SiolNET. Avtomoto Novice
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Predstavitev nove generacije kabrioleta

Audi A5 in S5 cabriolet – platno ostaja, karizma tudi #video

1,65

termometer

Audi A5 cabriolet - predstavitev nove generacije
Foto: Ciril Komotar

Audi je pokazal prve fotografije novega A5 cabriolet. Eleganca je potisnjena v ospredje, za ovratnik jih piha športnost. V igri je ostaja tudi platno. Izvedba S s 354 "konji" in pospeškom 5,1 sekunde do sto kilometrov na uro. V Sloveniji prihodnje leto.

 

Športno-elegantni slog z znano silhueto

Audi A5 cabriolet – odprt za užitke Foto: Audi

Kabriolet sledi oblikovnim izhodiščem, ki jih je podala nova generacija kupejevske izvedbe modela A5 – ramena so močna, obraz na las podoben, pločevinaste mišice pa v karoserijo ostro zarezane. Predvidljiv slog in znana silhueta, vključno z osebnostno močnim LED podpisom torej ostajajo.

Z dolžino 4,67 metra je za slabih pet centimetrov daljši od predhodnika, njegovi previsi so kratki in pojava samozavestno športna, kar poudarjajo tudi gube na pokrovu motorja.

[video: 60818 / ]

Platnena klasika – bo kdaj izumrla?

Audi A5 cabriolet – odprt za užitke Foto: Audi

Dokler bo bistveno lažja od kovinske alternative in dokler bodo pri Audiju zaposleni tudi romantiki, platno torej ostaja. Novost je njeno odpiranje le z enim dotikom stikala (prej ga je bilo potrebno držati), kar poenostavi izkušnjo, ki v primeru odpiranja traja 15, zapiranja pa 18 sekund. Striptiz je lahko izveden pri hitrostih do 50 kilometrov na uro.

Audi obljublja dobre vozne lastnosti, ki glede na predhodnika ne bi smele odstopati od kupejevih. Večvodilno vpetje zadnje osi je največja novost pri podvozju – to nadomešča trapezoidna vodila, zato bo nova generacija športnejša in vozno bolj suverena.

Kot je pri znamki v navadi, bo voznik lahko stilu vožnhe z voznimi programi prilagajal nekaj ključnih komponent vozila (motor, menjalnik, krmiljenje), ob doplačilu bo na voljo tudi prilagodljivo vzmetenje. Tako kot v kupeju in sportbacku in tudi drugih sodobnih audijih, bo na seznamu doplačil tudi t.i. dinamično krmiljenje, ki bo samodejno prilagodljivo. Kot je pri znamki v navadi, bo voznik lahko stilu vožnhe z voznimi programi prilagajal nekaj ključnih komponent vozila (motor, menjalnik, krmiljenje), ob doplačilu bo na voljo tudi prilagodljivo vzmetenje. Tako kot v kupeju in sportbacku in tudi drugih sodobnih audijih, bo na seznamu doplačil tudi t.i. dinamično krmiljenje, ki bo samodejno prilagodljivo. Foto: Audi

Kabina posnema kupejevo - kakovost na visoki ravni

14-milimetrsko podaljšanje medosja bo v drugo vrsto prineslo nekaj več prostora za kolena, več bo prostora tudi za ramena sprednjih potnikov. Prtljažnik bo ponujal z do 380 litri prostora, zadnja sedeža sta poklopljiva v razmerju 50 proti 50. Sicer pa bo kabina na las podobna kupejevi – torej polna izvrstnih materialov in na željo obogatena tudi z 12,3-palčno digitalno instrumentno ploščo.

