Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
10.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 10.38

8 let

BMW M3 coupe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi koraki proti krvavo rdečemu paketu adrenalina vzbujajo spoštovanje, še posebej če zunaj dežuje, sodelavec pa mi je ob predaji ključev namignil na skoraj "plešaste" zadnje pnevmatike.

BMW z "emtrojko" skrbi za adrenalinske občutke že dobrih dvajset let, toliko časa pa so športne različice tudi povezane z vidnimi uspehi na področju avtošporta. Konjenica je v tem času narasla iz 195 (leto 1986) na 420 (ta hip). Konjem so sledile tudi prodajne številke, ki so v treh generacijah beležile 18.000, 72.000 in 90.000 BMW-jev M3.

V8 in en konj za 3,8 kg BMW-ja

Kot je bilo že napovedano, je v M3 serijsko vgrajen 8-valjni 4-litrski motor, ki v 4,8 sekunde doseže hitrost 100 km/h, za več kot 250 km/h pa mu brani elektronika. Poenostavljeno vzeto gre za izpeljanko motorja V10, znanega iz modela M5, ki so mu odvzeli dva valja. Izredno pospeševanje je med drugim tudi zasluga razmerja med maso in konji, saj ima vsak od njih opravka le s 3,8 kilograma mase vozila. Motor, ki iz vsakega litra iztisne več kot 100 konj, se vrti v "višavah", saj doseže največjo moč pri 8300 vrtljajih na minuto.

Le 20 odstotkov iz trojke coupe

Snovalci si dela zagotovo niso lajšali, saj gre praktično za popolnoma nov avtomobil in ne "le" športno verzijo. Kljub očitni podobnosti s kupejem, je bila velika večina delov M-a narejena na novo. Z "navadno" trojko si delita nekaj osnovnih komponent kot so luči, vrata, stekla, pokrov prtljažnika in oporno konstrukcijo, vse ostalo pa je novo oziroma spremenjeno. Da ne naštevamo vseh osemdestih odstotkov drugačnih delov, naj omenimo pokrov motorja iz aluminija, karbonsko ostrešje, razširjene blatnike, večje vstopne reže, lažje sedeže, spremenjene merilnike ...

Poudarek na dodatni opremi

V nasprotju s pričakovanji je potrebno nekatere elemente poiskati na doplačilnem spisku. V serijsko opremo sicer spadajo samoumevne pomembnosti kot so ksenonski žarometi, tempomat, električna nastavitev prednjih sedežev, multifunkcijski volan, avtomatska klimatska naprava in seveda BMW basic service inclusive, ki velja do pet let oziroma 100.000 kilometrov. Na doplačilnem spisku pa presenetljivo najdemo elemente, kot so parkirni senzorji, meglenke, isofix pritrdišča, alarmno napravo, navigacijski sistem in seveda še kup dodatkov, ki osnovno ceno 73.200 evrov hitro dvignejo bliže osmedesetim, ali pa še znatno čez.

Ne spreglejte