Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
19. 12. 2007,
12.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 12.35

8 let, 1 mesec

BMW X6

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekologi bodo zagotovo najbolj "veseli" novega osemvaljnika pospremljenega s kar dvema turbinama. Rezultat je 408 konjskih moči in zdravih 600 Nm navora, dobro razporejnih skozi vse območje vrtljajev.

Dolgo pričakovani, tretji BMW-jev X model bo predstavljal zanimivo alternativo tistim, ki so mnenja, da klasični SUV-ji preprosto niso dovolj športni. Vse namreč kaže na dvigovanje lestvice, ko pride do vozne dinamike med SUV-ji. Res pa je tudi, da v tem primeru močno poudarjanje športnosti izriva terenske sposobnosti. Serijski avtomobil ostaja zvest linijam koncepta, na ceste pa bo zapeljal spomladi 2008.

Dynamic performance control

Gre za popolnoma nov sistem, ki bo prej ali slej našel svoje mesto tudi v ostalih "bolje situiranih" BMW-jih. Naloga "DPC-ja" je razporejanje moči na eno od zadnjih dveh koles, brez "negativnih" posledic. Te srečamo pri ostalih stabilizacijskih sistemih, kjer računalnik odvzame moč, oziroma blokira dodajanje plina med polnim pospeševanjem ali pa celo zavira notranja kolesa, v izogib "neljubim" dogodkom. DPC podpira dinamično vožnjo, obenem pa še vedno služi kot varnostna mreža, ko se načrti neveščega voznika sfižijo. V (pre)hitro odpeljanem zavoju denimo prenese dodatno moč zadnjemu zunanjemu kolesu, voznik pa naj bi lahko nemoteno nadaljeval s polnim pospeševanjem iz zavoja.

Varčevanje z energijo

X6 bo "gostil" nadgradnjo BMW-jevega poizkusa zmanjšanja škodljivih emisij, ki nosi ime "efficent dynamics". Sistem, ki smo ga preizkusili že v "enki" bo tokrat nadgrajen s pomembno novostjo. Med zaviranjem se bo sproščena energija shranila s pomočjo takoimenovanega "inteligentnega" alternatorja. Ta se vklaplja in proizvaja potrebno električno energijo le takrat, ko motorja ne obremenjuje po nepotrebnem, torej med zaviranjem, spuščanjem po klancih, vse skupaj pa naj bi ugodno vplivalo na porabo goriva.

Vsi motorji podprti s turbino

Ekologi bodo zagotovo najbolj "veseli" novega osemvaljnika pospremljenega s kar dvema turbinama. Rezultat je 408 konjskih moči in zdravih 600 Nm navora, dobro razporejnih skozi vse območje vrtljajev. Paleto dopoljnjujejo še trije motorji. En bencinski (trilitrski šestvaljni biturbo, 306 KM) in dva dizelska (235 KM in 286 KM).

Ne spreglejte