Kabriolet bo s pomočjo vgrajene kartice SIM lahko povezljiv s spletom prek tehnologije LTE, kupcem pa bo zagotovljena brezplačni dostop do interneta kar prva tri leta lastništva – podatek velja za večino evropskih držav – ali bo med njimi tudi Slovenija, še ne vemo. V skladi s trendi bo znal na zaslon zrcaliti tudi nekatere aplikacije pametnih telefonov (Car Play, Android Auto). Kabriolet bo s pomočjo vgrajene kartice SIM lahko povezljiv s spletom prek tehnologije LTE, kupcem pa bo zagotovljena brezplačni dostop do interneta kar prva tri leta lastništva – podatek velja za večino evropskih držav – ali bo med njimi tudi Slovenija, še ne vemo. V skladi s trendi bo znal na zaslon zrcaliti tudi nekatere aplikacije pametnih telefonov (Car Play, Android Auto). Foto: Audi

Bo res najboljši med tekmeci?

Sledila bo še 140-kilovatna izvedenka omenjena dvolitrskega turbobencinarja in zmogljivejša izvedba trilitrskega dizla – ponujala bo 210 kilovatov oziroma 286 "konjev" in štirikolesni pogon quattro serijsko. Sledila bo še 140-kilovatna izvedenka omenjena dvolitrskega turbobencinarja in zmogljivejša izvedba trilitrskega dizla – ponujala bo 210 kilovatov oziroma 286 "konjev" in štirikolesni pogon quattro serijsko. Foto: Audi

Audijevi inženirji obljubljajo najboljšo vzvojno togost karoserije v segmentu, ki je od predhodnika izboljšana oziroma večja za kar 40 odstotkov, sicer pa bo nova generacija od predhodne v povprečju lažja za 40 kilogramov. Kljub temu pa novinec ne bo ravno lahkokategornik – izvedba z dvolitrskim dizlom in 190 "konji" bo tehtala 1.690 kilogramov.

Kako bo motorna paleta videti v Sloveniji, še ni jasno, napoved za nemški trg pa sprva razkriva izbiro treh motorjev – dvolitrski TFSI bencinar s 185 kilovati, dvolitrski dizel s 140 kilovati in trilitrski dizel s 160 kilovati največje moči.

Audi obljublja kar tri izbire menjalnika za vsak ponujen motor. Izbira je uveljavljena – šeststopenjski ročni menjalnik, klasični (osemstopenjski) pretvornik navora ali sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko. V osnovi bo A5 cabriolet dvokolesno gnan. Audi obljublja kar tri izbire menjalnika za vsak ponujen motor. Izbira je uveljavljena – šeststopenjski ročni menjalnik, klasični (osemstopenjski) pretvornik navora ali sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko. V osnovi bo A5 cabriolet dvokolesno gnan. Foto: Audi

Kako pameten bo?

Audi A5 cabriolet – odprt za užitke Foto: Audi

Povzel bo večino prednosti aktivno-varnostne palete pomagal. To pomeni tudi povsem avtonomno vožnjo v gnečah pri hitrosti do 65 kilometrov na uro, opemljen bo tudi z opozorilnikom pred trčenjem, sistemom samodejnega zaviranja v primeru neizogibnega trka, sistemom za samodejno parkiranje, sistemom za preprečitev trka pri vzvratni vožnji, sistemom za preprečvanje nenamerne zapustitve voznega pasu …

S5 cabriolet – 354 "konjev" za ekshibionistične sladokusce

Audi bo, tako kot pri kupeju, tudi pri kabrioletu takoj ponudil izvedenko S s 354 "konji" (21 več kot prej), ki jih bo proizvajal nov trilitrski turbobencinski šestvaljnik. Štirikolesni pogon bo, tako kot pri najzmogljivejšem dizlu, serijski. Od nič do sto kilometrov na uro bo pospešil v 5,1 sekunde.

Izvedenko S5 bo šestvaljnik do sto kilometrov na urpo pognal v dobrih petih sekundah. Quattro pogon bo serijski, osemstopenjski samodejni menjalnik in elektronsko omejena hitrost na 250 kilometrov na uro tudi. Izvedenko S5 bo šestvaljnik do sto kilometrov na urpo pognal v dobrih petih sekundah. Quattro pogon bo serijski, osemstopenjski samodejni menjalnik in elektronsko omejena hitrost na 250 kilometrov na uro tudi. Foto: Audi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin