite avtomobil s 1,3-litrskim multijetom v nosu in najvišjo stopnjo opremljenosti, ki se imenuje lounge.

Ravni opremljenosti je pet: pop, pop star, easy, lounge in še posebna raven, ki je mešanica med drugim in tretjim. Podrobnejši opis avtomobila pa preberite v članku s prve vožnje.

Tudi varnost ni zanemarljiva. Pisali smo že, da je 500 L dosegel vseh pet zvezdic na testu organizacije Euro NCAP. K dobri oceni vsekakor prispeva sistem DST (dinamični krmilni navor), ki vozniku v kritični situaciji popravlja ali pa z rahlim pritiskom sugerira smer obračanja krmila. Druga novost pa je sistem za zaviranje v sili pri hitrostih pod 30 kilometri na uro (city brake control).

Za vse navdušence nad statističnimi podatki in monitorji eko vožnje pa naj povemo, da se je sistem Blue&Me preimenoval v Uconnect in je zdaj veliko preprostejši (tudi bolj ažuren) za uporabo, ponuja več funkcij in je na splošno bolj prilagojen digitalni dobi. Za zahtevne pa je tu še ozvočenje, pod katerega se je podpisala njegova (ameriška) producentska visokost, dr. Dre.

V tem trenutku so na voljo trije motorji. Bencinska agregata izpolnjujeta normo EURO 6, dizel pa EURO 5. Okolju prijaznejša sta 1,4-litrski šestnajstventilski atmosferski motor s 70 kilovati moči in prenovljeni 0,9-litrski twinair turbo s 77 kilovati moči. Tisto drugo, dizelsko stran pa zastopa 1,3-litrski multijet z 62,5 kilovati moči. Trojici se bodo naslednje leto pridružili še močnejši (1,6-litrski) dizel, močnejši bencinski motor in en plinski brat.

Se pa 500 L lahko pohvali še z eno zadevo. Garancija na našem trgu je namreč raztegnjena na 5 let, če vam v tem času seveda ne uspe prevoziti več kot 120.000 kilometrov.

Ne spreglejte