Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
5. 4. 2016,
12.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto

Torek, 5. 4. 2016, 12.35

6 let, 7 mesecev

Dirkaški obračun AMG v puščavi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Mercedesova varnostna avtomobila na dirkališču - safety car bitka | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Na razmočenem asfaltu dirkališča v Bahrajnu sta dirkala zdravniški in varnostni avtomobil formule ena. Silovitost globokega baritona twinturbo osemvaljnika je odzvanjala od praznih tribun.

AMG GT S – vrhunski stroj, ki vozi pred vrhunskimi dirkalniki

AMG GT S je leta 2015, po petletni vladavini večjega mercedesa SLS AMG, prevzel vlogo varnostnega avtomobila. Prvi voznik je že sedemnajsto leto Benrd Mayländer, triinštiridesetletni dirkač, inštruktor na Mercedesovi vozniški AMG-akademiji in ambasador te znamke. Mayländer mora biti med vsako dirko pripravljen krotiti superšportnega kupeja s štirilitrskim biturbo osemvaljnikom, 510 "konji" in 650 njutonmetri največjega navora, ki je s pomočjo dvosklopčnega menjalnika usmerjen na zadnji par koles. 

Spredaj sredinsko nameščen motor avtomobil do sto požene v 3,8 sekunde, končna hitrost je 310 kilometrov na uro. Kljub dejstvu, da je GT S vsakih štirinajstni dni izpostavljen izredno zahtevni nalogi (vožnja varnostnega vozila je na absolutni meji oprijema, saj bolidom za njim temperatura pnevmatik in zavor ne sme pasti preveč), so nastavitve podvozja v primerjavi s serijskimi izdelki serijske. Pri vzdrževanju peklenskega tempa pomagajo prilagodljivo podvozje, športne pnevmatike (265/35 R19 spredaj in 295/30 R20 zadaj) in ogromne keramične zavore – premer spednjih kolutov je kar 402-milimetrski, zadnjih pa 360-milimetrski. Voznika in sovoznika varujejo šestočkovni varnostni pasovi.

Bernd Mayländer, že sedemnajsto leto voznik varnostnega vozila formule ena. | Foto: Mercedes-Benz Bernd Mayländer, že sedemnajsto leto voznik varnostnega vozila formule ena. Foto: Mercedes-Benz

Poleg Nemca za volanom sedi član mednarodne avtomobilske zveze FIA, britanec Preter Tibbetts, ki dogajanje na dirkališču (avto je povezan s spletom) spremlja s pomočjo dveh velikih zaslonov s telemetrijo in vsemi pomembnejšimi podatki – tudi o tem, z zastavami katerih barv mahajo sodniki na določenem sektorju dirkališča. In še to, če je pri trku kateregakoli dirkalnika presežena kritična točka obremenitev G-sil, se v mercedesu prižge posebna luč, ki posadko pripravi na verjetno zapustitev boksov. V lanski sezoni so varnostni avto na devetnajstih dirkah uporabili kar desetkrat, na stezo pa je zapeljal vsega skupaj štirinajstkrat. Veliko dela za voznika, avtomobil in njegovo visokozmogljivo osemvaljno srce.

Gospod doktor, bo 510 "konjev" dovolj?

Zdravniški avtomobil na mesto nesreče pripelje zdravnika. | Foto: Mercedes-Benz Zdravniški avtomobil na mesto nesreče pripelje zdravnika. Foto: Mercedes-Benz

Karavanski mercedes C je v klasično Mercedesovem stilu razmeroma razdržan. Za zdravniški avtomobil se bahanje s spojlerji seveda ne spodobi. A naj vas to ne zavede. Za volanom na prvi pogled nevpadljivega družinskega karavana sedi dirkač Alan van der Merwe, ki ima opravka z enakim osemvaljnim biturbo strojem kot Mayländer, z enako močjo (510 "konjev") in še več navora (700 njutonmetrov). AMG C 63 S s štirimi dirkaškimi školjkami, šesttočkovnimi varnostnimi pasovi, veliko svetilno enoto LED na strehi in vso elektronsko podporo, ki jo ima tudi GT S, do sto pospeši v 4,1 sekunde, njegov 490-litrski prtljažnik pa je prirejen za optimalno nudenje nujne zdravniške pomoči. Sovoznik je prvi zdravnik formule ena Dr. Ian Roberts, na zadnjih sedežih pa je vedno eden ali dva asistenta.

Naši bralci so doživeli AMG-izkušnjo

 

Ne spreglejte