Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 8.11

8 let

Avgustovska trčenja Euro NCAP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokrat so po stezi zapeljali pet različnih avtomobilov v petih različnih avtomobilskih razredih. Skupni imenovalec vseh petih pa je slaba zaščita pešcev ob morebitnem naletu avtomobila.

Ko so leta 1997 ustanovili Euro NCAP se je zdelo skoraj nemogoče, da bi katero vozilo doseglo vseh pet zvezdic pri zaščiti potnikov. Deset let kasneje je od 34 vozil testiranih v enem letu, kar 33 doseglo pet oziroma štiri zvezdice. To kaže na ogromen napredek pri varnosti, a hkrati opozarja na zaostanek pri nekaterih drugih varnostnih področjih. Eno takih je vsekakor varnost pešcev ob naletu vozila. Tu bo, kot kažejo tudi zadnji rezultati, potrebno še veliko dela ...

Daihatsu cuore

Pri tem vozilu se je relativno slabo izkazala sovoznikova zračna blazina. Hitrost napihovanja je bila namreč neustrezna, kar predstavlja nevarnost za obraz in oči. Tudi spodnje okončine prednjih dveh potnikov so izpostavljene poškodbam zaradi nekaterih delov armaturne plošče (krmilni mehanizem, kontaktna klučavnica, predal pred sovoznikom). Pritrdišča ISOFIX so preslabo označena, status izklopljene sovoznikove zračne blazine pa je premalo jasen, kar zopet pomeni nižjo skupno oceno. Slabšo oceno si je avto prislužil tudi pri stranskem trku in zaščiti pešcev.

Hyundai i30

Ponovljen test hyundaia i30 je pokazal izbolšanje varnosti za potnike. Tudi pri tem avtu predstavljajo še največje tveganje spodnji deli armaturne plošče, ki lahko poškodujejo noge prednjih dveh potnikov. Ponoven problem predstavljata slaba označenost pritrdišč ISOFIX in pomanjkjiva varnost pešcev ob stiku z motornim pokrovom.

Lancia delta

Lancia delta je zvezda tokratnih trčenj. Izkazala se je z najvišjim možnim številom točk pri zaščiti potnikov. Nekaj pomankljivosti je samo pri varnosti otrok v otroških sedežih, kjer so se pojavili večji vertikalni pospeški, kar lahko povzroči poškodbe prsnega koša manjših otrok. Do presenečenj pa ni prišlo pri trku s pešci, saj so zelo ogrožene noge le-teh, pri odraslih pa tudi glava.

Renault koleos

Varnost potnikov v tem najnovejšem SUV vozilu na trgu je zadovoljiva. Nekaj nevarnosti za stegna prednjih dveh potnikov predstavljata samo volanski obroč in predal pred sovoznikom. Relativno visoka je tudi zaščita otrok v otroških sedežih, kjer večjih težav na testu ni bilo, opozorila so bila naslovljena le na slabo označenost pritrdišč ISOFIX. Zaradi svoje oblike je avto nevaren pešcem, saj jim velika prednja maska in visoko postavljen pokrov motorja ne zmanjšujeta možnosti poškodb ob trku.

Mercedes-Benz ML

Ponoven preizkus varnosti tega neškega prestižnega SUV vozila je pokazal nekatere izbolšave pri varnosti. Je pa potrebno opozoriti, da pri trku niso uporabili "pre safe" tehnologije, ki je drugače serijsko vgrajena v ta vozila. Le-ta namreč še dodatno izboljša varnost, saj ob predvidenem trku sistem samodejno pripravi avto tako, da skrajša aktivacijski čas vseh varnostnih sistemov. ML se je zelo dobro odrezal pri trku ob steber, kjer je prejel najvišje število točk. Zelo slabo pa se je odrezal pri varnosti pešcev, kar pa glede na obliko in velikost niti ni presenečenje.

Ne spreglejte