Ponedeljek,
3. 10. 2011,
12.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 10. 2011, 12.51

8 let, 3 mesece

BMW in Volkswagen razvijata zmogljivejše samodejne parkirne sisteme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Inženirji v BMW-ju in Volkswagnu so nadgradili sistem samodejnega parkiranja, ki bo lahko parkirni manever izvedel brez voznika v notranjosti vozila.

Komercialni zagon ostaja skrivnost

Podjetji za zdaj še nista razkrili, kdaj bo sistem, ki je v pomoč predvsem pri ozkih parkirnih prostorih, saj vozilo z njegovo pomočjo s parkirnega prostora odpelje le s pritiskom gumba na daljinskem upravljalniku, na voljo v komercialni ponudbi.

Avtopilota še nekaj časa ne bo na cestah

Po besedah projektnega vodje pri podjetju BMW Nica Kaempchena pa je dan, ko bodo v serijsko proizvodnjo avtomobilov vključili avtopilota, vsekakor daleč. Trenutno se osredotočajo predvsem na optimizacijo sistemov pomoči za voznika v določenih situacijah.

Zaupanje v popolno umetno inteligenco je nizko

Rezultati ankete nemškega avtomobilskega portala Autoscout24 so pokazali, da je 27 odstotkov vprašanih v dvomih glede uporabe avtopilota v avtomobilih, tretjina pa bi rada sama izbirala, ali bo sistem glede na dogajanje v prometu uporabila ali ne. Le 17 odstotkov sodelujočih je glasovalo za. "Za večino ljudi je avtopilot še vedno del znanstvene fantastike. Preden ga predstavijo, bi morali poskrbeti, da bo ponujal resnične prednosti za voznika," je povedal Thomas Weiss, ki je pripravil omenjeno anketo.